Napake, ki jih delamo pri kupovanju pohodnih čevljev

Napake, ki jih delamo pri kupovanju pohodnih čevljev
18.04.2019 AVTOR: M.V..

Poletna pohodniška sezona se bliža in če ste lani povsem izrabili svoje čevlje, je sedaj čas, da kupite nove. Preverite, na kaj morate paziti 

Enotnega pravila za pravilno izbiro čevljev ni. Na splošno velja, da si moramo vzeti čas za izbiro modela in velikosti, saj je obutev zelo pomembna za varnost in dobro počutje v naravi. Čevlji nas morajo čuvati pred poškodbami, dati podporo in oporo (nogi in telesu), blažiti udarce in vsak vzpon ali sprehod narediti lepši, enostavnejši in lahkotnejši.

Nizki ali visoki?

Že pred obiskom prodajalne se odločimo, ali potrebujemo nizke ali visoke čevlje. Nizki pohodni čevlji so primerni predvsem za hojo po suhih, nezahtevnih terenih, če seveda nimamo težav z gležnji in smo izkušeni s hojo po različnih vrstah podlage. Hoja v nizkih čevljih je lahko bolj prijetna, lahkotnejša in lagodnejša. Če si lahko privoščite oboje, potem je najbolje kupiti oboje. Če ne želite ali ne morete kupiti nizkih in visokih pohodnih čevljev, potem predlagamo nakup visokih, saj so bolj primerni za večino pohodnikov in planincev. Res je, da so visoki čevlji nekoliko težji in okornejši, vendar pa je temu primerno boljša tudi opora in zaščita, predvsem v gležnju, ki je med hojo najbolj izpostavljen. Visoki čevlji so skoraj nujna oprema pri bolj zahtevnih terenih, v visokogorju, pri resnejšem pohodništvu ali gorništvu, kjer se soočamo z melišči, mokrim skalovjem ipd.

Kako je z nogavicami?

Časi bombažnih in volnenih nogavic so menda minili. Enako velja za več plasti nogavic, sporočajo iz Planinske zveze Slovenije. Številni proizvajalci obutve priporočajo uporabo kakovostnih sintetičnih nogavic. Razlika v ceni je sicer velika, zagotavljajo pa dober občutek in so vzrok za en nasmeh več po koncu ture.

Za prst prostora

Med nakupom si vzemimo čas in pomerimo čim več različnih modelov. Čevlje obvezno pomerjamo s pohodniškimi nogavicami, nikakor pa ne v najlonkah. Pozabite tudi na staro pravilo dvojnih nogavic! V čevlju mora biti seveda dovolj prostora za prste, saj dobro prekrvavljena noga med aktivnostjo nekoliko nabrekne. Ob tem morata opetnik in zgornji del čevlja stopalo objeti dovolj čvrsto, da ne zleze naprej, kar je še posebej pomembno med hojo navzdol, ko lahko pride do “nabijanja prstov.

Preprost preizkus ustrezne velikosti: Obujemo čevelj, a ga ne zavežemo. Ko stopalo potisnemo močno naprej, mora za peto ostati za prst prostora. Ko čevelj zavežemo, pa se prsti ne smejo dotikati prednjega dela.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ