Preverite snežne razmere v Avstriji, Italiji in na Bavarskem

Preverite snežne razmere v Avstriji, Italiji in na Bavarskem
09.01.2019 AVTOR: M.V., FOTO: Snow-Forecast.com

Letošnja zima slovenskim ljubiteljem snežnih radosti še ni postregla z zadostno pošiljko snega. Prav zato se nekateri na turno in alpsko smuko podajajo tudi v tujino, predvsem v Avstrijo.

Na spletni strani PZS so povzeli trenutno stanje snežne odeje avstrijskih in italijanskih dežel. Zaradi lažjega iskanja dodatnih informacij navajamo imena dežel v nacionalnem jeziku.


Niederösterreich
Nevarnost snežnih plazov v Ybbstalskih Alpa (Ybbstaler Alpen) je 5., najvišje stopnje po evropski petstopenjski lestvici! V drugih predelih Spodnje Avstrije je nevarnost snežnih plazov ocenjena na 4. ali 3. stopnjo. Nevarnost predstavlja nov in napihan sneg, delajo se klože. Prožijo se srednje veliki in veliki pršni plazovi. Sprožitev možna ob minimalni dodatni dodatni obremenitvi. Nevarnos tudi na nižjih nadmorskih višinah in v smučarskih in turističnih središčih.

Oberösterreich
Nevarnost snežnih plazov v Severnih Alpah (Nordalpen) je 5., najvišje stopnje po evropski petstopenjski lestvici! V drugih predelih Gornje Avstrije je nevarnost snežnih plazov ocenjena na 4. ali 3. stopnjo. Nevarnost predstavlja nov in napihan sneg, delajo se klože. Proženje plazov možno že ob majhni dodatni obremenitvi, možno spontano plazenje s strmih pobočij.

Steiermark
Nevarnost snežnih plazov v Severnih Alpah (Nordalpen) je 5., najvišje stopnje po evropski petstopenjski lestvici! V Nizkih Turah (Niedere Tauren) je nevarnost snežnih plazov ocenjena na 4. oz. 3. stopnje, v gorah južno od reke Mure pa 3. stopnje. Nevarnost predstavlja napihan sneg, delajo se klože, možni talni plazovi na strmih travnatih pobočjih.

Salzburg
Nevarnost snežnih plazov v Severnih Alpah (Nordalpen) je 5., najvišje stopnje po evropski petstopenjski lestvici! Na območju gorovja Nockberge je nevarnost snežnih plazov 3. stopnje, na območju Visokih Tur (Hohe Tauren) in Nizkih Tur (Niedere Tauren) pa 4. stopnje. Nevarnost predstavlja napihan sneg, delajo se klože. Proženje plazov možno že ob majhni dodatni obremenitvi, možnost proženja velikih spontanih plazovi.

Kärnten
Na koroški strani Visokih tur (Hohe Tauren) je nevarnost snežnih plazov 4. ali 3. stopnje, drugje 2. ali 1. stopnje. V Visokih Turah največjo nevarnost predstavljata nov napihan sneg in močan veter. Proženje plazov možno že ob majhni dodatni obremenitvi.

Tirol
Na celotnem Tirolskem, z izjemo Dravske doline, je nevarnost snežnih plazov 4. stopnje, pod gozdno mejo pa 3. stopnje. Nevarnost predstavlja nov in napihan sneg, delajo se klože. Proženje plazov možno že ob majhni dodatni obremenitvi, možno spontano plazenje s strmih pobočij.

Vorarlberg
Nevarnost snežnih plazov je nad gozdno mejo 4. stopnje, pod gozdno mejo pa 3. stopnje. Nevarnost predstavlja nov in napihan sneg, delajo se klože. Proženje plazov možno že ob majhni dodatni obremenitvi, možno spontano plazenje s strmih pobočij, možni talni plazovi s strmih travnatih površin.

Südtirol/Alto Adige
V gorovjih severno od naselij Toblach, Bruneck, Niedervintl, Sterzing, Meran, Naturns in Schlanders je nad gozdno mejo nevarnost snežnih plazov 3. stopnje, pod njo pa 2. Južno od omenjenih naselij je nevarnost snežnih plazov 2. (nad 2300 m) oz. 1. stopnje.

V ostalih italijanskih pokrajinah je nevarnost snežnih plazov ocenjena na 2. oz. 1. stopnjo.

Na celotnem območju Bavarskih Alp je nevarnost snežnih plazov 4. stopnje. Nevarnost predstavlja nov in napihan sneg. Velika možnost srednje velikih in velikih pršnih in kložastih plazov. Proženje plazov možno že ob majhni dodatni obremenitvi, možno spontano plazenje s strmih pobočij. bavarska

Snežne razmere po Evropi lahko spremljate na spletni strani Evropske lavinske službe EAWS. Poročila z območij držav članic so objavljena na http://www.avalanches.org/eaws/en/main.php.

Značke: Smučanje
Komentarji
Ta novica še nima komentarjev
*Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
Ljudje berejo:
Morda vas zanima tudi:
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ
Najbolj brano