Sedem noro zahtevnih pohodov

Sedem noro zahtevnih pohodov
25.04.2022 AVTOR: Matej Luzar
Pri Red Bull-u so pripravili zanimiv seznam sedmih, kot so jih označili, noro zahtevnih pohodov, ki jih mora na svoj seznam želja dodati vsak pravi ljubitelj ekstremnih pustolovščin.

Pohodi s seznama so po njihovih navedbah zahtevni bodisi zaradi zahtevnega pristopa do izhodišča bodisi zaradi pohoda samega. Trije izmed njih so svoje mesto našli tudi že na seznamu 20 najbolj nevarnih pohodov, ki ga je pripravil portal Outside Online. Če vas mikajo najzahtevnejše pustolovščine, bodo ti predlogi kot naročeni za načrtovanje poletnega dopusta.

Kalalau Trail, Havaji

uploaded


Pot po havajski divjini je svoje ime dobila po dolini Kalalau, do katere pridemo po slabih 18 kilometrih prebijanja skozi gosto džunglo in plezanja po strmih vulkanskih pobočjih. Celotna pot je sicer dolga 36 kilometrov, dodatno težavo na njej pa poleg tega, da poteka v resnični divjini, predstavljajo spolzki odseki, ki nastanejo po nenadnih nalivih. Zanimivo pa je, da so do sedaj največ žrtev zabeležili med tistimi pohodniki, ki so se med potjo želeli ohladiti v morju. Točen vzrok za to ni znan, nekateri pa kot krivce omenjajo morske pse.

Dientejeva krožna pot, Patagonija, Čile

uploaded


Oddaljena obhodnica brez možnosti vmesnega oskrbovanja je še toliko težja, če poteka po območjih na visoki nadmorski višini. To vsekakor velja za to patagonsko »skrito dogodivščino«, kot jo radi poimenujejo poznavalci, ki pohodnika popelje po 52 kilometrih izjemno zahtevne krožne poti, sloveče predvsem po zares krutih vremenskih pogojih.

The Grand Randonnée 20, Korzika, Francija

uploaded


Slovita trasa, znana tudi kot GR 20, je dolga slabih 200 kilometrov in poteka v pristnem visokogorskem okolju. To pomeni, da se morajo pohodniki spopasti z melišči, ostrimi grebeni in zahtevnimi zračnimi stenami, ki niso povsod opremljene z varovali. Malce »nevarnosti« ji je leta 2009 sicer odvzel slavni Katalonec Kilian Jornet, ki je celotno traso premagal v 32 urah in 54 minutah – seveda v tekaški opravi.

The Snowman Trek, Butan

uploaded


Na »snežakovi poti«, ki poteka po območju državne meje med Tibetom in Butanom, je 11 gorskih prelazov, ki se dvigajo tudi nad 5000 metrov nadmorske višine. Pohodnike čakajo tudi sicer zelo dolge razdalje, odročnost, mraz in višinska bolezen, poleg tega pa je že samo dostop do izhodišča zahteven in zamuden. Nagrada za trud pa je gibanje po enem najbolj nedotaknjenih in mirnih kotičkov planeta, prežetim s številnimi naravnimi lepotami.

Kilimanjaro, Afrika

uploaded


Najkrajši pristop na »streho Afrike« je pričakovano tudi najbolj strm, kar v tem primeru pomeni približno 4000 metrov pozitivne višinske razlike v 36 kilometrih poti. Številni posamezniki še pred ciljem omagajo zaradi višinske bolezni.

Labirint, Utah

uploaded


Če ste si ogledali film 127 ur, v katerem plezalec Aron Ralston ostane ujet pod skalo, ki mu je ukleščila roko, območja Labirinta verjetno ni treba posebej predstavljati. Gre za najbolj odročen del narodnega parka Canyonlands, ki ga letno obišče le okrog 2000 ljudi. Območje je zelo težko dostopno, povsem brez stalnih vodnih virov, poleg tega pa se je na njem res enostavno izgubiti. Število smrtnih žrtev je v preteklosti doseglo tako katastrofalno stopnjo, da so oblasti pričele s kampanjo, s katero neizkušene pohodnike odvračajo od območja.

Mount Hua Shan, Kitajska

uploaded


Pot na goro Hua Shan, eno od petih kitajskih svetih gora, vsekakor velja za enega najbolj nevarnih, če ne kar najnevarnejši pohod na svetu. To, kar vidite na sliki, so lesene deske, pritrjene na skoraj povsem navpično gladko steno, in služijo kot neke vrste stopnice. Za varovanje je na voljo veriga, na določenih mestih pa so za hojo na voljo samo majhne stope. Izjemno zahteven je že dostop na pot, ki vključuje prosto plezanje. Zanimivo je, da uradne statistike nesreč s smrtnim izidom na tej poti ne beležijo.

Značke: Aktivnosti, Pohodništvo
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ