So psi dobrodošli v slovenskih planinskih kočah?

So psi dobrodošli v slovenskih planinskih kočah?
02.07.2019 AVTOR: M.V., FOTO: Pixabay

Vse več pohodnikov slovenske vršace obiskuje tudi v družbi svojih štirinožnih prijateljev. Pa so ti dobrodošli v planinskih kočah?

Psi in planinske koče?

V pravilniku gospodarske komisije je jasno določeno, da se psi ne smejo zadrževati v notranjosti koče, vendar je v dogovoru z oskrbnikom mogoče, da lastnik psa in oskrbnik najdeta rešitev, ki je sprejemljiva za oba. Veliko oskrbnikov se zaveda, da nekatere planince spremljajo tudi štirinožni prijatelji, zato so že pripravili začasne namestitve za pse oziroma je gradnja pesjakov v njihovem kratkoročnemu planu. Bivanje psov v planinskih kočah za zdaj (še) ni pravilo, ampak privilegij.

V večini koč obiskovalci z vzgojenimi psi zaželeni gostje in se osebje v okviru možnosti potrudi tudi za dobro počutje psov. Večina koč ima v zunanjem delu urejene mize in klopi za koriščenje gostinskih uslug, kjer so obiskovalci lahko skupaj s svojimi psi.

Pomembno je, da se pred obiskom planinske koče pozanimate ali je oskrbnik naklonjen prenočevanju psov, saj se zna zgoditi, da boste v nasprotnem primeru s kužkom prenočevali na klopci pred kočo.

Preden se s s psom podate v gore:
  • se pozanimajte, kakšna so pravila v planinski koči, da ne bo slabe volje, ko ali če bodo psi (o)stali pred vrati.
  • s seboj vzemite posodo za vodo in hrano ter posebno odejico, na kateri bo pes ležal.

Pes mora biti za obiskovanje gora dobro socializiran

V hribe se lahko odpravite le z ustrezno vzgojenim in dobro socializiranim psom, ki je navajen na nenavadne razmere, druge ljudi, pse in živali. Hoja na popuščenem povodcu je ena izmed najtežjih vaj pri vzgoji psa, brez katere pa v gorah nimate kaj početi. Psa raje ne imejte pripetega nase ampak imejte povodec vedno v roki, saj lahko psa tako izpustite v vsakem trenutku in se izognete padcem ali celo zdrsom v prepad.

Obvezna »pasja« planinska oprema

Kadar se v gore odpravite s psom, bo vaš nahrbtnik težji še za nekaj dodatnih kosov opreme:

  • hrana in voda za psa,

  • oprsnica in povodec,

  • vrečke za pobiranje iztrebkov,

  • veterinarska prva pomoč.

Če vas čakajo poti z ostrim kamenjem, dodajte v nahrbtnik še posebne pasje copatke za zaščito občutljivih blazinic, pa na kakšen priboljšek ne pozabite. Pasje igračke raje pustite doma, saj strokovnjaki pravijo, da mora imeti pes med daljšo hojo prazen gobček, v nasprotnem primeru je možnost hlajenja zmanjšana.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ