Na pohodu/izletu nas ne sme nič presenetiti!

Na pohodu/izletu nas ne sme nič presenetiti!
25.03.2019 AVTOR: FOTO: Maja Vojska

Kaj vse mora biti vedno v nahrbtniku?

Zemljevid: Že res, da je življenje z navigacijskimi napravami in pametnimi telefoni lažje, a tehnika lahko zataji, zato je karta še danes tako rekoč nepogrešljiv pripomoček. Naj bo vsaj v merilu 1:50.000, primernejša je 1:25.000. Za najuporabnejše se izkažejo planinske karte, ki jih izdaja Planinska zveza Slovenije, na katerih so označene planinske poti, koče in zavetišča ter bivaki, na nekaterih pa so na hrbtni strani tudi podatki o planinskih kočah. Za lažjo orientacijo na poti je priporočljivo uporabljati kompas.

Komplet prve pomoči: V specializiranih trgovinah so na voljo kompaktni kompleti, namenjeni posebej planincem, cenovno ugoden komplet prve pomoči pa ponuja tudi PZS. Pomembno je, da vsebuje sterilni povoj, gaze in vpojne gaze, razkužilne robčke, nekaj obližev in daljši povoj, lepilni trak, varnostne sponke in trikotno ruto za imobilizacijo, uporabne pa so tudi manjše škarje. 

Čelna svetilka: Nepogrešljiva je za planince, ki prve korake naredijo še pred sončnim vzhodom ali ob zori, ko je na dnu dolin in v gozdovih še temno. Če se odpravljamo na daljšo turo, jo je pametno vzeti s seboj za vsak slučaj. ostjo baterij. 

Krema za sončenje:  Sončni žarki vas ne bodo nikjer opekli tako močno kot v visokogorju. Z vsakim višinskim metrom je razdalja do sonca manjša, zato je obvezna uporaba sončne kreme z dovolj visokim zaščitnim faktorjem – tudi za tiste, ki je na morju sicer ne uporabljajo. 

Večnamenski nož: Prav pride vedno in povsod, njegova uporabnost pa nekajkrat odtehta prostor, ki ga zavzame. Dobri stari “švicar” ima legendaren status, nekateri modeli pa imajo vključeno tudi pinceto, s katero lahko brez težav odstranimo klopa. Seveda pa je na voljo je še ogromno podobno funkcionalnih nožev.

Čelada: Pod gorskimi stenami, še posebej na množično obiskanih poteh, je postala plezalna čelada obvezna oprema odgovornih pohodnikov. Nevarno je posebej po hudi zimi, ko stena zaradi ledu razpoka, ko se ta stali, pa kamenje leti v globino. 

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ