Previdno v gore: Gorski reševalci so letos zabeležili že 277 nesreč

Previdno v gore: Gorski reševalci so letos zabeležili že 277 nesreč
02.08.2017 AVTOR: Maja Vojska
PZS: Strokovno usposobljeni vodniki zagotovilo za varnejše obiskovanje gora

Organizirane in strokovno vodene ture so najboljše zagotovilo za varnejše obiskovanje gorskega sveta, se svojega poslanstva zavedajo prostovoljni vodniki Planinske zveze Slovenije (PZS), ki se pod okriljem krovne organizacije usposabljajo že šest desetletij. Možnost pridobivanja znanja in izkušenj z različnih področij planinstva za samostojno gibanje v gorskem svetu je zgovorno povabilo obiskovalcem gora, da se pridružijo kateremu od 287 planinskih društev in klubov, kolikor jih deluje v Sloveniji.

Prostovoljno vodništvo ima v Sloveniji že 60-letno tradicijo. Prvi tečaj za mladinske vodnike je Mladinska komisija (MK) PZS organizirala v začetku avgusta 1957, od leta 2002 pa Vodniška komisija PZS skrbi za usposabljanje vodnikov po enotnih kriterijih in sledenje novostim na področju prostovoljnega vodništva. Vodniki PZS so tudi usposobljeni strokovni delavci v športu na področju planinstva, saj se njihovo strokovno delo - vodenje ljudi po gorah - ves čas prepleta z organizacijskim društvenim delom.

V letu 2016 je bilo registriranih 1495 prostovoljnih vodnikov PZS, ki aktivno delujejo v 210 planinskih društvih po vsej Sloveniji. Dobra polovica (740) je starejših od 50 let, z (večinoma) dolgoletnimi vodniškimi izkušnjami, slaba polovica (589) jih je v starostnem razponu med 30 in 50 let, zanimanja za vodništvo je veliko tudi med mlajšimi, saj trenutno deluje 166 vodnikov, starih od 18 do 30 let. Po podatkih ankete za planinska društva je bilo leta 2015 v društvih izvedenih več kot devet tisoč planinskih aktivnosti, tako eno- kot večdnevnih, pri izvedbi večine so sodelovali vodniki PZS. Raznolika planinska dejavnost članom planinskih društev ponuja tako strokovno vodene in organizirane planinske izlete kot družbo enako mislečih ljubiteljev narave pri njihovi priljubljeni dejavnosti.

Nesreče v gorah precej pogoste!

Nesreča v gorah se lahko pripeti vsakomur in tudi najbolj usposobljeni posamezniki niso izjema, res pa je med posredovanji gorskih reševalcev zelo malo dogodkov na organiziranih planinskih aktivnostih. "Če pogledamo statistiko gorskih nesreč od 1. 1. 2010 do 31. 7. 2017 lahko ugotovimo, da je v Sloveniji med usposobljenim kadrom malo nesreč oz. poškodovanih; 26 gorskih reševalcev, osem vodnikov PZS in štirje gorski vodniki. Prav tako je malo nesreč na organiziranih izletih planinskih društev - beležimo jih 209; v statistiko so zajeti vsi organizirani izleti, če izluščimo samo izlete v okviru PD, je teh 12. Seveda številke niso zanemarljive in na njih lovorikah ne smemo zaspati, ampak se moramo potruditi, da še zmanjšamo število poškodb in nesreč strokovnega kadra v prihodnje. Ravno planinsko strokovno usposobljeni kader je tisti, ki svoje znanje prenaša na vsakodnevne obiskovalce gora in s tem posredno in neposredno vpliva na zmanjšanje števila nesreč v gorah. Vodniki Planinske zveze Slovenije in gorski vodniki ob dobrem sodelovanju, inštruktorji planinske vzgoje in alpinistični inštruktorji so naložba za varnejše obiskovanje gora, " zgovorno statistiko predstavi strokovni sodelavec PZS in inštruktor GRZS Matjaž Šerkezi, ki svetuje: "Posamezniki, ki bi radi obiskali gorske vršace in okusili svet gora v vsej svoji polnosti, spoznali gorsko cvetje, živali, gore, ki jih obdajajo, sami pa nimajo zadostnega planinskega znanja, naj se v gore podajo skupaj s planinsko strokovno usposobljenim kadrom. " Gorski reševalci letos namreč beležijo že 277 nesreč, 13 mrtvih posameznikov, 85 naletov helikopterja Slovenske vojske in Policije ter prostovoljno delo 1960 gorskih reševalcev, ki so sodelovali na intervencijah.

Planinska zveza Slovenije in Gorska reševalna zveza Slovenije se ob sodelovanju in podpori planinskih društev in meddruštevnih odborov PD s preventivnimi aktivnostmi ves čas trudita zmanjšati število nesreč v gorah.

"Srečno in varen korak! Imejmo tudi v mislih, da smo na vrhu šele na polovici poti - naš cilj je varno priti domov, " so še zapisali na PZS.

Značke: Pohodništvo, Turizem, Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ