Spletni dogodki: Zima v gorah

Spletni dogodki: Zima v gorah
09.02.2021 AVTOR: M.V., FOTO:Pixabay

Gore so v letošnji zimi izjemno čarobne, saj so pokrite z debelo snežno odejo. Snežni kristali se skrivnostno lesketajo v soncu in ni nas ne mika nazaj v dolino, a ta lepota je lahko varljiva. En korak v napačno smer, en piš vetra, ena zamujena ura so lahko hitro preveč. V letošnjem letu beležimo že 37 reševalnih intervencij pri katerih je posredovala GRZS. Zima je nevarna predvsem zaradi nepredvidljivih plazov, nudi pa čudovito preživljanje časa v gorah peš in na turnih smučeh.

Če vas pozimi gore privlačijo in bi se radi podali na obisk gora s turnimi smučami, potem ne smete zamuditi treh spletnih predavanj, ki so jih pripravili na spletni strani migimigi.si:

  • Varneje v gore pozimi: Matjaž Šerkezi, torek 9.2. ob 18. uri
  • Turno smučanje: Robert Pritržnik, torek 16.2. ob 18. uri
  • Plazovi: Miha Pavšek, torek 23.2. ob 18. uri

Prvo predavanje že danes: Varneje v gore pozimi – hoja, gibanje in oprema

Ko gore pokrijeta sneg, se spremeni pokrajina in način hoje, ki jo otežuje globoka snežna odeja. Dnevi so krajši, planinske koče zaprte, markacije pa so skrite pod snegom. Za pot, ki jo poleti prehodimo v eni uri, v zimskem času ponavadi potrebujemo dve uri ali več. Poleg planinskih čevljev potrebujemo tudi pripomočke za hojo v ledu in snegu; cepin in dereze, plazovni trojček. Seveda moramo vse omenjene pripomočke znati uporabljati, nasprotno so lahko prej ovira ali pa postanejo celo smrtno nevarni. Potrebno se je tudi primerno in pravilno obleči, izbrati prave planinske čevlje in planinskih nahrbtnik.

O čem bodo govorili na spletnem dogodku:

    • Kako se pripraviti na izlet v gore pozimi?
    • Je izbrana pot primerna zame?
    • Na kaj moramo biti vse pozorni:
      • vremenska napoved: slabo vreme in vidljivost lahko podaljšata čas hoje tudi do desetkrat;
      • oprema: oblačila, ki me bodo zaščitila pred močnim vetrom, mrazom in padavinami;
      • vrsta poti, napornost, trajanje, ali je na poti koča, bivak, zavetišče, kamor se bom lahko umaknil, priprava načrta poti.

Kdo je Matjaž Šerkezi?

Inštruktor gorskega reševanja, alpinistični inštruktor in strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije, ki se nenehno zavzema za pametno in varnejše planinarjenje. Matjaž pri PZS skrbi tudi za področje turnega kolesarstva in ozavešča ljubitelje planin, naj se aktivnosti lotijo pripravljeni, premišljeno in odgovorno. V skupnosti Migimigi pa skrbi za izzive, povezane s planinarjenjem. Letos z njim opozarjamo na bonton v gorah, nadgrajujemo svoje veščine planinarjenja, spoznavamo nove poti in še marsikaj.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ