Ponekod v gorah že nevarnost plazov

Ponekod v gorah že nevarnost plazov
13.10.2020 AVTOR: M.V., FOTO: Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica - Tržič

Sneg je letos zgodaj pobelil gore, na kar moramo biti ustrezno pripravljeni in se v gore odpravljati načrtovano, pripravljeno in odgovorno.

V nedeljo preko dneva in noči je na okoli 1500 mnv padlo do 60 cm snega . Sneg je na delih padel na travnato podlago in se ni sprijel s podlago. Tam že ob manjši obremenitvi lahko sprožimo snežni plaz. Danes bodo nevarna predvsem travnata pobočja nad naklonom 30°. Na delih je nevarnost snežnih plazov ZNATNA, 3. stopnje po petstopenjski evropski lestvici. Izogibajmo se hoji pod temi pobočji.
Nad 1800 m je snega nekoliko več. Sneženje je spremljal S veter, ki je na delih gradil snežne zamete.
Sneg se bo v visokogorju zaradi hladnega vremena le počasi sesedal in preobražal. Ta proces bo hitrejši pod nadmorsko višino okoli 2000 m, predvsem na strmejših južnih pobočjih. V sredogorju se bo sneg zlasti v sredo ojužil, za spontano plazenje bodo nevarna predvsem s travo porasla pobočja. Nevarnost snežnih plazov bo tako ostala ZMERNA, 2. stopnje. Ob morebitnem novem obilnejšem sneženju pa se bo lahko v četrtek znova povečala.

Samo z ustrezno opremo

Potrebujete vso opremo za gore kot v letnih, kopnih razmerah. Poleg tega pa še dobre zimske pohodniške čevlje, gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, kakovostno osebno zaščitno obleko pred vetrom, mrazom in mokroto, dobro termo izolativno obleko, zaščito pred močnim soncem in dovolj rezervne obleke.

Ker je večina koč pozimi zaprtih, potrebujete tudi dovolj tople tekočine in visoko kalorične hrane. Ne smete pozabiti na prvo pomoč in čelno svetilko.

Poleg osnovne planinske opreme so v zimskem času obvezni del opreme plazovni trojček (plazovna žolna, aluminijasta lopata in sonda), cepin, dereze in smučarske palice, dobro je imeti tudi krplje ali turne smuči in krajšo vrv. Vso opremo morate znati uporabljati.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ