Sedem spektakularnih filmskih zgodb ob 20-letnici E.O.F.T.

Sedem spektakularnih filmskih zgodb ob 20-letnici E.O.F.T.
09.11.2021 AVTOR: M.V.

Po letu dni - lani festival zaradi koronaomejitev ni bil izveden - se na evropsko sceno vrača priznani filmski festival European Outdoor Film Tour (E.O.F.T.).

Filmske uprizoritve, v katerih je predstavljenih sedem spektakularnih outdoor zgodb, potekajo v štirinajstih evropskih državah. Tudi v Sloveniji! V novembru bo v naših kinodvoranah še šest predstav in sicer štiri v Ljubljani, po ena pa v Kranju, Mariboru in Celju. Evropska premiera je bila na sporedu 12. oktobra v kongresnem centru bavarskega Münchna, dva dni zatem pa je film v ljubljanski Komuni prvič navdušil tudi slovenske ljubitelje dobrih zgodb z junaki športov na prostem.

Caro, Nasim, Mathis & druščina visoko v gorah ...

Prvi obraz E.O.F.T. 2021 je Švicarka Caro North. Mlada alpinistka se najbolj domače seveda počuti visoko v gorah, predvsem na ledenih vrhovih. Pri treh letih je v domačem Verbieru stopila na smuči, pri enajstih pa je že plezala. Kot šestnajstletnica je osvojila argentinsko Aconcaguo (6.961 m), pri dvaindvajsetih je preplezala slovito severno steno Eigerja (3.975 m) v domačih Alpah. Izkušnje je kot alpinistka nabirala tudi v Himalaji, Iranu in na Aljaski. Ko je doma, opravlja delo gorske vodnice, veliko tudi (prosto) smuča in (gorsko) kolesari. Vse to in še več v zgodbi I am North.

Poleg Northove se še dve zgodbi dogajata visoko v gorah. Junakinja prve, Climbing Iran, je iranska profesionalna plezalka Nasim Eshqui. Izvrstna športnica in ženska, ki razmišlja izven okvirov. Poleg fizičnih in psiholoških ovir uspešno premaguje tudi ideološke in družbeno-kulturne. Izjemno aktivna je predvsem v domačih gorah, kjer je pustila zelo močno sled in kar petdeset preplezanih novih smeri. Junak druge, Out of frame, je Francoz Mathis Dumas. V filmu je predstavljen njegov projekt iz osrčja masiva Mont Blanc, kjer je s kolegi (Xavier De La Rue, Marion Haerty, Conrad Anker) postavil »slackline«! 25-letnik iz Cahmonixa se dobro znajde tudi kot ledni plezalec, prosti smučar in gorski vodnik. Pravi, da so gore njegov studio. Pravzaprav dobesedno, saj je tudi profesionalni fotograf.

... novozelandska četvorka in nemška dvojica po zraku oziroma snegu z gora.

Skupni imenovalec zgodb Spellbound in Playing Gravity je dih jemajoč spust z gora. V prvi na Novi Zelandiji blestijo »basejumperji« David Walden, Malachi Templeton in Gregory Noonan, v drugi pa v Avstriji nemški deskar na snegu Elias Elhardt. Z dronom je njegov prosti spust odlično ujel Sebastian Schieren.

V novembru v Sloveniji še šest predstav
Po oktobrski evropski in slovenski premieri bo v novembru pri nas še šest predvajanj filmov:

  • v nedeljo, 21. novembra, v Cineplexxu v Kranju,
  • v četrtek, 25. novembra, v Mariboru (Maribox),
  • med 26. in 28. novembrom (petek-nedelja) bodo tri uprizoritve v Komuni v Ljubljani,
  • zadnjo priložnost za ogled lahko ujamete v ponedeljek, 29. novembra, v Celju (Cineplexx).
vstopnice so na voljo tukaj >>>

Vir: PZS

Značke: Aktivnosti
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ