Nova doživetja za invalide in osebe s posebnimi potrebami v slovenskih gorah

Nova doživetja za invalide in osebe s posebnimi potrebami v slovenskih gorah
05.04.2021 AVTOR: Foto: PZS
Po dobrih preteklih odzivih in močni želji bo tudi v letošnjem letu Planinska zveza Slovenije sledila svojemu poslanstvu, da omogoči enakost planincev in dostopnost gora za vse.

 Letos so uspešnim akcijam kot so Gibalno ovirani gore osvajajo, Gluhi strežejo v planinskih kočah, Slepi in slabovidni osvajajo vrhove, Slepi/slabovidni planinci po Slovenski planinski poti (SSP po SPP), dodali še akcijo Skupaj v hribe - Nevrorazlični AMA ter si zamislili nov spletni prikaz planinskih poti za invalide/OPP. Novost bo letos tudi ta, da bodo na enem pohodu združili različne akcije in tako še močneje dokazali, da združeni s partnerji zmoremo več. 

 Planinska zveza Slovenije oz. njen odbor Planinstvo za invalide/osebe s posebnimi potrebami (Pin/OPP) v sodelovanju s partnerji že več let izvaja aktivnosti za invalide/OPP.

Najodmevnejša je akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah (GSPK), ki jo odbor Pin/OPP pripravlja v sodelovanju  z Mladinskim društvom za osebe z okvaro sluha VKLOP/IZKLOP (MOOSVID). Do sedaj so gluhi/naglušni stregli v 35 kočah, v letošnji načrt so dodali še 11 koč. »Če vštejemo še načrt letošnjega leta, za katerega upamo, da ga bomo uspešno izpeljali kljub trenutnim razmeram, bo skupno število koč naraslo na 46. Akcija GSPK stopa v četrto leto in lahko že zapišemo, da je tradicionalna. Z akcijo pišemo zgodovino s primeri dobre prakse vključenosti,« je povedal Jurček Nowakk, vodja odbora Pin/OPP. Z geslom akcije »bodimo inkluzivni« tkejo pomen inkluzije v hribih in gorah, ki se širi tudi v dolino. V akciji sodelujejo gluhi, naglušni in slišeči prostovoljci. »Letošnja novost so nove koče, v delovni skupini imamo tudi dva nova člana in akciji se bodo priključili novi prostovoljci. Njihovo usposabljanje je potekalo na daljavo. Vse koče so združene še z drugimi aktivnostmi odbora in delovnih skupin, popestrena je ponudba, poudarjena je inkluzija, druženje med kategorijami invalidov/OPP


V tem letu je želja zbrati in pripraviti prvi spletni prikaz planinskih poti dostopnih invalidom/OPP in osebam na vozičkih. »S tem bomo s pomočjo digitalizacije odprli nove možnosti socialnega vključevanja invalidov/OPP. Tako jim bomo omogočili večjo možnost samostojnega gibanja v naravi/hribih. Z zbranimi potmi in informacijami o poteh bi omogočili invalidom, osebam s posebnimi potrebami in invalidom na vozičkih, da varno in raznoliko doživijo planinstvo, da doživijo hribe, da doživijo odkrivanje, raziskovanje narave ob podpori aplikacije,« je optimistično napovedal Jurček Nowakk. 

 Pestrost odnosov in doživetij nas bogati. Tovrstne akcije ne samo spodbujajo h gibanju temveč predvsem medsebojnemu povezovanju in učenju živeti z drugačnimi od nas. »Inkluzija je proces narediti nekaj, kar bi vsak na prvo žogo zavrnil, da to ne gre. Narediti nekaj, kar govorijo, da ne gre, da ne boš zmogel, da nimaš toliko kondicije, da je prenevarno. Pohodi so zagon, motivacija, veselje do življenja, pozitivno doživetje, ki dajejo pozitiven zagon vsakdanjiku,« je še dodala Marjeta Čič. 



Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ