Športne plezalce bomo letos lahko spremljali prek prenosov na TV Slovenija

Športne plezalce bomo letos lahko spremljali prek prenosov na TV Slovenija
04.04.2019 AVTOR: M.V., FOTO: Anže Malovrh

V predolimpijski sezoni športnega plezanja bomo lahko naše športne plezalce na najpomembnejših tekmah spremljali tudi na zaslonih Televizije Slovenija - prvič že to nedeljo, 7. aprila. 

Aktualna svetovna prvakinja v balvanih in kombinaciji Janja Garnbret, tudi slovenska športnica leta 2018, skupni zmagovalec svetovnega pokala 2018 v balvanih Jernej Kruder in preostali člani slovenske reprezentance v športnem plezanju napovedujejo vrhunsko plezanje, ki ga ne gre zamuditi!

Planinska zveza Slovenije je v sodelovanju z generalnim sponzorjem reprezentance v športnem plezanju Prvo osebno zavarovalnico in Televizijo Slovenije sklenila dogovor za prenose posamičnih tekem svetovnega pokala, svetovnega prvenstva z Japonske in kvalifikacijske tekme za olimpijske igre Tokio 2020, ki bo v Franciji. Prvo tekmo si bo na 2. programu TV Slovenija mogoče ogledati že ta konec tedna, ko se bodo plezalci pomerili na uvodni preizkušnji za svetovni pokal v balvanskem plezanju v švicarskem Meiringenu. "Mislim, da je to lepa priložnost za še boljšo promocijo športa, po drugi strani pa smo v plezanju tudi dosegli že toliko in tako uspešno promoviramo Slovenijo, da si plezanje to preprosto zasluži," je razveseljivo novico komentiral Gorazd Hren, selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju, ki je v lanski sezoni zabeležila najboljše rezultate v zgodovini. Na največjih tekmovanjih je osvojila 29 medalj, največ do zdaj, še več je bilo uvrstitev v finale. O izredno močni ekipi priča podatek, da je bila lani Slovenija vodilna po številu zmag v svetovnem pokalu (skupno jih je dosegla devet), v pokalu narodov v balvanih je bila druga, v težavnosti pa tretja. 

Televizija Slovenija je prva TV, ki bo predvajala glavnino tekem 

"Televizija Slovenija je prva nacionalna televizija na svetu, ki bo prenašala glavnino tekem za svetovni pokal in svetovno prvenstvo, kar bo zagotovo pripomoglo k še večji prepoznavnosti športnega plezanja, tekmovalci pa bodo navdih mladim, da se bodo začeli ukvarjati s tem športom," poudarja generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko. Na 2. programu TV Slovenija si bo mogoče ogledati finale tekem svetovnega pokala v Meiringenu (6. 4.), Chongqingu (28. 4.), Münchnu (18. 5.), Chamonixu (13. 7.) in seveda Kranju (29. 9.), prav tako pa svetovno prvenstvo v Hachioiju (11.–21. 8.) in kvalifikacijsko tekmo za OI v Toulousu (29.-30. 11.).

V petek, 5. aprila, bodo v Meiringenu v švicarskem kantonu Bern na sporedu kvalifikacije prve tekme letošnjega SP v balvanskem plezanju, sobota, 6. aprila, je rezervirana za polfinale ob 11.00 in finale ob 19.00. Posnetek finala bo na 2. programu TV Slovenija nedeljo, 7. aprila, med 14.40 in 16.30.

Med 330 prijavljenimi tekmovalci iz 33 držav slovenske barve zastopa 14 članov slovenske reprezentance v športnem plezanju. Aktualna svetovna prvakinja v balvanskem plezanju Janja Garnbret (tudi svetovna prvakinja v kombinaciji in podprvakinja v težavnosti ter skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji) v Meiringenu še ni zmagala, zato je cilj jasen, skupni zmagovalec svetovnega pokala 2018 v balvanih Jernej Kruder pa je lani na uvodni tekmi v Švici osvojil svojo krstno zmago svetovnega pokala. Lansko sezono sta med najboljših pet v SP v balvanih končala tudi Katja Kadić in Gregor Vezonik, v Meiringenu pa bodo nastopili tudi Mia KramplVita LukanLučka Rakovec, Julija Kruder in Urška Repušič v ženski ter Anže PeharcDomen ŠkoficMatic KotarZan Sudar in Luka Potočar v moški konkurenci.

Slovensko reprezentanco v športnem plezanju, ki deluje pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena in trenerjev Luke Fonda in Urha Čehovina, sestavljajo še Tjaša KalanMina MarkovičLana SkušekTjaša SlemenšekMartin Bergant in Milan Preskar, ki bodo v svetovni pokal vstopili julija na tekmah v težavnosti. Avgusta tekmovalce čaka vrhunec sezone, svetovno prvenstvo v športnem plezanju v Hachioiju na Japonskem, konec novembra pa še kvalifikacijska tekma za OI 2020 v francoskem Toulousu. Po obeh tekmovanjih bo znanih že prvih 13 tekmovalcev za olimpijske igre 2020, preostalih sedem v ženski in moški konkurenci pa prihodnje leto.

TEKME v športnem plezanju v sezoni 2019 (tekme, označene z * bo predvajala TV Slovenija)

Svetovni pokal v športnem plezanju 2019

april 2019:

5.–6. 4. Meiringen (Švica) balvani*

12.–14. 4. Moskva (Rusija) balvani, hitrost

26.–28. 4. Chongqing (Kitajska) balvani, hitrost*

maj 2019:

3.–5. 5. Vujang (Kitajska) balvani, hitrost

18.–19. 5. München (Nemčija) balvani*

junij 2019:

7.–8. 6. Vail (ZDA) balvani

julij 2019:

4.–6. 7. Villars (Švica) težavnost, hitrost

11.–13. 7. Chamonix (Francija) težavnost, hitrost*

19.–20. 7. Briancon (Francija) težavnost

september 2019:

28.–29. 9. Kranj (Slovenija) težavnost*

oktober 2019:

18.–20. 10. Xiamen (Kitajska) težavnost, hitrost

26.–27. 10. Inzai (Japonska) težavnost, hitrost

Svetovno prvenstvo v športnem plezanju 2019

11.–21. 8. Hachioji (Japonska) težavnost, balvani, hitrost*

Evropsko prvenstvo v športnem plezanju 2019

6.–8. 9. (Poljska) balvani

4.–6. 10. Edinburgh (Velika Britanija) težavnost, hitrost

Kvalifikacijska tekma 2019 za olimpijske igre Tokio 2020

28. 11.–1. 12. Toulouse (Francija) težavnost, balvani, hitrost*

Značke: Plezanje
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ