Sanjski vikend za slovensko balvansko plezanje!

Sanjski vikend za slovensko balvansko plezanje!
20.08.2018 AVTOR: M.V., FOTO: Luka Fonda

Jernej Kruder skupni zmagovalec sezone. Gregor Vezonik v Münchnu do prve zmage v svetovnem pokalu, zmagala tudi Janja Garnbret.

Jernej Kruder je 18. avgusta v Münchnu osvojil skupno lovoriko svetovnega pokala 2018 v balvanskem plezanju in tako kot prvi Slovenec stopil na balvanski tron, kjer smo v težavnosti do zdaj imeli že štiri skupne zmagovalce. Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je na Bavarskem spisala sanjsko zgodbo, saj sta na elitni tekmi Janja Garnbret in Gregor Vezonik zmagala, slednji prvič v karieri, Kruder je bil drugi, Katja Kadić pa peta. Vsi štirje so ob koncu sezone med petimi najboljšimi balvanisti na svetu, Slovenija pa je v pokalu narodov dosegla drugo mesto.

Z Jernejem smo se o njegovi plezalni karieri pogovarjali tudi mi >>>

Za slovenske športne plezalce se je finalna tekma v olimpijskem parku v bavarski prestolnici razpletla na najboljši možni način s štirimi uvrstitvami v finale in trojnimi stopničkami, za dodatno veselje pa je že popoldne po polfinalu poskrbel Kruder, ko je z uvrstitvijo v finale ubranil vodstvo v seštevku sezone ter slavil pred japonskim izzivalcem Tomoo Narasakijem, ki je ostal brez finala ter na drugem mestu skupno.

Za novo slovensko navdušenje je v ženskem finalu poskrbela Janja Garnbret, ko je z najbolj prepričljivo predstavo večera premagala vso konkurenco za zmago v Münchnu. Edina je vse štiri balvane do vrha preplezala v prvem poskusu, dohajali sta jo le Japonki Miho Nonaka in Akiyo Noghuchi na drugem in tretjem mestu, a Korošici nista bili kos. Nonaka je v japonskem obračunu za skupno zmago ugnala osem let starejšo veteranko Noguchijevo.

Tekmovanje se je končalo z moškim finalom, v katerem je bil najbolj uspešen 23-letni slovenski športni plezalec Vezonik, ki je z dvema preplezanima balvanoma do vrha "na flash" in dvema conama prišel do svoje krstne zmage v svetovnem pokalu, potem ko je bil letos že dvakrat tretji. Slovencema je na stopničkah delal družbo Avstrijec Jakob Schubert, ki je bil tretji.

V skupnem seštevku so kar štirje Slovenci letošnji svetovni pokal v balvanih končali v najboljši deseterici. Kruder na prvem in Vezonik na petem mestu v moški razvrstitvi sezone, na končni ženski lestvici v svetovnem pokalu v balvanih pa je Garnbretova skupno četrta, Kadićeva pa je sezono končala kot skupno peta. Tako Vezonik kot Kadićeva sta vpisala najvišji uvrstitvi v skupnem seštevku. V pokalu narodov v balvanih je Slovenija osvojila končno drugo mesto.

"To so sanje, to je vse, o čemer sem sanjal in si želel. To je najboljši možni občutek, ki ga lahko kadarkoli občutiš, sem brez besed," so bile prve besede osuplega Vezonika po prvenstveni zmagi. "Že kot otrok sem razmišljal in sanjal o tem, kako je zmagati, zdaj sem to doživel. Zelo sem garal, da sem prišel do tega. Gre za uresničenje mojih otroških sanj," je še dejal Vezonik.

Sedemindvajsetletni "Krudrozaver", ki rad pleza tudi v naravi ter pleni poglede s plezanjem po obokih mostov nad Ljubljanico ali naravnem oboku nad morjem na Majorki, sezono ni začel z velikimi pričakovanji. Vsekakor ne z mislimi, da bi lahko slavil v skupnem seštevku, a je že na uvodu v Meiringenu s prepričljivo zmago pokazal, da bi bila lahko ta sezona, v kateri je štirikrat stopil na stopničke, njegova.

"Zelo težko je opisati vsa čustva, res sem zelo vesel, da se je to zgodilo še pred finalom, s čimer mi je z ramen padel tudi precej veliki psihični pritisk, zato sem bil lahko v finalu bolj sproščen. Vesel sem tudi, da sem prišel v finale šestič letos in da sem znova na stopničkah, kar mi zelo veliko pomeni," je dejal Kruder.

Garnbretova, ki je vodila že po kvalifikacijah in polfinalu, je bila presrečna: "Sem super srečna, je čudovito. Plezala sem brez pritiska, bila sem prepričana vase, počutila sem se dobro. Ko sem z obema rokama prijela vrh zadnjega balvana, sem bila zelo srečna, bilo je čudovito, tudi zaradi vseh navijačev, ki so se zbrali tukaj," je občutke strnila Garnbretova, ki je na treh balvanskih tekmah, štiri je izpustila zaradi mature, stala na stopničkah, dvakrat na najvišji.

Naslednja preizkušnja za športne plezalce bo septembra svetovno prvenstvo v težavnosti, balvanih in hitrosti v Innsbrucku.

Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ