Planinska koča na Kozleku

Planinska koča na Kozleku
16.09.2016 AVTOR: Matej Luzar
Ena mlajših slovenskih planinskih postojank stoji tik pod vrhom najvišje točke južnega roba Snežniške planote, kjer je možnosti za raziskovanje skritih kotičkov več kot dovolj.

Planinska koča na Kozleku (997 m)

Lokacija: Notranjska in Primorska

GPS podatki postojanke: 45,54458°N / 14,32259°E

Obratovalni čas
Koča je odprta ob nedeljah od 1. maja do 15. oktobra.

Kontaktni podatki
Telefon: 05 71 41 482

Izhodišča za dostop: Ilirska Bistrica

Ture v bližini: Planinski dom na Sviščakih (3.30 h), Kuteževsko Gradišče (874 m) - prazgodovinska naselbina ob poti v Kuteževo, naseljena še pred Rimljani (45 min)

Koča stoji tik pod vrhom Kozleka na zavetrni strani južnega roba visoke Snežniške planote, ki se strmo dviga nad Zgornjo Reško dolino. Kozlek je najvišji vrh tega roba. Kočo so zgradili planinci Planinske skupine Podgora, ki deluje v vaseh Zgornje Reške doline. Temeljni kamen so položili 1. maja 1990. Delo je zaradi pomanjkanja finančnih sredstev napredovalo počasi, saj so morali sredstva sproti zbirati z različnimi akcijami. Večino dela in prevozov materiala so opravili s prostovoljnim delom. Kočo so slovesno odprli 1. maja 1994 ob 37. prvomajskem srečanju na Kozleku.

Koča je odprta ob nedeljah od 1. maja do 15. oktobra. Postrežejo s hladnimi pijačami in toplimi napitki. V gostinskem prostoru je 16 sedežev, pred kočo pa še 20. Na skupnem ležišču je 10 ležišč.

Razgledna točka nad Ilirsko Bistrico

S Kozleka je odličen razgled na vse strani z izjemo vzhodne, ki jo zakrivajo borovci. Na južni strani leži pod nami Zgornja Reška dolina med Ilirsko Bistrico in Zabičami s svojimi vasmi. Nad dolino se dvigajo Dolenjski in Novokrajski vrhi, za njimi pa vrhovi v Čičariji z Učko. Proti jugovzhodu se blešči Kvarnerski zaliv, kjer vidimo otoka Krk in Cres, levo od zaliva pa vrhove v Gorskem Kotarju na Hrvaškem.

Na zahodu se nad Reško dolino širijo hriboviti Brkini, zadaj pa se vleče dolgi hrbet Slavniškega gorovja s Slavnikom v sredini. Ob dobri vidljivosti vidimo na obzorju Dolomite. Proti severozahodu je pred nami dolg rob Snežniške planote s Srednjim in Golim vrhom ter Gabrovcem v ospredju, v tej smeri pa lepo vidimo tudi Vremščico, Nanos in Čaven. Na severu so na obzorju Julijske Alpe s Triglavom, spredaj pa predalpski svet s Cerkljanskim in Idrijskim hribovjem ter Škofjeloškim pogorjem.

Značke: Postojanke, Kulinarika
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ