Naj vas zasrbi v podplatih! - Revija NaProstem številka 16

Naj vas zasrbi v podplatih! - Revija NaProstem številka 16
18.08.2021 AVTOR: Boštjan Svete, foto: RRA Koroška, d.o.o., Grohot Jeseničnik

Izletniški koščki čudovite Slovenije so ponovno bolj nagneteni. V družbi pogosto naletim na pogovor, kje je kdo že uporabil turistične bone in kje jih še namerava.

Trenutno so pogoste ugotovitve, da je od kapacitet vse zasedeno in je treba načrtovati rezervacijo nastanitev že bolj v pozni jeseni, še posebej, ko želimo rezervirati destinacije, primerne za družine. Ravno tako je spodbudna ugotovitev, da je velika večina tistih, ki je bone že izkoristila, to naredila tako, da je obiskala konce Slovenije, ki jih ne pozna dobro ali pa jih sploh ne bi, če ne bi bilo možnosti koriščenja bonov. Pri odločitvi, na kateri konec Slovenije se bomo namenili, so nam v pomoč knjižni vodniki, ki nam predstavijo nove, še neodkrite kraje za raziskovanje in nas usmerjajo, ko nismo najbolj prepričani, da je smer prava. Pri pripravi revije smo se tokrat pogovarjali kar z dvema avtorjema tovrstnih vodnikov, ki nas vsak na svoj način pozoveta, naj se odpravimo na potep. Irena Cerar nam prek pravljic predstavi posamezen izlet, Viki Grošelj pa nas nagovori, naj se odpravimo na potep od hišnega praga po Kroni Slovenije ali pa se nanjo priklopimo kjer koli vmes. Vse to brez pretiranega načrtovanja in zapletanja. Predstavljamo tudi Koroško planinsko pot kot predlog za večdnevno turo ali pa idealno lokacijo, o kateri je vredno razmišljati tudi pri porabi turističnih bonov, da ne bodo v izboru le najbolj pogosti kraji, v katerih bilo porabljenih največ bonov in ki so zelo verjetno tudi najbolj zasedeni. Pri raziskovanju Slovenije smo med predloge uvrstili tudi osvajanje slovenskih dvatisočakov in kar nekaj od njih je preprosto dostopnih, če le imamo voljo in dobro opremo ter če jih obiščemo v primernih vremenskih razmerah, saj se tam gori vreme še hitreje menja. Kot predlog jih navajamo sedem, z raziskovanjem pa bo pohodna družba hitro znala povedati, katerega je še vredno obiskati.

Kar nekaj predlogov za raziskovanje boste našli tudi v obeh predstavljenih knjigah. Transverzala avtorja Jakoba J. Kende opisuje krožno pot, ki jo lahko začnete kjer koli, ker ima vsako večje mesto pri nas svojo pristopno pot. Transverzala ima v visokogorju, še posebej Julijcev, kar nekaj zadreg, ki povprečnega, tudi bolje pripravljenega pohodnika presenetijo s klini, jeklenicami in zračnimi prehodi. V drugi knjigi, Na prepihu, Samo Rugelj v pisani družbi najbližjih odbira različno zahtevne poti po Kamniško-Savinjskih Alpah, Karavankah in Julijcih. V kratkem poletju se vsak prost dan znajde na drugem vršacu slovenske planinske poti. Ob branju opisanih pohodov vas bo srbelo v podplatih. Če kateri vrh iz knjige še ni pokazal svoje veličine, si boste zdaj gotovo zaželeli povzpeti se nanj.

Tudi če se ne bo izšlo najbolj pogosto, da bi v oddih vključili izletno raziskovanje, čim več prostih trenutkov preživite v naravi, četudi v naslonjaču, gugalnici, viseči mreži, ležalniku, skratka nekje, kjer se kar najbolje počutite. Narava nas nenehno vabi, dopustimo ji, da nas zvabi.


KAZALO, revija NaProstem št. 16





Intervju - Viki Grošelj



Intervju - Irena Cerar





Knafelčeva markacija



Intervju - Aleš Kermauner

Koroška planinska pot



Juliana Bike



Intervju - Nil Cabutí Borrell



Intervju - Walter Teršek

Značke: Literatura
Ključne besede:
Revija NaProstem
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ