Nov plezalni vrt v Ljubljani

Nov plezalni vrt v Ljubljani
21.09.2019 AVTOR: Uredništvo

Plezalni center Ljubljana je poskrbel, da bo urbano družabno plezanje na prostem na voljo tudi plezalcem v Ljubljani.

Na novem plezalnem vrtu so v spremstvu mladih vrhunskih plezalcev kluba namenu predali plezalno steno z več kot 30 težavnostnimi smermi, ki bodo ob ugodnih vremenskih razmerah na voljo vsem obiskovalcem centra. Da bi nad plezanjem ter igro na prostem navdušili tudi najmlajše obiskovalce, so v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav postavili otroško plezalno steno ter druga igrala, ki spodbujajo razvoj motoričnih sposobnosti otrok.

Plezalni center Ljubljana je v svojem šestem letu delovanja odprl nov plezalni vrt z zunanjo plezalno steno in otroškim igriščem kuža Pazi. Namen plezalnega vrta je razširitev možnosti za družabno urbano plezanje v vremensko ugodnih dneh. Stena, ki sega okoli 15 metrov v višino in širino, je z več kot 30 težavnostnimi smermi primerna tako za navdušene rekreativce kot tudi za trening vrhunskih slovenskih tekmovalnih plezalcev. Plezalci se lahko na njej namreč podajo na manj zahtevne smeri, se preizkusijo v hitrostnem plezanju ali na previsni steni.

»Plezalcem se ob rekreaciji odpira pogled na prostrane zelene površine in Ljubljanico. To v sončnih jesenskih in pomladanskih dneh pričara občutke svobode, ki so za plezalce sveti, ker so v stiku z naravo. V poletnih popoldnevih pa bo stena v senci, s čimer smo poskrbeli, da bodo pravšnji pogoji za plezanje na prostem v čim večjem delu leta,« je o novi pridobitvi povedal Matjaž Jeran, direktor in partner Plezalnega centra Ljubljana ter dodal: »Vrt bo odprt vse dni v letu, ko ne bo padavin in bo temperatura nad 10 °C. Na plezalni steni se lahko preizkusijo vsi plezalci, ki so ustrezno usposobljeni in se registrirajo na naši recepciji. Z njimi so dobrodošli tudi otroci, ki se bodo lahko preizkusili na otroški plezalni steni ali se zaigrali na drugih igralih novega igrišča.«

Zbrano publiko je nagovoril župan Zoran Janković, izrazil je navdušenje nad razvojem športnega območja v Štepanjskem naselju, ki sedaj premore že štiri športne objekte, igrišče za ragby in baseball.

Strokovno oceno plezalnih sten je podal načelnik Komisije za športno plezanje pri Planinski zvezi Slovenije, Aleš Pirc. Z novimi stenami so naši vrhunski športniki dobili pomembno infrastrukturo za treninge v središču Slovenije.

Del plezalnega vrta je tudi igrišče kuža Pazi

Z igriščem kuža Pazi, ki ga je Plezalni center Ljubljana postavil ob podpori Zavarovalnice Triglav, bo na plezalnem vrtu poskrbljeno tudi za zabavo najmlajših obiskovalcev. »V naši družbi že vrsto let podpiramo aktivnosti, ki najmlajše spodbujajo k varnemu in zdravemu življenjskemu slogu. Tudi igrišče kuža Pazi z gugalnico, peskovnikom in plezalno steno spodbuja najmlajše k igri na prostem ter jim koristi pri razvoju motoričnih sposobnosti. Hkrati pa tako za otroke kot tudi njihove starše, babice in dedke ter druge spremljevalce predstavlja stičišče za druženje in izmenjavo izkušenj. Zato ne dvomim, da bo plezalni vrt z igrali resnično zaživel in obiskovalcem vseh generacij ponudil prostor za kakovostno preživljanje prostega časa,« je ob odprtju povedal David Benedek, član uprave Zavarovalnice Triglav, ki je že tretje leto zapored generalni pokrovitelj Plezalnega centra Ljubljana in je v sklopu projekta Otroci Triglava do danes podprla postavitve ali obnove že 43 otroških igrišč po vsej Sloveniji.

Plod slovenskega inženirskega znanja

Celoten projekt postavitve novega plezalnega vrta v vrednosti 200.000€ je od začetka projektiranja do pridobitve uporabnega dovoljenja trajal več kot leto dni. Tako načrtovanje kot tudi postavitev pa sta plod slovenskega inženirskega znanja, saj je steno postavljalo uveljavljeno domače podjetje z blagovno znamko NUBS, ki je k projektu pristopilo tudi kot sponzor.Značke: Aktivnosti
Ključne besede:
plezalni center
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ