Revija NaProstem.si plus KOČE 2022: Je pohodništvo izgubilo vso romantiko?

Revija NaProstem.si plus KOČE 2022: Je pohodništvo izgubilo vso romantiko?
10.08.2022 AVTOR: Maja Vojska

Pohodništvo je po nekaterih podatkih najbolj priljubljena prostočasna dejavnost Slovencev. Slovenske gore letno obišče med 1,4 in 1,6 milijona ljudi.

Ljudje se v hribe podajo zaradi različnih razlogov. Nekateri se želijo v objemu gorskega sveta sprostiti, zabavati in rekreirati, spet druge ženeta radovednost in želja po odkrivanju novih kotičkov.

Nekatere motivira predvsem nagrada na vrhu, saj se zdi, da je ta, ko se moraš močno potruditi in utruditi, na koncu še toliko večja. Če vložiš veliko truda in telesnega napora, da dosežeš vrh gore in uživaš v razgledu, čutiš notranje zadovoljstvo, da ti je uspelo. Gre za podobne vzgibe kot pri maratoncih, triatloncih, vsem pa je skupno, da želijo uživati v opojnosti in čaru, ki ju prinaša doživljanje narave in naših gorskih biserov.

A veliko ljudi v hribih ne išče več miru in pobega od vsakdanjega sveta, ampak jih žene nekaj novega, pred leti nepredstavljivega. Ko ljudje, ki nikoli še niso stopili v gorski svet, na socialnih omrežjih vidijo čudovito fotografijo in si rečejo, da morajo tudi oni osvojiti ta vrh. A včasih fotografija ne pove več kot tisoč besed in neizkušenega planinca lahko hitro zanese v svet, ki mu ni kos. Nesreč je res vse več, nekatera reševanja so že prav bizarna in naši reševalci so preobremenjeni. Porast priljubljenosti planinstva vzporedno prinese tudi več nesreč, a veliko nesrečam bi se lahko izognili z izobraževanji novega rodu planincev in tistih, ki gorski svet šele spoznavajo.

Ni pa vse tako črno. Socialna omrežja so prinesla tudi veliko pozitivnega planincem in planinski skupnosti. V najrazličnejših skupinah se o pohodništvu pogovarja, razglablja o težavnostih poti in razmerah na poti. Vedno se lahko na skupnost obrnemo, ko smo v dilemi, ali se podati v nek hrib ali ne. Seveda je pomembno, da na koncu vedno uporabimo svojo glavo in se sami odločimo, ali je tura primerna za nas in socialna omrežja uporabljamo za predloge in ne za osnovo. Če smo v resnični dilemi, se je vedno bolje obrniti na izkušene pohodnike in gorske vodnike.

NaProstem plus KOČE 2022 >>> Nakup


Če še niste okusili radosti pohodništva in bi se radi podali v gore, pa nikar ne mislite, da morate takoj osvojiti Triglav. Začnite počasi in postopoma. Čar pohodništva je tudi to, da se z njim lahko ukvarjajo tako mlajši kot starejši, ki trajanje, tehnično zahtevnost in intenzivnost ture prilagodijo svojim sposobnostim. To je aktivnost, s katero se lahko ukvarja celotna družina in jo povezuje v sicer prehitrem tempu življenja. In seveda nič ni narobe, če na vrhu naredite čudovito fotografijo in se z njo pohvalite prijateljem, to je odlično, le poskrbite, da vas ne bodo v gorski svet gnali le tista ena fotografija in všečki, ampak boste iz njega odnesli čim več lepega.

V naši letošnji izdaji NaProstem+ najdete veliko zanimivih vsebin: kar nekaj idej, kam se v hribe lahko podate s svojimi štirinožnimi prijatelji, nekaj nasvetov, kako skrbeti za svojo pohodniško opremo in nekaj opomnikov, česa v hribih ne smete početi. Seveda pa vas čaka tudi 35 postojank, ki jih lahko letošnjo sezono obiščete, na strani 121 pa vas čakajo navodila, kako si z obiski planinskih koč lahko prislužite praktično nagrado.

Želimo vam prijetna pohodniška doživetja in varen korak.

Kazalo:

8 Vrste pohodnikov
12 4 pohodi primerni za pse
18 Ali veste?
22 Vaje za pohodnike
23 Ferate in otroci
30 Napake pohodnikov
34 Odgovorno pohodništvo

NaProstem plus KOČE 2022 >>> Nakup

40 Koča na Kokoši
42 Planinski dom na Slivnici
44 Planinski dom na Gori Oljki
46 Poštarski dom pod Plešivcem
48 Dom planincev na Farbanci
50 Mihov dom na Vršiču
52 Planinski dom na Boču

NaProstem plus KOČE 2022 >>> Nakup



56 Iztokova koča pod Golaki
58 Planinska koča Mrzl'k
60 Blejska koča na Lipanci
62 Planinsko zavetišče na Koradi
64 Pečovniška koča na Grmadi pri Celju
66 Dragov dom na Homu
68 Zajčeva koča

NaProstem plus KOČE 2022 >>> Nakup



74 Koča na Planini nad Vrhniko
76 Domžalski dom na Mali planini
78 Koča na Loki pod Raduho
80 Koča na Kopitniku
82 Koča na Naravskih ledinah
84 Planinski dom na Jančah
86 Planinski dom na Čreti

NaProstem plus KOČE 2022 >>> Nakup



90 Lavričeva koča na Gradišču
92 Črnuški dom na Mali planini
94 Planinski dom Tamar
96 Planinski dom v Gorah
98 Dom v Kamniški Bistrici
100 Dom na Uršlji gori
102 Koča pod Kremžarjevim vrhom

NaProstem plus KOČE 2022 >>> Nakup




106 Zasavska koča na Prehodavcih
108 Planinski dom pri Krnskih jezerih
110 Prešernova koča na Stolu
112 Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti
114 Kamniška koča na Kamniškem sedlu
116 Koča na Doliču
118 Koča pod Bogatinom

NaProstem plus KOČE 2022 >>> Nakup
Značke: Literatura
Ključne besede:
revija NaProstem +
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ