S pametnim telefonom v hribe

S pametnim telefonom v hribe
19.12.2018 AVTOR: M.V.

Mlajše generacije si zagotovo ne moramo predstavljati hribolazenja brez mobitela, nekateri pa se zagotovo še spomnite tistih časov, ko ste se v gore podali le z zdravo pametjo in zemljevidom v roki.

Na tržišču najdemo najrazličnejše aplikacije, ki nam bodo tako ali drugače olajšale izlet v griče, od online vodnikov, zemljevidov, do aplikacij za vreme itd. Nič pa ne bo narobe, če v nahrbtnik vseeno pospravite dobri stari zemljevid in kompas, saj nikoli ne vemo kdaj nas bo tehnologija pustila na cedilu. In seveda dodatni polnilnik za baterijo telefona.

Kot prvo izhod v sili, ne pa naprava za »instagram slike«

Pri izbiri ture se ne smemo zanašati na potuho in pomoč mobilnega telefona. Ta nas ne more obvarovati pred padcem kamenja na glavo, zdrsom ali pred tem, da se nekje v brezpotju izgubimo. Lahko pa z njim pokličemo pomoč zase ali za koga drugega. Ker je v gorah po navadi zaradi oddaljenosti postaj, ki sprejemajo in oddajajo GSM-signal, ta zelo slab, se telefonski aparat trudi poiskati najboljši signal. Za to opravilo potrebuje veliko energije in se zato izprazni veliko hitreje kot v dolini. Tudi mraz ni zaveznik majhnih baterij, ki so v aparatih.

Priporočila GRZS:

  • Pred odhodom na turo vedno napolnite baterijo telefona.

  • Na turi imejte telefon izključen. V gorah je signal slab in telefon stalno išče najboljši signal in s tem po nepotrebnem troši energijo. Izključite vse nepotrebne funkcije in aplikacije, saj te znatno porabljajo energijo.

  • Telefon imejte pri sebi, na toplem, zaščiten pred vlago.

  • Če pride do nesreče vedno kličite 112 in ne izgubljajte časa s klicanjem prijateljev, saj bodo ti tako ali tako morali poklicati 112, operaterji pa bodo nato aktivirali reševalce. Tako se tudi marsikatera informacija izgubi oz. spremeni. Klic iz gora na številko 112 se lažje vzpostavi, ker ima posebno prioriteto in poleg tega se tudi oddajnik vključi s polno močjo.

  • Pri sporočanju bodite jasni, KDO kliče, KAJ je narobe, KJE se nahajate, KOLIKO je poškodovanih, KAKŠNE so poškodbe, KAKŠNE so razmere ... Še posebej bodite kratki in jedrnati, če imate izpraznjeno baterijo. Klici na 112 se snemajo in v primeru slabe zveze lahko operater ponovno posluša vaš klic. Če boste potrebovali nasvet zdravnika ali reševalca bo operater vzpostavil direktno zvezo med vami in zdravnikom ali reševalcem.

  • Če je signal slab, včasih že majhna sprememba lokacije, samo nekaj metrov, pomeni bistveno spremembo kakovosti signala. Na vrhovih gora se signali motijo, zato se je smiselno spustiti nekoliko nižje.

  • V visokogorju se lahko zgodi, da ulovimo signal tujega operaterja. Na telefonu lahko nastavimo izbiro omrežja ročno in tako vzpostavimo zvezo z domačim operaterjem.

  • Če je signal slab in ne morete vzpostaviti govorne zveze, potem pošljite SMS sporočilo. Za pošiljanje SMS-a zadošča tudi slabši signal

Koristne aplikacije

Prednost pametnih telefonov pa je tudi ta, da nam omogočajo uporabo najrazličnejših aplikacij in na tržišču jih najdemo res veliko, ki nam lahko še kako prav pridejo tudi v hribih. Vsekakor pa mora vsak posameznik ugotoviti katera aplikacija mu pride prav, spodaj pa najdete nekaj predlogov, ki jih je zagotovo vredno preizkusiti.

Navigacija

Zelo širok pojem, pod katerega uvrstimo vse aplikacije, ki nam omogočajo uporabo GPS, nalaganje in branje zemljevidov, snemanje sledi, shranjevanje točk, načrtovanje poti, prebiranje, vnašanje koordinat in še kaj. Pri zemljevidih je zelo pomembno, da aplikacije omogočajo prenose zemljevidov za delo brez spletne povezave in uporabo lastnih kartografskih podlag.

LOCUS MAP: Aplikacija za navigacijo in pregledovanje kart je Locus Map. Locus Map je prva aplikacija, ki omogoča legalno rabo planinskih kart Planinske zveze Slovenije. Zemljevidi Planinske zveze Slovenije so najuporabnejši pripomoček za obiskovalce gora. Podrobno prikazujejo planinske poti, koče, stezice, naravne in kulturne znamenitosti, turistično infrastrukturo in vse drugo, kar je potrebno za gibanje v naravi. Več o aplikaciji >>>

Vreme

V domačem okolju navadno nimamo težav z vremensko napovedjo, a kljub temu nas včasih lahko presenetijo dež, naliv ali nevihta. Tako kot za vsa druga področja obstaja cela vrsta aplikacij, povezanih z vremenom. Nekatere ga napovedujejo, druge prikazujejo, tretje nas opozarjajo.Vremensko napoved za Slovenijo nam podaja aplikacija Vreme Slovenija (avtor Matjaž Lenhart), ki zajema podatke z uradne strani ARSO

Vodniki

Planinski, plezalni, gorskokolesarski, turnosmučarski in še kakšni vodniki v elektronski obliki obstajajo že nekaj časa. Prej so bili to skenirani papirnati vodniki, shranjeni v elektronski obliki, pozneje so nastajale različne spletne strani z opisi poti in smeri, zdaj smo na stopnji aplikacij. Nekatere so samostojne, druge povezane z različnimi organizacijami ali spletnimi stranmi.

Elektronska planinska knjižica za nabiranje žigov

Planinc je android aplikacija, ki je namenjena vsem pohodnikom in hribolazcem.

Omogoča zelo preprosto beleženje osvojenih vrhov v digitalno planinsko knjižico. Na osnovni strani nam aplikacija prikaže najbližje vrhove glede na našo trenutno lokacijo.

Ko se povzpnemo na vrh hriba, najdemo na kovinski škatli z žigom tudi nalepko PLANINC aplikacije.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ