Rečiška planinska krožna pot naj planinska pot 2019

Rečiška planinska krožna pot naj planinska pot 2019
28.06.2019 AVTOR: M.V., FOTO: PD laško

Naj planinska pot je z glasovanjem planink in planincev prepričljivo postala Rečiška planinska krožna pot v vzhodnem delu Posavskega hribovja.

Planinska zveza Slovenije je namreč po posvetu z oskrbniki planinskih poti pripravila nabor 11 planinskih poti oziroma obhodnic, ki bi bile potrebne vzdrževanja. Zmagovalko so tudi letos odločili glasovi na spletni strani akcije Očistimo naše gore, ki je letos stopila že v svojo deseto sezono.
Konec junija se je izteklo glasovanje za naj planinsko pot. Lansko zmagovalko izbora, krožno pot Planina Blato-Planina pri Jezeru-Planina Dedno polje-Vrata (pod Zelnarico)-Prehodavci-Dvojno jezero-Štapce-Ovčarija-Planina pri Jezeru-Planina Blato je tako zamenjala Rečiška planinska krožna pot. Po številu glasov, ki so jih planinci in planinke lahko po spletu oddali vse do 25. junija, je prehitela Slovensko pot na Mangart, ki se je uvrstila na drugo mesto. Na tretjem mestu je Koroška planinska pot.

Zmagovalna pot po vrhovih vzhodnega dela Posavskega hribovja obkroži Rečiško dolino, ki nosi ime po potoku Rečica in je bila vse od 19. stoletja znana po rudarstvu. Pot obhodi deset vrhov: Govško brdo, Zavrate, Babo, Ostri vrh, Kal, Mrzlico, Gozdnik, Šmohor, Tolsto in Malič. Pohodniki lahko med potjo opazijo sledi rudarske kulturne dediščine in se odpočijejo na kateri od treh planinskih koč. Vrhovi ponujajo lepe razglede na okoliške vasi in hribovja, ob lepem vremenu pa na celotne Kamniško-Savinjske Alpe ter Julijce na čelu s Triglavom. Ker je krožna pot dolga 35 km, si jo lahko planinci razdelijo na več etap ali pa jo obhodijo v enem dnevu, za kar bodo potrebovali nekje med 9 in 12 ur. Pot je označena kot lahka z nekaj zahtevnimi odseki.

Do konca leta še lepša in varnejša

Za izglasovano naj planinsko pot skrbi Planinsko društvo Laško. Da je pot dobila največ glasov, ni le potrditev, da je pot pri planincih priljubljena, ampak je tudi priznanje in zahvala markacistom, ki skrbijo, da je pot lepo vzdrževana, varna in označena. "Rečiško planinsko krožno pot smo na natečaj prijavili, ker bi radi preko akcije Očistimo naše gore lepote naše obhodnice predstavili še večjemu krogu ljudi in jih hkrati privabili v naše kraje, ki so zaradi nižje lege včasih po krivem zapostavljeni. Hkrati se v društvu soočamo s finančnimi izzivi, saj so nekateri odseki poti kritični in nujno potrebni obnove, a jim s trenutnimi finančnimi zmožnostmi v društvu enostavno nismo kos, zato je ta natečaj bil razpisan več kot naročeno," je ob razglasitvi v imenu Planinskega društva Laško povedal načelnik markacijskega odseka Jurij Videc.

S pomočjo akcije Očistimo naše gore, ki poteka pod okriljem Zavarovalnice Triglav, in v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije, pa bo zmagovalna pot do jeseni dobila še lepšo, predvsem pa varnejšo podobo. Do konca leta bodo na obhodnici zopet vzpostavili želeno stanje, ki bo zagotovilo varnost tako pohodnikom kot tudi vse številčnejšim kolesarjem. Z erozijskimi zaščitami bodo obnovili in dodatno nadelali več odsekov v skupni dolžini nekaj več kot 600 metrov. Na dveh odsekih bodo obnovili dotrajane jeklenice, pot na novo označili z Knafelčevimi markacijami in zamenjali dotrajane smerne table.

"V največji slovenski zavarovalnici se zavedamo, da je le urejena in jasno označena planinska pot varna za njene uporabnike. Z izborom Naj planinska pot želimo osvetliti pomen zahtevnega prostovoljnega dela markacistov in jim konkretno pomagati pri njihovem delu. Lani smo tako s Planinskim društvom Celje Matica obnovili pot od slapa Rinka do Frischaufovega doma na Okrešlju, tudi letos pa bomo s finančnimi sredstvi prispevali k varnejši Rečiški planinski krožni poti," je povedala Ana Cergolj Kebler, vodja akcije Očistimo naše gore v Zavarovalnici Triglav.

Večji obisk planin pomeni več dela

Za mrežo več kot 2000 planinskih poti v skupni dolžini dobrih 10.000 kilometrov, ki prepredajo večino države, skrbi planinska organizacija. "Vzdrževanje več kot deset tisoč kilometrov planinskih poti in zagotavljanje sredstev zanje je na plečih Planinske zveze Slovenije in planinskih društev, skrbnikov planinskih poti, da omogočajo varnejši obisk gora. Vedno večji obisk na planinskih poteh pomeni tudi vedno več vzdrževalnih del. Čeprav markacisti poti nadelujejo, markirajo, čistijo in urejajo prostovoljno, za dobro vseh obiskovalcev gora, nas skrbi, da brez finančne pomoči predvsem za pokrivanje materialnih stroškov ne bomo več kos bremenu urejanja planinskih poti. Zato smo veseli vsake pobude in akcije za vzdrževanje poti, kot je tudi izbor naj planinske poti," poudarja Matej Planko, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije.

10 let akcije Očistimo naše gore

Letošnjo jubilejno sezono akcije Očistimo naše gore bo sicer zaznamoval postopen umik podajalnikov z vrečkami, ki so bili nameščeni na 74 točkah (planinskih kočah, domovih in zgornjih postajah žičnic) po Sloveniji. V začetku leta je namreč pri nas začela veljati evropska direktiva, ki omejuje porabo plastičnih vrečk in prepoveduje brezplačne plastične nosilne vrečke, z umikom podajalnikov pa se ji pridružujejo tudi v akciji Očistimo naše gore.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ