PZS vabi h koriščenju turističnih bonov v planinskih kočah

PZS vabi h koriščenju turističnih bonov v planinskih kočah
05.06.2020 AVTOR: M.V.
Vlada RS bo v naslednjih dneh pripravila in sprejela uredbo, ki bo jasno določila uporabo turističnih bonov, kot del  tretjega protikoronskega zakona za omilitev in odpravo posledic epidemije. 

V Planinski zvezi Slovenije so veseli, da bo bone mogoče koristiti tudi v planinskih kočah in zato si želijo, da bi se čim več Slovencev letos odločilo počitnice preživeti v objemu gora. S tem namenom so na poslanske skupine podali tudi pobudo za koriščenje bonov v več delih.  Ob obisku koč planince pozivajo, da upoštevajo priporočila NIJZ  glede higiene in spanja. 

 

Slovenske gore po oceni PZS letno obišče okoli 1,7 milijona obiskovalcev. Po podatkih Statističnega urada RS je bilo v letu 2019 vseh nočitev v planinskih kočah 120 tisoč. »Na PZS smo veseli, da bo bone mogoče koristiti tudi v planinskih kočah. Naše aktivnosti usmerjamo predvsem v promocijo doživetja gora in vzpodbujanje planinskih koč, da pripravijo turistične pakete, za katere bi lahko za nočitve z zajtrkom plačevali tudi z boni,« je razložil generalni sekretar PZS Matej Planko

V PZS se tudi zavedajo, da bo celoten znesek bona glede na nizke cene prenočitev oz. nočitev z zajtrkom v planinskih kočah v enem kosu skoraj nemogoče porabiti, niti v primeru bivanja cele družine. V času priprave zakona je zato PZS na vse poslanske skupine naslovila pobudo, ki bi omogočila koriščenje bonov v več ločenih delih. Besedilo zakona, ki je bilo na koncu sprejeto, ločenega koriščenja bonov ne prepoveduje, tako da pričakujejo, da bo vladna uredba predvidela tudi to možnost. Takšno pričakovanje so naslovili tudi na Kabinet predsednika vlade, gospodarsko ministrstvo in Direktorat za turizem. 

Razlogov zakaj se pri tem ukrepu ne sme spregledati planinskih koč je seveda več. »V kolikor koriščenje bonov v več delih ne bi bilo mogoče, bi planinske koče ukrep bonov obšel in jih celo postavil v konkurenčno slabši položaj. Poudariti je potrebno, da je delež nočitev tujcev v visokogorskih kočah v prejšnjih letih presegel 50 odstotni delež in je potrebno zagotoviti preživetje koč v teh oteženih razmerah. Kljub temu da uradnega odgovora od pristojnih še nismo dobili, verjamemo, da bodo to upoštevali v pripravi uredbe,« je dodal Matej Planko.


Higienski ukrepi v kočah

 Junij je mesec, ki zaradi pogostejših sončnih dni vabi v hribe. Večina koč v sredogorju je odprtih celo leto, sicer večji del njih zgolj ob koncih tedna. V visokogorju se bo sezona začela v sredini junija. Tako je mogoče v vseh letnih časih v slovenskih gorah in hribih aktivno preživeti svoj prosti čas. A zaradi epidemije koronavirusa veljajo določeni ukrepi in priporočila pri obisku koč. »Obiskovalcem planinskih koč priporočamo, da si naj ob prihodu še vedno razkužijo roke, skrbijo za ustrezno higieno rok in kašlja, zagotavljajo zadostno medsebojno razdaljo, priporočljiva je tudi uporaba obrazne maske pri prihodu v planinsko kočo in pri uporabi sanitarij. Več omejitev še vedno velja za zaposlene v planinskih kočah in pri njihovem poslovanju. Je pa z zadnjim sproščanjem ukrepov dovoljeno, da lahko v sobah z več posteljami poleg gostov istega gospodinjstva, skupaj prenočijo tudi gostje, ki potujejo skupaj in so že sicer v tesnem stiku,« je zaključil Matej Planko in ob tem izrazil pričakovanje, da se bodo Slovenci letos pogosteje odločili za dopust ali bodo vsaj del dopusta preživeli v naših gorah, že zaradi omejitev ali pomislekov glede potovanja v tujino. 

Slovenija in slovenske gore in hribi ponujajo mnoga doživetja za vse starostne skupine in planinske koče vas pričakujejo z dobrodošlico. Obiskovalcem slovenskih gora je na voljo mreža več kot 2.000 planinskih poti v skupni dolžini preko 10.000 kilometrov po vsej Sloveniji, za katere skrbijo za to usposobljeni markacisti znotraj planinskih društev. Mreža poti ponuja torej številne izlete in pohode za vse ciljne skupine, tudi za tiste, ki se sicer zelo redko odpravijo v naravo

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ