Neugodne razmere Kilianu preprečile rekordni vzpon na Everest

Neugodne razmere Kilianu preprečile rekordni vzpon na Everest
19.09.2016 AVTOR: Matej Luzar
Kilian Jornet, ki se je v sklopu svojega projekta Summits of My Life poskusil rekordno hitro pozvpeti na najvišjo goro sveta, je moral v prvem poskusu priznati premoč naravi. Poudarja pa, da je bogatejši še za nekaj izkušenj več in da bo poskusil znova.

Kilianovi rekordi v okviru projekta Summits of My Life 

- Prečenje masiva Mont Blanc: 8 ur 42 minut (2012)
- Mont Blanc (4808 m): 4 ure 57 minut (2013)
- Matterhorn (4478 m): 2 uri 52 minut (2013)
- Mt. McKinley – Denali (6168 m): 11 ur 48 minut (2014)
- Baza Horcones - Aconcagua (6962 m) - baza Horcones: 12 ur 49 minut (2014)

Na vzpon na streho sveta se je Kilian intenzivno pripravljal mesece, sicer pa je podlago za takšen podvig pridobival celo življenje. Najprej je treninge v Alpah združeval s prenočevanjem na 4500 metrih, nato pa v Nepalu enake stvari počel na 6000 metrih višine. V prvi polovici bivanja ekipe pod Everestom so bile vremenske razmere zelo dobre, kar jim je omogočilo hitro in dobro aklimatizacijo. Ko je bila ta dovolj visoka, da bi lahko poskusil z rekordnim naskokom na vrh, so je vreme občutno poslabšalo, razmere pa so postajale vse bolj nevarne.

Še se bo vrnil

»Prisotnega je nekaj nezadovoljstva, ker smo bili dobro aklimatizirani in se dobro počutili, a bi nas poskus vzpona izpostavil prevelikemu tveganju. Kakor koli, veseli smo pozitivne izkušnje, ki nas je veliko naučila. Biti sam na Everestu je neverjetno. Zdaj odhajamo domov, da si spočijemo in načrtujemo prihodnost. Če bi projekt načrtovali še enkrat, bi nekaj stvari spremenili, a je bila kljub temu odlična izkušnja in dobra šola za naprej, « je po koncu podviga dejal katalonski zvezdnik gorskih športov. Poudaril je, da s tem projekt ni končan, ampak samo prestavljen na nedoločen datum v prihodnosti.

V pričakovanju zimske sezone

Pri določanju časovnice, ki mu je žal ni uspelo dokončati, si je Kilian pomagal z dosedanjima rekordnima časoma. Italijanski alpinist Hans Kammerlander je leta 1996 iz baznega tabora na vrh prišel v 17 urah, še pred tem pa sta Švicarja Erhard Loretan in Jean Troillet leta 1986 severno steno Everesta premagala v 43 urah, v kar je vštet tudi povratek nazaj v tabor. Kilian se zdaj vrača v Evropo, kjer bo najverjetneje kmalu začel s pripravami na turno smučarsko sezono, v kateri je lani nanizal cel kup uspehov. Prepričani smo, da bo že nekaj dni po povratku na domača tla presenetil tudi že s kakšnim tekaškim treningom, ki ne bo dal slutiti, da sledi ekstremno naporni alpinistični odpravi, po kateri mora večina ljudi počivati vsaj mesec dni.

Značke: Alpinizem, Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ