Smučarska sezona je pred vrati: Kako se pripraviti na brezskrben dan na snegu?

Smučarska sezona je pred vrati: Kako se pripraviti na brezskrben dan na snegu?
28.11.2017 AVTOR: Maja Vojska
Še malo pa bomo spet lahko uživali na snegu! Seveda ne škodi, če se pred smučarsko sezono kondicijsko pripravimo, a poleg nas mora biti pripravljena tudi naša oprema.

Če načrtujete nakup nove opreme je Iztok Zajc, demonstrator za alpsko smučanje pri ZUTS Slovenije in vodja Športne šole pri SD Novinar, z nami delil nekaj koristnih nasvetov na kaj morate paziti.

Prvič na smučeh? Najbolje z inštruktorjem

Če še niste smučali in bi se letos radi preizkusili tudi radosti snežnih strmin ali pa bi radi na smučke prvič posadili vašega otroka je pametno, da se tega lotite v smučarski šoli ali z inštruktorjem. »Za sam začetek se mi zdi pametno spremstvo inštruktorja, ki vam bo pomagal osvojiti neko osnovno znanje, ki ga lahko potem nadgrajujete sami ter se kasneje po potrebi vrnete nazaj k inštruktorju,« pojasni Zajc. Pri otrocih je zelo pomembno samo prilagajanje na sneg, prve smučarske zavoje pa svetuje nekje med 3 in 4 letom, poudarja pa, da nikoli ni prepozno. »Največji problem je, da starši pričakujejo, da bo otrok že takoj smučal z njimi. Gre za postopno učenje. V smučarskih šolah prvi dan otroke spoznamo s snegom preko igre, obujemo jim smučarske čevlje, da že na ravnini dobijo občutek za opremo, potem pa postopoma nadgrajujemo znanje, « pojasni.

Rabljeno ali novo, sposoja opreme ali nakup?

Predvsem pri odraslih začetnikih Zajc priporoča izposojo, saj se spuščajo v stvar za katero ne vedo, če jim bo všeč. Smučišča ponujajo dobro in servisirano opremo, katere najem ni predrag. »Pri otrocih je največji problem, da hitro rastejo, zato starši pri nakupu nove opreme kupijo predloge smuči, da bi te zdržale več sezon. Predolge smuči so pretežke in neokretne in otrok ne napreduje dovolj hitro. Zato svetujem nakup rabljene opreme za eno sezono, ki jo lahko potem prodate naprej in z novo sezono kupite druge, daljše smuči,« svetuje.

Kaj morate paziti pri nakupu smučarske opreme?

Stari smučarski mački ali začetniki, vsekakor je pri nakupu dobro imeti par smernic. Na podlagi svojih dolgoletnih smučarskih izkušenj nam je Zajc podal naslednje nasvete:

Smuči: Pri izbiri smuči je pomembno, da se najprej zavedamo svojega znanja in sposobnosti, ob tem pa vsaj najpomembnejših geometrijskih in trdnostnih značilnosti, ki smučem narekujejo njihove drsne lastnosti. Pri nakupu nam bodo znali najbolje svetovati specializirani prodajalci.

Smučarski čevlji: Večja umetnost kot najti smuči je poiskati ustrezne smučarske čevlje. Smučarski čevelj mora biti udoben, topel in ob enem nuditi dobro oporo. Velika napaka je kupovanje prevelikih čevljev: Pri otrocih, da bi jih imeli kakšno leto več in pri odraslih, da bi bili bolj udobni. Taki čevlji ne nudijo dobrega oprijema, kar lahko vodi v poškodbo. V trgovino moramo nujno s smučarskimi nogavicami in si vzeti čas ter preizkusiti čim več čevljev. Velikost naj bo prava (kot pri običajnem čevlju), saj se bo notranjost čevlja po nekaj dneh nošenja oblikovala po nogi za boljši oprijem, s prevelikimi čevlji pa do tega ne pride.

Smučarske palice: Pri palicah je najpomembnejša dolžina, ki jo v trgovini preprosto preverimo tako, da obrnemo palico okrog in jo primemo pod krpljico. Če imamo roko pokrčeno in v komolcu nastane kot 90 stopinj, so palice prave dolžine.

Čelada in smučarska očala: Pametno je, da kupujemo očala in čelado skupaj (oziroma imamo pri nakupu enega drugo s seboj), saj je najpomembnejše da očala pašejo v čelado in nam tako ob straneh ne piha. Čelada mora biti prave velikosti, da nas ne tišči in povzroča glavobola, ne sme pa biti preveč ohlapna. Očala naj bodo kvalitetna, saj se v nasprotnem primeru zarosijo in jih največkrat snamemo, tako pa oči izpostavljamo vremenskih vplivom kot je veter, sneg in sonce.

Oblačila: Pomembno je, da se oblečemo večslojno, saj ne moramo do potankosti predvideti, kakšno bo vreme, lahko vroče ali pa nas zebe. Spodnji sloj naj bo smučarsko perilo, ki hitro odvaja vlago in se hitro suši, zunanji sloj naj bo kvaliteten, da nas zaščiti pred vetrom, a je vseeno dovolj zračen, da se ob večjih naporih ne prepotimo.

 

Za konec je še izpostavil: »Zdaj ni le čas za razmišljanje o nakupu nove opreme, ampak tudi o fizični pripravi nas samih, sploh če čez leto nismo bili ravno aktivni. Opremo, ki je ne bomo menjali moramo pred začetkom sezone pregledati in ustrezno servisirati. Tako bo otvoritev smučarske sezone lepša in nam bo prinesla lepo izkušnjo. «

 

Značke: Smučanje, Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ