Na pravi poti - 03/2018 NaProstem

Na pravi poti - 03/2018 NaProstem
29.11.2018 AVTOR: Matej Zalar

Zadnjič sem opazil oglas, ki je nagovarjal potencialne kupce ogromnega cestno-terenskega avtomobila, naj si z njim zagotovijo prezentnost na cesti.

Zdaj so torej maske padle in pretirano postavljanje pred svetom se ne zdi več nekaj, zaradi česar bi moralo biti komurkoli nerodno. Ne toliko udobje, varnost, prostornost ali zmogljivosti avtomobila – pomembno je biti opažen. Z glomazno pojavo. Pa še lažje je zapeljati na pločnik …

Kako naj človek sploh še ostane skromen? Bržkone le tako, da nikoli ne obogati. Ali da sam pri sebi ugotovi, kaj je v življenju pomembno.

Čemu bi nekdo šel na petdnevni pohodniški izlet v kraje, kjer ponoči tudi poleti zmrzuje – spi pa se v šotorih – in kjer lahko pet dni skupaj bodisi dežuje bodisi je neznosno veliko komarjev? Turistična ponudba je skromna, telefonskega signala ni in kulinarika je bolj ali manj omejena na konzerve. Na hrbtu je poleg tega treba nositi 15 kilogramov prtljage. Čemu?

Barbara Resnik, ki je v hitrem koraku prehodila romarsko pot Camino de Santiago, je v intervjuju povedala: »Na Caminu dojameš, kako malo potrebuješ za preživetje in življenje. Premišljuješ, kje boš pil, jedel in spal.« Le nekaj dni prej sem v reportaži o pohodu Fjällräven zapisal skoraj enako misel: »Nekaj dni letno prija početi samo tisto, kar je nujno: spati, jesti in gibati se. Brez razmišljanja o kompleksnih nalogah 21. stoletja.«

To je odgovor na zgornje vprašanje. Seveda se ljudje tudi po Caminu napotijo pod okriljem turistične agencije, ki poskrbi tudi za prevoz prtljage. Doma se hvalijo s svojim romarskim dosežkom, ampak bistvo so zgrešili. Ni nujno, da se na pot odpravimo v želji po razsvetljenju, ki bo dalo odgovor na vse, ki bo razkrilo veliko sliko. Ampak v miru, ko smo odvisni predvsem od samih sebe in se ne ukvarjamo z malenkostmi, pridejo spoznanja sama od sebe. Poleg tega si pa še odpočijemo. Od vsega. In tako ostanemo na pravi poti.

Takoj ko bom tukaj pritisnil še zadnjo piko, pa se odpravljam na dopust na prostem, kjer mi bodo teden dni stregli s sprednje in zadnje strani. Tudi s tem ni navsezadnje nič narobe, sploh zato, ker teden dni spet ne bo telefonskega signala. Da le ostane jasno, kaj je v resnici pomembno.


Kazalo:

Fotolov


NORDIJSKA HOJA

18 Gibanje s stoletno zgodovino

21 Usvojite nordijski korak









TURNO SMUČANJE

26 S smučmi na deviške poljane

32 Prvi zavoji

Intervju

34 Aleš Česen in Luka Stražar:

Dva od devetih mož, ki so kadarkoli stopili na Latok I

Aleš Česen, Luka Stražar in Tom Livingstone so avgusta letos kot prvi v zgodovini po severni steni splezali na vrh sedemtisočaka Latok I v gorovju Karakorum in tako postali šele drugi, ki so osvojili ta vršac.




Avantura

42 Fjällräven Classic:

Šepet divjine

Petdnevni pohod, kakršnega verjetno še niste doživeli. Pohod po poteh, kjer več dni ne vidimo ceste in spimo v šotorih ne glede na to, da so ob poti tudi zavetišča in precej luksuzne pohodniške postojanke, ki v tej divjini že spominjajo na skromne hotele.



Oprema

54 Fjällräven: opremljeni za divjino

Petdnevni izlet v spremenljivih vremenskih razmerah je bil dovolj za ultimativen test oblačil v surovem okolju, za katerega so bila izdelana. Preizkusili smo tudi njihova ekološka impregnacijska sredstva.









56 Boštjan Gartnar:

Reševanje je način življenja

Njegovo življenje se vrti okrog psov, zato velikokrat kot uradni fotograf spremlja slovenske tekmovalce na svetovnih prvenstvih. Največ časa pa mu vzame treniranje Tare, petletne mešanke med nemško prepeličarko in angleškim kokeršpanjelom.









62 Barbara Resnik:

V srcu Camina je izziv samote

Profesionalna maserka, tekačica in ambasadorka Asics Frontrunner je zaljubljena v hribe. Ko se je okoli nje zgostilo življenje, si je vzela predah in sama odšla v neznano. Za romarsko pot Camino de Santiago je potrebovala 20 dni.


70 Garmin Instinct

Hibrid modelov Vivoactive 3 in serije Fenix (brez kartografije), a s povsem lastno identiteto, ki z ugodno ceno in širokim naborom športnih funkcij meri na najširši spekter športno aktivnih uporabnikov.



Recenzija

72 Robert Louis Stevenson:

Popotovanje z oslico čez Sevene

140 let star potopis po hribovju južne in osrednje Francije je eno najbolj znamenitih, odmevnih in vplivnih potopisnih del v angleškem jeziku.



73 Jakob J. Kenda:

Apalaška pot

Ne samo hodec, dr. Kenda je tudi spreten in hudirjevo prepričljiv pisec. Nekje med požiranjem besedila se boste zalotili, da tuhtate, kam ste že pospravili svoje gojzarje in koliko litrski je vaš že nekoliko zastarel, a čisto premalo rabljen nahrbtnik.



Aktivnosti

74 Sankanje

Poleg sankanja v lastni režiji, kjer morate malo zagristi v hrib, pa se lahko snežnim radostim predate tudi na urejenih sankališčih, ki ponujajo dnevno in nočno sankanje.











78 Velika planina

Poleti zna biti na Veliki planini že kar preveč živahno, pozimi pa se življenje vendarle umiri. Ko pade sneg, zaživi sankališče, cela planota z Veliko, Malo in Gojško planino ter Dovjo in Veliko gričo pa postane imeniten poligon tudi za ljubitelje krpljanja.

Velika_planina_pastirsko_naselje






82 V Škofjo Loko iz Ljubljane. Peš.

Zamisel o pešačenju iz Ljubljane v Škofjo Loko se morda zdi nora, toda pot čez Polhograjsko hribovje je dolga le slabih trideset kilometrov, vzponi pa vendarle niso prenaporni, niti če se pohoda lotimo pozimi.

Značke: Literatura
Ključne besede:
Revija NaProstem
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ