NaProstem obiskuje smučišča: Smučarski center Cerkno

NaProstem obiskuje smučišča: Smučarski center Cerkno
23.01.2018 AVTOR: Maja Vojska
Na točki, kjer se konča Gorenjska in začne Primorska, leži Smučarski center Cerkno, ki velja za najsodobnejše smučišče v Sloveniji. Razmere na smučišču smo preizkusili tudi mi.

Smučarski center Cerkno- Cerkno resort

Lokacija: Cerkno, Severna Primorska

Spletna stran

Facebook stran

Elektronska pošta: info@hotel-cerkno.si

Telefon: 05 37 43 400

 

 

Čas obratovanja: 9.00 – 16.00

Nadmorska višina smučišča: 800 – 1.300 m

Površina smučišča: 70 ha


Dolžina prog:
18 km

-Lahke: 8 km

-Srednje: 8 km

-Težke: 2 km

 
Število naprav: 8

Dolžina tekaških prog: 5 km

Nočna smuka: NE

Vrtec na snegu: DA

Tekoči trak za otroke: DA

Proga za začetnike: DA

Animacija za otroke: OB DOGODKIH

Park za deskarje: NE

Sankaške proge: DA

Izposoja smučarske opreme: DA

Servis smučarske opreme: DA

Smučarske šole in deskarske šole: DA

Dodatna ponudba: Terme (bazeni, savne in solna soba)

 

Spletna kamera za ogled razmer na smučišču > > > 

Smučarski center Cerkno je znano po odlično pripravljenih progah, sodobnih napravah in kakovostni ponudbi ostalih obsmučarskih storitvah. Ne preseneča, da je bilo že štirikrat izbrano za Naj smučišče med večjimi smučišči, saj ima smučar resnično občutek, da ima na razpolago veliko več kot le urejene proge.

Cerkno velja za enega izmed najbolj sodobno opremljenih in varnih smučišč pri nas in se lahko pohvali z najhitrejšimi smučarskimi napravami v Sloveniji in ima edino pri nas kar dve 6-sedežnici, na ostalih progah pa se nahajajo še: dve 4-sedežnici, eno 2-sedežnici, dve vlečnici in pomični trakovi za smučarske šole ter vrtec.

Kombinacija naravnega in umetnega snega

Kljub precej nizki legi smučišča, me je precej presenetila dobro pripravljena snežna podlaga, za katero ob pomanjkanju naravnega snega poskrbijo tudi z umetnim zasneževanjem, ki pokriva celotno smučišče. Proge so različnih težavnosti, zato se bodo zagotovo nasmučali smučarji različnih profilov od začetnikov do tistih bolj izkušenih. So pa proge precej široke, zato se bodo tam odlično počutili tudi tisti, ki obožujejo dolgo vijuganje po snegu.

Najbolj pa mi je v spominu ostal razgled na naše čudovite hribe, predvsem je v daljavi izstopal zasneženi Triglav (ki je seveda viden v lepem vremenu).

 

Dostop do smučišča

Smučišče Cerkno se nahaja na zahodnem koncu Škofjeloškega hribovja, na 'prelazu ', ki povezuje Poljansko in Selško dolino.

Iz osrednje Slovenije pridemo do smučišča preko dveh (časovno enakovrednih) variant:

 • Preko Selške doline: Škofja Loka – Železniki - Davča (iz glavne ceste zavijemo levo in sledimo oznakam za smučišče)
 • Preko Poljanske doline: Škofja Loka - Gorenja vas - Hotavlje (iz glavne ceste zavijemo desno in sledimo oznakam za smučišče)

Iz zahodne Slovenije do smučišča najlažje pridemo preko Idrije in Cerknega. Parkiramo lahko na parkiriščih ob sedežnici Počivalo (bližje poljanski strani) ali ob sedežnici Brdo (bližje selški strani). Ob obeh parkiriščih so blagajne.

 

Posebno pozornost na smučišču namenjajo najmlajšim in družinam

Na smučišču posvečajo veliko pozornost družinam z majhnimi smučarji. Za otroke imajo v neposredni bližini vrha smučišča poligon s pomičnim trakom in vrtiljakom. Zato ne preseneča, da so se za letošnji »ski opening « namesto za zabavo odločili za družinsko otvoritev sezone z animacijo za otroke. Najmlajši lahko na snegu uživajo v spremstvu staršev ali pa jih prepustijo varuškam v snežnem vrtcu.

Središče smučišča je zagotovo na vrhu sedežnic Brdo in Počivalo, do kamor se lahko pripeljete tudi z avtomobilom. Tam stoji po avstrijskem zgledu zgrajena koča z veliko leseno teraso, ki so jo poimenovali Alpska perla. Tam se smučarji lahko okrepčajo in odpočijejo ali pa celo prespijo v zgornjem nadstropju koče, kjer se nahajajo apartmaji. Neposredno zraven Perle se nahaja že prej omenjeni otroški poligon.

Začetniki lahko kupijo cenejšo karto

Na vrhu smučišča se nahaja tudi šola smučanja in deskanja, kjer vas pričakuje ekipa inštruktorjev.

Smučišče je primerno za vse kategorije smučarjev, ampak posebej dobro se bodo na smučišču počutili začetniki. Del smučišča je namreč posebej namenjen začetnikom, in sicer proga Grič, ki jo smučarji pogovorno kličejo kar »tapoložna «. Kot pravi Darjan Koder iz Hotela Cerkno, je velika prednost za začetnike tudi ta, da lahko kupijo le delno karto, torej le za začetniško progo, ne pa za celotno smučišče. Edina slabost te proge je, da jo morajo prevoziti tudi ostali smučarji, če želijo smučati po Počivalu ali v dolino na Brdo, saj je za povprečnega smučarja precej dolgočasna, ampak mu pa daje odlično priložnost, da za trenutek uživa v razgledu.

 

Kmalu ponovno na voljo tudi snežni park, morda celo nočna smuka

Na smučišču smo zaman iskali snežni park, ki je pred nekaj leti stal na smučišču. Kot nam je pojasnil Koder so objeti na voljo, a so za ureditev parka potrebovali prevelike količine snega. Načrt za bližnjo prihodnost je, da si bodo na smučišču pomagali z zemljo, saj bo tako potrebna le manjša količina snega, da bodo lahko park uredili.

Povprečni slovenski smučar rad zaide na smučišče tudi po službi, zato je velika prednost smučišča nočna smuka. Na smučišču Cerkno ta ni na voljo, a kmalu se to lahko spremeni. »O nočni smuki smo že razmišljali, a še ni prišlo do realizacije, predvsem zaradi financ. V planu pa je, da bi se v prihodnosti uredilo tudi nočno smuko, in sicer na progi Počivalo, saj je ta najbolj primerna, saj bo tako omogočeno, da na preostalih delih smučišča nočna vzdrževalna dela potekajo nemoteno, « odgovarja Koder.

Na svoj račun pa boste prišli tudi ljubitelji teka na smučeh, saj je na vrhu smučišča urejena 5-kilometrska krožna tekaška proga. Lahko kupite enkratno karto za sedežnico, da vas ta pripelje na vrh za 4,5 €, lahko pa tja pridete tudi z avtomobilom do parkirišča pri stari restavraciji.

Po smučanju si lahko privoščite še razvajanje v termah

Po smučanju se še kako prileže razvajanje in sproščanje in tega se še kako zavedajo tudi v Cerknem. V sklopu Hotela Cerkno se v dolini v mestu Cerkno nahajajo edine slovenske terme v zavetju Julijskih Alp, ki po velikosti spadajo med manjše terme. Terme Cerkno so primerne za sproščanje, rekreacijo, priprave plavalnih klubov in za izvajanje različnih vadb. Savne ljudje uporabljamo že od nekdaj za sprostitev telesa in duha. Na voljo vam je tudi solna soba v kateri se boste nadihali zraka z visoko vsebnostjo soli. Primerne so za ljudi, ki imajo težave z dihali ali s kožo.

Cene smučarskih vozovnic za sezono 2017/2018

Cene smučarske karte se razlikujejo glede na različne starostne skupine (odrasli, otroci, mladostniki in seniorji). Pred nakupom vozovnice je priporočljivo preveriti, ali smučišče nudi kakšne posebne ugodnosti (npr. nakup družinske ali skupinske karte, nakup vozovnice samo za smučarski park, itd.).

 

Več o cenah smučarskih kart v letošnji sezoni > > >

Na smučišču nenehno pripravljajo posebne akcijske cene kart in različne pakete, pred samim obiskom se pozanimajte o ugodnostih, ki jih nudijo

> > >

 

Smučišče tudi poleti ne sameva

Poleti se smučišče prelevi v Bike & fun park Cerkno, kjer se nahaja eden izmed boljše urejenih bike parkov pri nas. Razgibane proge za spust z gorskimi kolesi so speljane skozi gozd, flow trail pa pod samo 6- sedežnico Počivalo. Vsebujejo različne terenske oblike z grbinami in bandami manjše zahtevnosti, tako da so primerne za najširši krog kolesarjev.

V sklopu fun parka pa je obiskovalcem na voljo:

 • SUPanje na umetnem jezeru na vrhu smučišča (možnost izposoje opreme)
 • paintball poligin
 • športna igrišča (mini nogomet, odbojka, badminton)
 • slackline - hoja po traku
 • lokostrelski poligon (v ponudbi od leta 2009)
 • pikado
 • balinišče
 • piknik prostor
 • otroška igrala
 • trampolin

Park s svojimi aktivnimi doživetji ponuja možnost igre, aktivnega preživljanja prostega časa in celodnevne zabave na prostem. Namenjen je mladim, individualnim rekreativcem, skupinam in družinam.

Značke: Smučanje, Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ