Nova slovenska pohodniška pot navdušuje že pred uradnim odprtjem

Nova slovenska pohodniška pot navdušuje že pred uradnim odprtjem
26.06.2019 AVTOR: M.V., FOTO: I feel slovenia

Konec septembra bo tudi uradno zaživela povezovalna pohodniška pot Juliana, ki v 300 kilometrih in 16 etapah obkroži Julijske Alpe.

Julijske Alpe bodo kmalu bogatejše za novo krožno pot, Juliano, ki naj bi jo uradno odprli letošnjo jesen. Juliana, ki so jo z vrsto vodenih izletov prvič uradno predstavili že 21. oktobra lani, bo povezala Posočje s Kranjsko Goro, Bledom in Bohinjem. Začela se bo na državni meji med Slovenijo in Italijo v Ratečah, kjer bo seveda tudi končni cilj, do katerega bodo pohodniki prišli iz Bovca oziroma Loga pod Mangartom (šli bodo tudi čez Predel in skozi Rajbelj na italijanski strani). Juliana, ki so si jo zamislili v Skupnosti Julijske Alpe, ki združuje deset posoških in gorenjskih občin, njihove turistične zavode in Triglavski narodni park, bo dolga približno 300 kilometrov, pohodniki pa naj bi jo predvidoma prehodili v smeri urinega kazalca.

Nekaj informacij o daljinski poti Julijana:

  • Daljinska pot ima 16 etap.
  • Vsak si lahko izbere, kje bo začel.
  • Pot je dolga 300 km.
  • Povprečna dolžina posamezne etape je 17,5 km, najdaljša etapa je dolga 25 km, večina pa je dolgih od 17 do 20 km.
  • Daljinska pot teče po območju biosfernega območja Julijskih Alp (UNESCO MAB) in na območju Triglavskega narodnega parka.
  • Pot poteka okoli gore Triglav. Med pohodom jo lahko opazujemo z vseh možnih smeri.
  • Pot je primerna za družine in vse generacije, zahteva pa osnovno fizično pripravljenost.

Etape so večinoma ravninske, zato so primerne za vse "okuse" oz. nivoje fizične pripravljenosti. Po zahtevnosti izstopa samo vzpon od Bleda do Pokljuke.

Bolj natančen zemljevid poti bo na voljo konec septembra, ko v Združenju Julijske Alpe, ki združuje deset gorenjskih in posoških občin, in si je zamislilo projekt Juliana oz. Pohodniška pot Julijske Alpe, napovedujejo uradno odprtje poti.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ