Slovenski planinci rešili letošnjo planinsko sezono

Slovenski planinci rešili letošnjo planinsko sezono
02.10.2020 AVTOR: M.V., foto: Matjaž Šerkezi

Letošnja sezona je bila drugačna, a kljub vsem črnim pomladanskim napovedim, jo je še dobro odnesla. Veliko število domačih pohodnikov je ublažilo udarec, ki ga je prineslo letošnje nenavadno leto.

Poletna planinska sezona se je iztekla, večina planinskih koč v visokogorju je že zaprla svoja vrata, pri Planinski zvezi Slovenije pa so strnili svoj pogled na preteklo, pričakovano drugačno sezono. Po njihovi oceni so slovenske gore poleg izkušenih planincev v letošnji neobičajni sezoni privabile še več tistih obiskovalcev, ki se v preteklih letih niso odpravljali v gore. Že tradicionalno so bile najbolj obiskane koče v okolici Triglava, Slovenci pa so tam unovčili tudi največ turističnih bonov. Slovenci so več zapravili kot prejšnja leta, žal pa tudi onesneževali. Oskrbniki koč so imeli največ težav z upoštevanjem vseh pravil NIJZ, ki so med drugim poleg razkuževanja in nošenja mask narekovala drugačno nastanitev po sobah.

Velik pomen so letos imeli enodnevni gostje

»Nočitev je bilo za četrtino manj kot pretekla leta, vendar je bilo zaradi več enodnevnih gostov in razmeroma dobre njihove potrošnje sezona v finančnem smislu dobra, ne najboljša, a boljša od pričakovanj glede na pomladanske razmere. Predvsem je bila boljša v nekaterih višje ležečih sredogorskih kočah, kjer nekaj koč beleži celo izjemno dobro sezono, medtem ko je bila slabša v visokogorju, kjer so nekatere koče beležile polovico manj nočitev glede na pretekla leta,« je povzel strokovni sodelavec na PZS Dušan Prašnikar.

Po podatkih Statističnega urada RS (SURS) je bilo do vključno avgusta v planinskih kočah zabeleženih 25 odstotkov manj nočitev v primerjavi s preteklimi, zelo uspešnimi leti. Število slovenskih gostov, ki so prenočili v planinskih kočah, se ni bistveno povečalo, bilo pa je precej manj tujcev. V slovenskih kočah jih je prenočilo le ena tretjina glede na pretekli dve leti. Po podatkih Sursa je tako do vključno avgusta v planinskih kočah prespalo približno 52 tisoč Slovencev, kar predstavlja 75 odstotkov nočitev v planinskih kočah in približno 18 tisoč tujcev. Na zmanjšanje nočitev je vplivalo predvsem manjše število tujih gostov, kot tudi ukrepi, zaradi katerih so koče sprejele manjše število gostov glede na sicer spalne kapacitete. »Ne glede na razmeroma velik padec nočitev so v planinskih društvih vseeno zadovoljni s sezono. Manj je bilo nočitev v visokogorskih kočah, kjer so nekatere beležile kar za polovico manj nočitev od preteklih let. K sreči se je letos povečal obisk in predvsem število nočitev v nekaterih sredogorskih kočah. Več je bilo nočitev v kočah ob Slovenski planinski poti, saj opažamo, da se je v letošnjem letu povečalo število oseb, ki so hodile po tej naši prvi in najdaljši vezni poti

Zaradi koriščenja turističnih bonov v kočah več neizkušenih planincev

Letošnja sezona je posebna še zaradi nekaj pojavov. V kočah je bilo precej več enodnevnih gostov, v kočah in na splošno v gorah in hribih je bilo veliko število oseb, ki sicer ne zahajajo v planinski svet in opazno je bilo nekoliko večje trošenje za pijačo in hrano v planinskih kočah. Slovenski gost običajno poleg spanja porabi precej manj denarja v kočah v primerjavi s tujcem, v letošnjem letu pa v kočah opažajo, da so bili tudi domači gostje precej bolj »zapravljivi«. Oskrbniki so mnenja, da je v dobršni meri k temu vplivala možnost koriščenja turističnih bonov.

Do 25. septembra 2020 je bilo v Sloveniji unovčenih 790.461 bonov v skupni vrednosti 107 milijonov evrov. Samo v planinskih domovih je bilo unovčenih 14.241 bonov (1,8% glede na število doslej unovčenih bonov) v skupni vrednosti 761 tisoč evrov (0,7% glede na celotno vrednost doslej unovčenih bonov).

»Koča na Poreznu (1585m, PD Cerkno) je letošnjo planinsko sezono poslovala dobro. V primerjavi s preteklimi leti je letošnja sezona rekordna. Nočitev je bilo podobno kot lani, le delež tujcev je bil zelo majhen. Manj je bilo pohodnikov na Via Alpini. Povečalo se je število domačih gostov, tudi zaradi turističnih bonov. Opazili smo več neizkušenih planincev, ki smo jih prepoznali po neustrezni opremi, obnašanju, čudnih vprašanjih in željah glede postrežbe. Imeli smo probleme z zagotavljanjem zadostnega števila ljudi za delo v koči, posebno od sobotah in nedeljah,« je povedal predsednik PD Cerkno Ivan Rupnik.

Podobne izkušnje imajo tudi v kočah, ki jih upravlja Planinsko društvo Nova Gorica. »Letos so bili v naših kočah večinoma slovenski pohodniki, ki so med drugim koristili tudi turistične bone. Rečem jim pohodniki, ker niso planinci. Manjka jim osnovnega planinskega znanja in njihove potrebe so drugačne, zahtevnejši so. Drugače smo s sezono zelo zadovolji, imeli smo veliko dela,« je povedala predsednica PD Nova Gorica Franka Zega.

Smeti odnesi v dolino

Večina obiskovalcev je upoštevala ukrepe, ki so bili zaradi covida-19 potrebni tudi v planinskih kočah. Pohvalno je, da so se v letošnjem letu za obisk gora in hribov odločili ljudje, ki sicer ne zahajajo v gorski svet. Vendar pa del »novincev« meče slabo luč na vse obiskovalce gora.

»Pri obisku koč in še posebno nočitvah se je pokazalo nerazumevanje posebnosti gorskega sveta in nerazumna pričakovanja ponudbe v kočah. Hkrati pa so bili ti novi gostje v gorah vidno slabše opremljeni ali pa niso znali opreme pravilno uporabljati. Po informacijah Gorske reševalne službe je bilo v letošnjem letu več reševanj zaradi nepoznavanja terena, neizkušenj in preseganja lastnih zmožnosti. Posebno pa je potrebno opozoriti na problem odpadkov in smetenja. Zaradi novih gostov, ki povečini ne poznajo etike obnašanja v gorah, je bilo bistveno več odpadkov v kočah in v določenih predelih tudi ob poteh. Obiskovalce gora, ki redno ali vsaj občasno obiskujejo gore, smo že navadili, da svoje smeti vzamejo s seboj v dolino. Nove obiskovalce bomo morali v prihodnjih letih ozavestiti tudi glede odnosa do narave, lastne opreme za varno hojo in predvsem vedenja o uporabi planinske opreme ter resničnih pričakovanj ponudbe v kočah,« je dodal Prašnikar.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ