Prvo decembrsko soboto si rezervirajte za ledeno plezanje!

Prvo decembrsko soboto si rezervirajte za ledeno plezanje!
15.11.2017 AVTOR: Maja Vojska
Domžale, kjer bo nastala prva drytooling umetna stena v Sloveniji, bodo v soboto, 2. decembra 2017, prizorišče prve tekme novega evropskega pokala v lednem plezanju v disciplini težavnost, ki bo hkrati sklepna tekma 5. odprtega slovensko-hrvaško-srbskega

Okvirni program tekmovanja, sobota 2. december 2017

8:30 - kvalifikacije (ženske)
11:15 - kvalifikacije (moški)
17:15 - finale (ženske in moški)
19:30 - podelitev medlaj in nagrad najboljšim

Slovenci smo med pionirji tekmovalnega lednega plezanja s tekmami v Bohinju v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, državnim pokalom od leta 2000, tekmovalci na najvišji ravni od leta 1997, mednarodnimi sodniki od leta 2002 ter aktivno udeležbo predstavnika PZS v Komisiji za ledno plezanje UIAA in Podkomisijo za ledno plezanje v Komisiji za gorske športe PZS. Poseben pečat lednemu plezanju dajejo vrhunskimi rezultati slovenskih tekmovalcev: Janez Svoljšak je januarja 2016 dosegel prvo slovensko lednoplezalno zmago svetovnega pokala v kategoriji težavnost in osvojil tudi naslov evropskega prvaka 2016. Leta 1997 je sicer Janez Jeglič - Johan slavil tako v težavnosti kot v hitrosti na neuradnem svetovnem prvenstvu, ki je pomenil začetke sedanjega svetovnega pokala, leta 2008 pa je Matevž Vukotič zmagal na posamični tekmi in osvojil svetovni pokal v disciplini hitrost.

Evropski pokal v lednem plezanju, letošnja novost na koledarju lednoplezalnih preizkušenj najvišjega kova, poteka pod okriljem Mednarodnega združenja planinskih organizacij (UIAA), tekmovanja pa bodo primerna tudi za tekmovalce, ki še niso dosegli ravni za svetovni pokal. Tekmo EP v lednem plezanju Domžale 2017, ki bo hkrati tudi sklepna tekma 5. odprtega slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju, organizirata Komisija za gorske športe PZS in Planinsko društvo Domžale, v toku evropskega pokala se zvrstijo še tekmovanja na Slovaškem, v Franciji in na Finskem.

Tekme evropskega pokala v lednem plezanju 2017

  • 3. 12. 2017: Domžale (Slovenija)
  • 9. 12. 2017: Bratislava (Slovaška)
  • 11.-13. 1. 2018: Champagny/Pays des Ecrins (Francija)
  • 23.-24. 2. 2018: Oulu (Finska)


Na predvečer tekmovanja, v petek, 1. decembra, bo v Domžalah predavanje Klemna Premrla, nekdanjega tekmovalca v lednem plezanju, ki danes velja za enega najboljših lednih plezalcev na svetu in je glavni junak najodmevnejših ledenih pustolovščin zadnjega časa.

Značke: Alpinizem, Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ