Na kaj ne smemo pozabiti, ko se odpravljamo na smučišče?

Na kaj ne smemo pozabiti, ko se odpravljamo na smučišče?
27.12.2018 AVTOR: M.V., FOTO: Maja Vojska

Dan preživet na zasneženih strminah je vedno nekaj posebnega: svež gorski zrak, družina in prijatelji ter čisti užitek, ko s smučkami drsiš po snežni podlagi.

A če se na dan na smučišču ne pripravite in doma pozabite del opreme, je lahko dan na smučišču vse prej kot sanjski.

Planirajte vnaprej- Seznam opreme nikoli ne škodi!

Čeprav se mogoče sliši nepotrebno, pa je seznam opreme in vseh potrebščin za smučarijo lahko zelo koristen, saj se tako ne boste znašli na smučišču brez očal, rokavic ali pa celo brez palic in smuči. Tako med pripravo napišite seznam- stvari, ki jih morate imeti na sebi in kaj mora biti v avtomobilu. Pred samim odhodom pa še enkrat preletite seznam in naredite kljukice.

Iztok Zajc, demonstrator za alpsko smučanje pri ZUTS Slovenije in vodja Športne šole pri SD Novinar je na podlagi dolgoletnih smučarskih izkušenj z nami delil seznam, ki si ga more vsak smučar v glavi izdelati preden gre na smučišče. Če pa kakšnega dela opreme nimate oziroma se kljub pripravi zgodi, da doma pozabite palice ali celo smuči, brez panike- opremo si jih lahko sposodite tudi na smučišču. »Smučišča ponujajo dobro in redno servisirano opremo, najem pa ni drag.«

Obvezna oprema brez katere boste težko smučali:

  • Smučarska oprema (smučarski čevlji, palice, smuči)

  • Smučarske rokavice + dodatne rokavice

  • Smučarska očala + sončna očala (Če se med odmorom nastavite sončnim žarkom)

  • Bunda in smučarske hlače ali kombinezon (Material naj bo kvaliteten, da nas zaščiti pred vetrom, a je vseeno dovolj zračen, da se ob večjih naporih ne prepotimo)

  • Čelada

  • Smučarsko perilo (iz materiala, ki hitro odvaja vlago in se hitro suši)

  • Smučarske nogavice

  • Nahrbtnik: Nahrbtnik raje kot v avtu pustite na vrhu smučišča in vanj dajte rezervno obleko.

Ena izmed pomembnejših stvari načrtovanja smučarskega dneva je po besedah Zajca izbira oblačil. »Tudi, če gremo na smučišče le za en dan težko predvidimo kakšne točno bodo temperature, saj je vreme v gorah zelo nepredvidljivo, zato se je pomembno, da se oblečemo v več slojih. Tako se lažje slečemo ali oblečemo, če nam je vroče ali nas zebe,« pravi.


Brezskrben dan na smučišču: Kaj vse morate še vzeti s seboj?

Demonstrator za alpsko smučanje je izluščil stvari na katere velikokrat smučarji pozabimo, ko se odpravimo na smučišče, a nam lahko pridejo prav:

  • Poskrbeti morate za tekočino in hrano: Na daljšem smučarskem izletu ne sme manjkati hrana in pijača. Če želite prihraniti kakšen evro si to prinesite s seboj ali pa se okrepčajte na smučišču. Preden greste od doma ne pozabite na zajtrk, na smučišču pa skrbite, da popijete dovolj tekočine- izogibajte se preveč sladkanim pijačam in kavi.

  • Termovka: Po smuki ali že med samo smuko vedno prav pride skodelica ali dve čaja, zato jo je pametno dodati v nahrbtnik. Pri nakupu termovke bodite pozorni, da je zares nepropustna.

  • Zaščita za obraz in ustnice: V gorah je lahko sonce zelo močno in marsikoga med smučanjem celo opeče, zato pred smučanjem obraz zaščitite s kremo za sončenje. Prav tako pa uporabimo balzam za ustnice, ki nudi zaščito pred soncem. Po potrebi tekom dneva nanos ponovimo.

  • Podkapa in obrazna maska: Če je mraz je smiselno, da uporabite podkapo in masko za zaščito, sploh pri otrocih, ki so bolj občutljivi na mraz.

  • Rezervna oblačila in rokavice: Če se prepotite ali pa so oblačila vlažna zaradi snega, je pametno, da imamo s seboj rezervna oblačila- preoblecite se, če se ustavite ali pa na koncu, da se ne prehladite.

  • Kapa: Predvsem za otroke, ki se hitro prepotijo, je dobro, da imate s sabo kapo, Nadenejo si jo, ko snamejo čelado (med postankom, kosilom ali hojo proti avtomobilu)

  • Orodje za hitro servisiranje opreme: Največkrat imajo smučarski učitelji s seboj tudi osnovno orodje, da lahko na hitro popravijo smuči. Tega pa se lahko poslužite kar na smučišču, saj ima vsak servis tudi orodje, ki si ga lahko sposodite.

K temu seznamu pa glede na moje izkušnje na snegu lahko dodam še nekaj malenkosti, ki največkrat ostanejo doma, a bi na smučišču prišle prav:

  • Papirnati robčki: Tako se ne bo več zgodilo, da boste na sedežnici neznance spraševali, če vam posodijo robček.

  • Obesek za smučarsko vozovnico: Če vaša bunda na rokavu nima predalčka za karto, vam prav pride obesek za vozovnico s katerim se boste izognili iskanju karte po žepih.

  • Zdrava malica (za v žep bunde): Vedno prav pride, če imate v žepu kakšne oreščke, suho sadje ali energijsko tablico. Tako si že na sedežnici ali med kratkim postankom dobite dodatno energijo.

  • Mini prva pomoč: Ni hujšega kot, da te na smučišču boli glava ali te preseneti neprijetno prasketanje v grlu, v žepu imejte vedno malo prvo pomoč.

Z otroci se že doma pogovorite o bontonu in varnosti na smučišču!

Če otroci niso vajeni smučanja, je dobra praksa, da se družina že doma pogovarja o obnašanju in varnosti na smučišču. »Tukaj pomagajo karikature Miki Mustra, ki na otrokom prijazen način predstavijo 10 FIS pravil za vedenje na smučišču od tega, kako se obnašati v vrsti za vlečnico, kaj storiti, ko padeš… otrokom in staršem pomagajo, da se že preden stopijo na smuči skupaj pogovorijo o tem kaj lahko in kaj ne smejo,« pojasni Zajc.

Upamo, da vam bo naš seznam pomagal, da boste letos na smučišče vzeli s seboj tudi kaj, kar ste lan mogoče pozabili.

Značke: Smučanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ