Rekordi, ki so zaznamovali razvoj letenja

Rekordi, ki so zaznamovali razvoj letenja
29.04.2022 AVTOR: Matej Luzar
Pri Red Bull-u so nas spomnili na sedem zanimivih podvigov, ki se bodo za vedno zapisali v zgodovino letalstva.

Časi, ko so ljudje poskušali poleteti z lepljenjem kril na svoje roke, so že zdavnaj mimo, želja po nadaljnjem raziskovanju možnosti osvajanja višav pa je vse prej kot ugasnila. Naj gre za dolgo potovanje z balonom na vroči zrak, letenje s pomočjo sončne energije ali papirnata letala – drznim letalcem ne zmanjka volje za nove podvige.

1. Potovanje okoli sveta z balonom na vroči zrak

uploaded


Bertrand Piccard in Brian Jones sta leta 1999 želela obkrožiti svet, ob tem pa sta veličini podviga primerno podrla še dva rekorda. Izvedla sta najdaljši polet z balonom vseh časov tako po razdalji kot tudi po trajanju, hkrati pa je bil njun podvig tudi prvi polet okoli sveta popolnoma brez postankov. Letela sta 477 ur in 47 minut ter prepotovala 40.814 kilometrov.

2. Najdaljši polet s posadko

uploaded


Najdaljši polet, pri katerem je bil v plovilu ves čas človek, je v letih 1994 in 1995 uspel Valeriju Poljakovu. Ruski astronavt je bil v vesolju 437 dni, pri čemer je 7075-krat obkrožil Zemljo in prepotoval 300.765.472 kilometrov.

3. Najdaljši neprekinjeni polet z jadralnim zmajem

uploaded


Pred dvema letoma je Tom Weissenberger v osmih urah preletel kar 353 kilometrov. Poleg tega je bil prvi, ki je na tak način letel nad grebeni Cordillere v Čilu.

4. V devetih dneh okoli sveta

uploaded


Leta 1986 sta Dick Rutan in Jeana Yeager poletela iz Kalifornije na devetdnevno potovanje, ki se je v zgodovino zapisalo kot najdaljši neprekinjeni polet letala s posadko. Pilota sta namreč obkrožila svet, brez da bi vmes enkrat samkrat pristala. Pomagala sta si s solarno energijo in vetrom.

5. Najdaljši let papirnatega letala

uploaded

Foto: vozuquh.net23.net

Februarja 2012 je Joe Ayoob svoj »avionček« pognal kar 69,14 metrov daleč.

6. Najdaljši polet brezpilotnega letala

uploaded


Airbus Zephyr je leta 2010 v Arizoni postavil nov mejnik v letenju brez posadke. Futuristično letalo je s pomočjo motorja na sončno energijo letelo 14 dni oziroma natanko 336 ur, 22 minut in osem sekund. Padel je tudi rekord v najvišjem letu letala – 21.561,5 metrov.

7. Najdaljši polet s padalom

uploaded


Neverjetni let, ki ga je leta 2008 izvedel Nevil Hulett, je bil dolg kar 507 kilometrov. Zahteval je izjemne sposobnosti, popolno osredotočenost in dobro mero sreče z vetrom.

Značke: Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ