Spoznajte deset gora, ki dokazujejo neverjetno ustvarjalnost narave

Spoznajte deset gora, ki dokazujejo neverjetno ustvarjalnost narave
26.04.2022 AVTOR: Matej Luzar
Nekatere gore in nižje vzpetine nas naravnost navdušujejo s svojo nenavadno obliko ali barvo. Pri Red Bull-u so poiskali deset zares posebnih.

Zhangjiajie Pillars, Kitajska

uploaded


Takšnih stolpov iz peščenjaka je v kitajskem narodnem parku Zhangjiajie več kot 3000, zares zasloveli pa so potem, ko so služili kot navdih za scenografijo v slavnem filmu Avatar. Oblasti so v čast filmu tudi preimenovale enega od najvišjih stolpov, ki se sedaj imenuje Avatar Hallelujah Mountain.

Mount Mouaroa, Moorea

uploaded


Moorea, del Francoske Polinezije, velja za enega najlepših otokov v Tihem oceanu. Mouaroa je visoka 761 in s tem ni njegov najvišji vrh, zagotovo pa zaradi svoje oblike izstopa med vsemi ostalimi.

Mavrične gore, Kitajska

uploaded


Vzrok za te res nenavadne barve, ki jih najdemo v geološkem parku Zhangye Danxia, je stiskanje peščenjaka in mineralov skupaj, do česar je prišlo pred več kot 24 milijoni let.

Hudičev stolp, Združene države Amerike

uploaded


Hudičev stolp je del gorovja Bear Lodge v Wyomingu, znan pa je tudi po tem, da je postal prvi ameriški narodni spomenik. Visok je 386 metrov, v preteklosti pa je prav tako že privabljal filmarje.

Vilinski dimniki, Turčija

uploaded


Izraz »Fairy Chimneys«, kot se te kamnite strukture imenujejo v angleščini, ima več možnih prevodov. Mi smo izbrali omenjenega, če pa sami pobrskate po slovarju, boste hitro ugotovili, zakaj jih poimenujejo tudi drugače. Stolpi so rezultat bruhanja lave, pred nekaj stoletji pa so v enem od njih celo živeli menihi, ki so izdolbli notranjost. Eden od njih naj bi živel celo na vrhu stolpa.

Mount Kinabalu, Malezija

uploaded


Vrh te gore se ponaša s 4092 metri višine, višinska razlika med njim in najnižjo izhodiščno točko za vzpon na goro pa Kinabalu uvršča na seznam dvajsetih najuglednejših gora na svetu. Nahaja se v istoimenskem narodnem parku na otoku Borneo, skupaj s svojo okolico pa predstavlja dom orangutanom in enega najbolj biološko raznolikih krajev na svetu.

Bungle Bungle Range, Avstralija

uploaded


Ti nenavadni, čebeljim panjem podobni stolpi, se nahajajo v narodnem parku Purnululu, kjer še danes živijo Aborigini. Zaradi krhkosti kamnine je plezanje nanje najstrožje prepovedano.

Cerro Torre, Patagonija

uploaded


Slavni 3128 metrov visoki Cerro Torre velja za eno težjih alpinističnih poslastic. Za vzpon nanj so potrebne številne plezalne spretnosti, najtežji del pa alpiniste čaka tik pod vrhom.

Mount Otemanu, Bora Bora

uploaded


Razgled z vrha Otemanuja je menda neverjetno čudovit, kar je privabljalo vedno večje število plezalcev. Ker pa je vršni del izjemno krhek in nevaren, so dostop nanj pred časom prepovedali, tako da je razgled mogoče občudovati samo še z nižjih delov gore. Mount Otemanu je, tako kot njegova soseda Mount Pahia, ostanek vulkana, ki je nekoč deloval v središču otoka.

Čokoladni griči, Filipini

uploaded


V filipinski provinci Bohol na površini 50 kvadratnih kilometrov najdemo več kot 1260 takšnih gričev. Ime so dobili zaradi trave, ki jih prekriva, in ki v času sušne dobe postane čokoladno rjava. Najvišji izmed gričev v višino meri 120 metrov.

Značke: Turizem
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ