Pohodništvo na območjih, kjer živijo medvedi

Pohodništvo na območjih, kjer živijo medvedi
04.05.2021 AVTOR: M.V., Foto: Pixabay

Zadnje čase spet pogosteje zasledimo objave, da so v bližini naseljenih območij opazili medveda.

Nekaj navodil, kako ravnati, če v naravi srečamo medveda, so pripravili na Planinski zvezi Slovenije s pomočjo nasvetov Zavoda za gozdove in kmetijskega ministrstva. Kot navajajo, "medved v človeku ne vidi plena za prehrano, zato človeka nikoli namenoma ne zalezuje in lovi. O ravnanju pri srečanju s človekom tako ne odloča njegova lakota, ampak predvsem občutek ogroženosti in presoja, kako se tej grožnji umakniti".

(Rjavi) medved (Ursus Arctos) je zver. Kljub zloglasni družini je vsejed - v primerih dovoljšne količine rastlinske prehrane, ta lahko predstavlja tudi do 95 % delež njegove prehrane. Nabira različne plodove in semenje, teknejo mu tudi zelišča, trave in detelja.

Medved ima človeka predvsem za nevarnega nasprotnika, ki se mu na daleč izogne. Medved (in tudi medvedka z mladiči) se človeku običajno hitro umakne, če le pravočasno zazna njegovo približevanje. Zato so srečanja z medvedom redka tudi na območjih, kjer jih je razmeroma veliko.


Kako preprečiti srečanje z medvedom?

Ob sprehodih po gozdu naj bo pes na povodcu. Na območjih s stalno prisotnostjo medveda se med majem in junijem sprehodom s psi odpovejte. Med hojo po slabše preglednem gozdu bodite glasnejši (glasna hoja, žvižganje, normalen pogovor, brcanje kamenja, udarjanje s palico po deblu dreves). S tem medveda na nas že takoj opozorimo. Ne zadržujte se v bližini kadavrov, neprevidno in nezakonito odvrženih klavniških odpadkov ter krmišč. Ne hodite po medvedovih sledeh. Poskrbite, da v okolici domovanja ni dostopnih virov hrane (biološki odpadki, smeti, nezavarovani čebelnjaki, komposti), saj navajajo medveda na prisotnost človeka in so eden ključnih vzrokov za težave z medvedom v naseljih. Ne približujte se mladičem, četudi so videti zapuščeni. Če jih opazite, se čim prej umaknite. Ne hodite v bližino medvedjih brlogov.

Kaj storiti, če srečate medveda?

Včasih pa se zgodi, da kljub vsej preventivi pride do srečanja. Takrat poskušajte upoštevati naslednja pravila:

– Če medveda opazite od daleč, se mirno, počasi in brez sunkovitih gibov umaknite v smeri prihoda. Če medved prihaja v našo smer in vas še ni zaznal, ga z mirnim glasom opozorite nase – v večini primerov se bo umaknil. Nikoli ne tecite, saj s tem povečate možnost napada!
– Ko medveda ali medvedko z mladiči srečate v neposredni bližini, ostanite čim bolj mirni. Ne delajte hitrih in nenadnih gibov in ne kričite. Obstanite in se počasi zadenjsko umaknite.
– Če se medved zapodi proti vam, obstanite – skoraj vedno se bo medved ustavil. Gre za lažni napad.

"Vsega tega ne omenjamo zato, da bi širili med ljudmi strah pred medvedom, ampak zato, da bi jih opozorili, naj bodo na območjih, kjer lahko naletijo na medveda, previdni. Če pa do srečanja z medvedom že pride, naj bo povedano samo dodaten razlog za ustrezno mirno in premišljeno ravnanje," ob tem dodajajo na planinski zvezi.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ