NaProstem obiskuje smučišča: Kanin

NaProstem obiskuje smučišča: Kanin
22.02.2019 AVTOR: Maja Vojska

Tokrat smo obiskali naše najvišje ležeče smučišče in kot vedno nas je pričakala odlično pripravljena snežna podlaga, prijazno osebje in neverjetni razgledi.

Na 2.293 metrih se ob lepem vremenu odvija prava zimska pravljica, saj Kanin slovi po širnih pogledih daleč naokrog. Čeprav letošnja zima ni bila ravno radodarna s snežnimi padavinami, a vseeno nas je na vrhu pričakala več kot 2,5 metra debela snežna odeja.

Na Kanin se popeljemo z gondolo iz bovške doline (436 m) na osrednji del smučišča (2.200 m). Morda se komu zdi, da je Bovec tako zelo daleč, vendar nas od Ljubljane do Bovca (čez Italijo in Predel) loči le 1 ura in 40 minut vožnje oziroma približno 130km.

Ne glede na to koliko je Kanin oddaljen od vas, sem prepričana, da je vreden poti. Predvsem zaradi naravne snežne podlage, ki vedno omogoča odlično smuko. In tudi nas Kanin ni razočaral.

Preden se odpravite na Kanin preverite razmere

Ker je Kanin visokogorsko smučišče, je njegovo obratovanje odvisno tudi od vremenskih razmer. Letos jim je tako smučarske dneve velikokrat pokvaril veter. Pomembno je, da pred obiskom smučišča preverite vremenske razmere. Najbolje je, da obiščete njihovo spletno stran, saj so tam vedno ažurne informacije. Največkrat jih objavijo že en večer prej ali pa jih dodajo precej zgodaj zjutraj.


Zapeljali smo se tudi čez mejo

Seveda smo preizkusili tudi italijansko smučišče Sella Neveo, a smo se kmalu vrnili nazaj na slovensko stran, saj je ta na sončni strani in je smuka veliko bolj prijetna. Moram pa priznati, da mi je vedno zelo všeč 5 km dolg spust z višinsko razliko 1.200 m iz Sedla na Kaninu v italijansko Sella Neveo.


Ob lepem vremenu je prijetno posedeti na »kaninski plaži«

Ob lepem vremenu je še posebej aktualna kaninska smučarska plaža, kjer je vedno pestro dogajanje, letos pa so tam odprli tudi nov SKI BUM BAR. V novi leseni in svetli brunarici veliki približno 100 kvadratnih metrov se boste lahko okrepčali in uživali v pogledu na dolino, okoliške hribe in morje. Na Kaninu je tudi restavracija Prestreljenik, najviše ležeča restavracija v Sloveniji (2.202 m), do katere pripelje krožno-kabinska žičnica.

Kanin raj za freeride in turne smučarje

Povezano smučišče Kanin - Sella Nevea je pravi raj za ljubitelje smučanja prostega sloga oziroma freeride. Predvsem na senčni strani italijanskega dela smučišča so pogoji za smučanje izven urejenih prog odlični - kvalitetna snežna odeja omogoča spust v vse smeri po zahtevnih in manj zahtevnih terenih.

Bovec in Kanin s Sello Neveo sta meka za pustolovce, ki se navdušujejo nad vodenimi turnosmučarskimi izleti, vodenem smučanje izven urejenih prog in zimskimi izleti v gore z izkušenimi gorskimi vodniki. Pri tem vselej upoštevajte vaše znanje, izkušnje, telesno pripravljenost in navodila vodnikov.

Na Kaninu se vedno veliko dogaja
Med 7. - 9. marcem se bo na Kaninu odvil poseben dogodek - KaninSKI story. Gre za prijateljsko tekmovanje, kjer bodo tričlanske ekipe imele na razpolago dva dni za snemanje in montažo dvominutnega sklopa posnetkov. Čas za prijavo je do 1. marca na kaninski.story@gmail.com. Vzporedno s tekmovanjem se bosta odvijali foto in video delavnica ter lavinska delavnica za varno gibanje v gorah.


“Kdo se boji kosmatega moža?
”, se na vrhu Kanina na ves glas zavpije Filip Flisar. “Nihče”, odvrne množica. “Kaj pa, če pride?!” vpraša bradati. Potem pa “samo gaaaas!”. Meniš, da lahko zbežiš kosmatemu možu? RED BULL SAMO GAS (23.3.) je tekmovanje s skupinskim startom v eni sami kategoriji (smučarji in deskarji na snegu, moški in ženske). Začetek tekmovanja oznani pok startne pištole, po katerem udeleženci najprej tečejo do svojih smuči, nato sledi spust proti cilju. Filip Flisar starta 100 m za tekmovalci. Zadnji ujet tekmovalec oziroma prvi tekmovalec v cilju postane veliki zmagovalec Red Bull Samo Gas. Prijavite se na: redbull.si/samogas

Podatki o smučišču:
  • Nadmorska višina: od 2.300 -1.140 m
  • Dolžina prog (smučina): 30 km
  • Zahtevnost prog:
lažje – 6 km
srednje - 22 km
težke - 2 km
  • Površina smučarskih prog: 70 ha
  • Šola smučanja: Izberite med individualnimi urami z izkušenim inštruktorjem ali pa skupinskimi tečaji, prilagojenimi vašemu nivoju smučarskega znanja.
  • Cene smučarskih vozovnic >>>
Značke: Smučanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ