Preverite, katere planinske koče lahko obiščete v tem tednu

Preverite, katere planinske koče lahko obiščete v tem tednu
09.03.2021 AVTOR: M.V., FOTO: Pixabay(slika je simbolična)

Dobra novica za pohodnike in oskrbnike planinskih koč.

Za teden dni je v posavski in jugovzhodni statistični regiji dovoljeno izvajanje gostinskih storitev na terasah in vrtovih lokalov, kamor sodijo tudi planinske postojanke. Preostale koče, pa imajo še vedno možnost osebnega prevzema.

Gostinci bodo lahko sicer na terasah stregli med 6. in 19. uro, gostje pa bodo morali zapustiti terase in vrtove lokalov najpozneje do 19.30.

Preverite, katere planinske koče se nahajata v dveh regijah kjer je dovoljeno obratovanje gostinskih lokalov >>>

Obnova Mozirske koče v polnem zagonu


Pred dvema tednoma je v večernih urah zagorela priljubljena Mozirska koča na Golteh, ki je bil velik šok za PD Mozirje, Mozirčane, kot tudi celotno planinsko javnost. V teh dneh so prostovoljci počistili pogorišče, civilna zaščita je dostavila zabojnika, prav tako se tudi pripravlja idejna zasnova nove koče.

Dva dni po požaru Mozirske koče na Golteh je predsednik Planinskega društva Mozirje Boštjan Goličnik sklical razširjeno sejo, na kateri so določili prve konkretne korake za sanacijo in načrt obnovitve priljubljene planinske postojanke. Na sestanku je bil poleg upravnega odbora društva prisoten tudi podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen, ki je povedal, da bo verjetno težko v kratkem pridobiti še kakšno finančno pomoč za obnovo, saj še niso končani niti postopki obnove koč na Korošici in na Okrešlju. Se pa v kratkem obeta razpis za nepovratna sredstva za obnovo planinskih postojank, na katerem bi tudi lahko kandidirali. Mozirski župan Ivan Suhoveršnik je zagotovil, da bodo na občini aktivno pomagali pri pridobivanju vse potrebne dokumentacije in gradbenega dovoljenja, da bi društvo lahko kandidiralo na omenjenem razpisu.

Projektantka Darja Bezovnik Planovšek je kot domačinka ponudila pomoč pri projektiranju novega objekta. Po priporočilih Zavoda za varstvo narave bo novi objekt zgrajen v večini iz kamna in lesa. Glede na to, da je del stare koče, ki je bil zgrajen iz kamna, ostal, ga bodo poskušali ohraniti. Po velikosti bo podoben prejšnjemu. Idejna zasnova bi naj bila predstavljena do konca marca.

Če želite pomagati društvu pri obnovi koče, lahko donirate finančna sredstva na spodnji naslov:

Koda namena: CHAR
Namen: Donacija za Mozirsko kočo
IBAN: SI56 0242 6001 3741 942
SWIFT: LJBASI2X
Sklic: SI00 24022021
Naslov: Planinsko društvo Mozirje, V Savinjski gaj 4, 3330 Mozirje

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ