Opozorila PZS: Za planinske koče in planinske poti zmanjkuje denarja

Opozorila PZS: Za planinske koče in planinske poti zmanjkuje denarja
01.02.2019 AVTOR: M.V.

Zlasti visokogorske koče so v Sloveniji še komaj sposobne kriti obratovalne stroške, so na posvetu na sejmu Alpe - Adria opozorili predstavniki PZS.

Zavzeli so se za izdatnejše financiranje tega področja, tudi zaradi potreb po energetski sanaciji objektov. Izkušnje z vzdrževanjem planinskih koč in poti so predstavili tudi predstavniki Avstrijske planinske zveze.

Predsednik Planinske zveze Slovenije (PZS) Jože Rovan je izpostavil, da mnoge planinske koče zaradi kratke sezone komaj pokrivajo obratovalne stroške. Če bi jih želeli posodobiti, tudi z energetsko sanacijo, bi po njegovih besedah gotovo potrebovali dodatno pomoč države, lokalnih skupnosti in turističnega gospodarstva, je dejal.

Kot pravijo so danes pričakovanja obiskovalcev v obratnem sorazmerju z dejanskimi zmožnostmi, ki jim lahko sledijo koče, je opomnil. V medijih se marsikdaj ustvarja celo vtis, da gre za dobičkonosno dejavnost, vendar pa se pričakovanja ljudi z razvojem tehnologije povečujejo, je opozoril.

Kako pa je s pomočjo na lokalni ravni?

Na drugi strani je pomoč na lokalni ravni po njegovih besedah odvisna od dobre volje županov in občinskih svetov. Čeprav je obisk gora vse številčnejši, se mnogi tja podajo le za en dan, tako da nočitve predstavljajo le manjši del celotnega prihodka koč. Nekaj več nočitev sicer v zadnjih letih ustvarijo tuji turisti, je med drugim pojasnil Eržen.

Tudi v Avstriji nad vzdrževanjem in posodabljanjem planinskih koč in poti bdi krovna planinska zveza, vendar pa se konkretne investicije izvajajo preko devetih deželnih zvez. Nanje se posamezne sekcije, skupaj jih je 197, obrnejo s prošnjo za sredstva, kadar jih potrebujejo, je pojasnil Peter Angerman iz Avstrijske planinske zveze.

Kako se težav lotevajo v Avstriji?

Financiranje sicer poteka na več ravneh - del prispeva pristojno zvezno ministrstvo, del deželna vlada, nekaj imajo tudi donacij in evropskih sredstev, večino pa še vedno predstavljajo prispevki članov. Ne glede na investicijo pa velja, da vsaj desetino investicije prispeva posamezna sekcija sama.

Tudi Avstrijska planinska zveza se je pred leti znašla v pomanjkanju sredstev za vzdrževanj planinskih koč in poti, je povedal Angerman. Zagato je rešila s peticijo, s katero je s strani države pridobila dodatnih 3,6 milijona evrov letno, ki jih nato razdeli med društva.

Vzdrževanje koč in poti je namreč obsežno in povezano z velikimi stroški, je dodal Martin Niedrist iz Planinske zveze Južne Tirolske. Je pa po drugi strani planinska infrastruktura predpogoj za cvetoč turizem in zlasti na lokalni ravni predstavlja veliko dodano vrednost, saj je nekakšna vizitka njihove dežele, je poudaril.

Današnje razprave se je udeležila tudi državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar. Izpostavila je, da aktivnosti v naravi sodijo med najpomembnejše produkte slovenskegaturizmain da rešitve iščejo v integralnem smislu, saj se problematike planinske infrastrukture vezana na več različnih resorjev.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ