Na naslednjih olimpijskih igrah tudi turno smučanje

Na naslednjih olimpijskih igrah tudi turno smučanje
16.02.2022 AVTOR: M.V., FOTO: Maurizio Torri

Slovenski turni smučarji med top 10 v Evropi, turno smučanje na olimpijskih igrah 2026.

Slovenska reprezentanca v tekmovalnem turnem smučanju se je z evropskega prvenstva Boi Taull 2022, ki je bilo med 9. in 13. februarjem v Španiji, vrnila z največjim ekipnim uspehom do zdaj: Maj Pritržnik se je zavihtel na peto mesto v šprintih in osmo v vzponu med kadeti, Klemen Španring je bil osmi v vzponu med mladinci, Tine Habjan deseti v šprintih med mlajšimi člani in Luka Kovačič 18. v vzponu med člani, v skupnem seštevku reprezentanc pa so dosegli deseto mesto. Dobri obeti za slovensko reprezentanco, saj se bo tekmovalno turno smučanje s tremi disciplinami pridružilo olimpijski družini že na prihodnjih zimskih olimpijskih igrah leta 2026 v Milanu in Cortini.

Slovenska reprezentanca v tekmovalnem turnem smučanju, ki deluje pod okriljem Planinske zveze Slovenije, je uspešno nastopila na evropskem prvenstvu Boi Taull 2022 v španskih Pirenejih. Na prvenstvu stare celine se je pomerilo več kot 200 tekmovalcev iz 19 evropskih držav, in sicer v štirih disciplinah - v šprintih, vzponu, posamično in mešanih štafetah. Šprinti so najmlajša in najbolj atraktivna disciplina na standardiziranih progah, v vzponu so morali tekmovalci na 500 višinskih metrih premagati 3,2 kilometra v dolžino, na posamični tekmi pa jih je - odvisno od kategorije - čakala razgibana proga z od 890 do 1632 višinskimi metri, številnimi menjavami, spusti in vzponi ter peš odseki. Poleg šprintov in posamične tekme bodo na ZOI Milano Cortina 2026 tudi mešane štafete, kjer slovenska reprezentanca letos žal ni imela predstavnikov.

"Letošnje evropsko prvenstvo v turnem smučanju v Španiji je za slovensko reprezentanco zelo uspešno, čeprav je ostalo nekaj grenkega priokusa in smo si po Majevem uvodnem izvrstnem petem mestu v šprintih želeli več v disciplinah vzpon in posamično. Osmi mesti za Klemna in Maja v vzponu sta super rezultat, vendar sta sposobna še več in verjamem, da bosta v prihodnjih letih to tudi dokazala. V članski konkurenci rezultati niso takšni, kot bi si jih želeli, in moramo na Planinski zvezi Slovenije nujno zagotoviti boljše pogoje glede strokovnega kadra (trenerji, maserji, serviserji smuči ...) in spremembo kriterijev za kategorizacijo tekmovalnih turnih smučarjev na Olimpijskem komiteju Slovenije. Glede na to, da bo turno smučanje na zimskih olimpijskih igrah Milano Cortina 2026, je to nujno narediti čim prej. V skupnem seštevku točk med vsemi udeleženimi državami smo zasedli odlično deseto mesto za Norveško in Slovaško ter pred Romunijo, Švedsko in Poljsko. Čestitke in poklon vsem fantom, saj so dali vse od sebe," je črto potegnil selektor slovenske reprezentance v tekmovalnem turnem smučanju Robert Pritržnik.

Glede popularizacije turnega smučanja Komisija za gorske športe PZS pod Pritržnikovim vodstvom med mladimi izvaja nacionalni projekt Šolar na turne smuči, kjer šolarjem predstavijo tekmovalno turno smučanje in jih poskušajo usmeriti v redni trenažni proces. Eden od glavnih ciljev projekta je oblikovanje konkurenčne mladinske reprezentance in posledično imeti tekmovalce v vseh kategorijah (kadeti, mladinci, mlajši člani in člani). Velik izziv pa ostaja oblikovati tudi ženski del reprezentance, ki je za zdaj še neaktiven na mednarodnih tekmovanjih. "V sezoni 2022/2023 je naš cilj, da se reprezentanca poveča na osem članov, v sezoni 2023/2024 na deset in v predolimpijski sezoni 2024/2025 na dvanajst članov."

Planinstvo bo že v tretje postalo del olimpijske družine! Že pred drugo svetovno vojno so namreč na olimpijskih igrah štirikrat podelili medalje za uspehe v alpinizmu, športno plezanje je z veliko zmago slovenske junakinje Janje Garnbret doživelo olimpijsko premiero lani v Tokiu, tekmovalno turno smučanje pa bo s tremi disciplinami debitiralo na zimskih olimpijskih igrah leta 2026 v Milanu in Cortini, in sicer z atraktivnimi šprinti ter s posamično in štafetno preizkušnjo.

"Olimpijske igre so najvišji cilj vsakega športnika in najvišja raven tekmovanja, ki ga lahko doseže neka športna disciplina. Turno smučanje je več kot zasluženo postalo del te družine, saj je v zadnjih letih doseglo res izjemen razmah po množičnosti in konkurenčnosti. Mislim, da nas čaka zelo podobna zgodba kot pri športnem plezanju, se pravi postopna popularizacija, ki bo dosegla vrhunec čez štiri leta. Če dobimo še tekmovalca ranga Janje Garnbret, bi bilo pa že pravljično. Štiri leta so po eni strani dolgo obdobje in dovolj časa, da se obstoječi tekmovalec razvije do popolnosti, po drugi strani pa malo časa, da razvijemo še neizdelanega tekmovalca. Trenutno imamo v Sloveniji - v nasprotju z drugimi alpskimi državami - težavo v tem, da imamo zelo majhno bazo mladih tekmovalcev, in največji izziv v prihodnjih letih bo, da v svoje vrste pridobimo čim več mladih, motiviranih turnih smučarjev. Računam, da bo projekt Šolar na turne smuči odigral zelo pomembno vlogo," se proti novim izzivom ozira Nejc Kuhar, nekdaj najuspešnejši slovenski tekmovalec v turnem smučanju, zdaj pa trener slovenske reprezentance.

Značke: Smučanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ