Planinski dom na Mirni gori

Planinski dom na Mirni gori
10.10.2023 AVTOR: Maja Vojska, foto: Arhiv koče

Planinski dom stoji na točno 1000 metrih nadmorske višine malo pod vrhom Mirne gore.

Planinski dom na Mirni gori (1000 m)

Lokacija: Dolenjska

GPS podatki postojanke: 45,6303°N / 15,1081°E

Obratovalni čas
Dom je z izjemo ponedeljkov in torkov stalno odprt od 9:00 do 21:00.

Kontaktni podatki
Telefon: 040 717 629
E-mail: domnamirnigori@gmail.com
Splet: www.mirnagora.si

Izhodišča za dostop: Vrčice, Brezovica pri Črmošnjicah, Otovec, Gaber pri Semiču, Črmošnjice, Črnomelj, Planina

Ture v bližini: Mirna gora (10 min)



Ta predstavlja četrti najvišji vrh Bele krajine, hkrati pa eno najbolj jugovzhodnih vzpetin prostranega Kočevskega Roga.

Ob domu se nahajajo ruševine cerkvice svetega Frančiška, katere zvonik so preuredili v razgledni stolp. Mirna gora je lepa v vseh letnih časih, vsak ima svoj čar. Posebej čudoviti so sončni vzhodi, ki se bodo obiskovalcem zagotovo vtisnili v spomin. Primerna je tako za »prave« planince, kolesarje, pohodnike, kakor tudi za družine z majhnimi otroki. Vsak se bo na gori počutil dobrodošel.

Dom je odprt skozi vse leto od srede do nedelje, prav tako ob praznikih. Ponuja pestro izbiro jedi na žlico: ričet, joto, gobovo juho z ajdovimi žganci, golaž, palačinke in različne zavitke. V gostinskem prostoru in na zaprti verandi je obiskovalcem na voljo 60 sedežev, v šestih sobah pa 39 ležišč. V domu in njegovi bližnji okolici je na voljo tudi brezplačen brezžični internet.



Kam po najboljši razgled?

Za najboljši razgled se je vredno povzpeti na razgledni stolp ob planinskem domu. Na vzhodu, jugu in jugovzhodu se razprostira Bela krajina s Semičem, Metliko in Črnomljem, za njo pa je čez Kolpo že vidno hrvaško ozemlje proti Karlovcu – ta je viden ob zelo jasnem vremenu. Na jugovzhodu je v bližini Poljansko gorovje, za njim pa gore Gorskega kotarja s Klekom in vrhovi Velike Kapele. Na zahodu se razprostira Kočevski Rog, na severovzhodu pa je viden del Gorjancev s Trdinovim vrhom ter Žumberak. Pred slednjim sta lepo vidna tudi Semenič in Smuk, ki se dvigata nad naseljem Semič. Ob zelo jasnem vremenu pogled seže vse do Zagreba in Medvednice.

Družinam priporočamo pohod po gozdni učni poti Planina–Mirna gora–Planina, katere dolžina je 3,5 kilometra. Ob poti so predstavljeni pestre gozdne združbe, drevesne in grmovne vrste, pomen gozda pri ohranjanju vode ter skrb za divjad.

V neposredni bližini poteka markirana krožna pot po partizanskih bolnišnicah Kremen (pri odcepu za Ponikve)–začasna bolnica dr. Mihelčiča–Vinica–Leseni kamen–Zgornji Hrastnik–Komarna vas–Kremen. Pot vas popelje mimo ostankov kočevarskih vasi: Ponikve, Gače, Gričice, Komarna vas, Resa, Ribnik in Štale. Za družine z mlajšimi otroki je primerna tudi pešpot Po sledeh gozdne železnice Črnomelj–Leseni kamen v dolžini štiri kilometre.

Pred startom na Mirno goro ali ob spustu do izhodišča pa priporočamo tudi sprehod ob Divjem potoku pri Črmošnjicah.

Značke: Postojanke, Kulinarika
Ključne besede:
revija NaProstem +
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ