Ponekod v gorah že povsem zimsko

Ponekod v gorah že povsem zimsko
30.09.2020 AVTOR: M.V., FOTO: Spletna kamera kredarica

Čeprav je šele konec septembra, pa je visokogorje pokrila že lepa snežna odeja. Če se odpravljate v višje lege, previdno.

Ne samo na to, da so dnevi vedno krajši, kar nam skrajšuje manevrski čas za pohajanje po hribih, prav tako so tudi večeri in jutra vse bolj sveža ter nas v gorah lahko preseneti celo sneg.

Jeseni nas ne sme presenetiti nenadno burno poslabšanje vremena, ki v gorskem svetu zaradi nizkih temperatur pomeni snežne padavine. "Nekaj centimetrov snega ne samo, da pokrajino popolnoma spremeni, ampak zahteva še dodatno tehnično opremo - cepin in dereze - ter dobršno mero znanja in izkušenj za hojo v zimskih razmerah. Zaradi povečane vlage so planinske poti mokre in hoja po takšni poti je lahko otežena in zahteva večjo pozornost.

Že manjši korak ali neprevidnost na poti lahko privede do zdrsa, ki se v najslabšem primeru lahko konča s hudimi poškodbami ali v primeru padca čez skalni skok s smrtjo," opozarja Šerkezi, ki spomni tudi na večjo možnost megle: "Dokaj pogosta spremljevalka naših gora v jesenskem času je megla. V vsakem nahrbtniku naj bosta planinski zemljevid in kompas, svetujemo pa tudi znanje iz uporabe aplikacije Locus Maps na pametnem telefonu, kjer najdete tudi zemljevide Planinske zveze Slovenije. Če se na poti izgubite ali zaradi goste megle ne znate nadaljevati, ostanite mirni in se poskušajte varno vrniti do zadnje znane točke, npr. znamenja, markacije ali poznanega dela poti. Ne tavajte brezglavo, saj lahko zaradi slabe vidljivosti zdrsnete na mokrem pobočju. Če ne vidite rešitve oz. ste poškodovani, pokličite številko 112."

Počasi se zaključuje tudi sezona višje ležečih planinskih koč

Ob zaprtosti koč je treba upoštevati tudi varnostni vidik obiskovanja gora jeseni in toliko večjo pozornost nameniti načrtovanju ture. "Številne koče nam v jesenskem in zimskem času ne bodo nudile toplih obrokov, možnosti dopolnitve zaloge tekočine, varne strehe nad glavo ... Vse to pomeni, da moramo imeti v nahrbtniku poleg osnovne planinske opreme dodatna topla oblačila, zaščito pred vetrom in dežjem, alu-folijo ali veliko črno vrečo, ki nas varuje pred podhladitvijo, ter več tople brezalkoholne tekočine in hrane. Jeseni so krajši tudi dnevi in tema nas bo ujela že nekje med peto in šesto uro popoldne. Čelna svetilka je obvezna, poskrbite tudi za polne baterije," svetuje gorski reševalec in strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi.

Preverite vremensko napoved in stanje planinskih poti

Pred odhodom v gore obvezno preverite vremensko napoved. Najbolj zanesljiva vas čaka na portalu agencije za okolje – meteo.si.
Če bi želeli preveriti, kakšno je stanje planinskih poti, informacije najdete na spletni strani Planinske zveze Slovenije ali pa pokličite oskrbnike planinskih koč, ki vam bodo iz prve roke lahko postregli s še bolj svežimi podatki.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ