Sprehod v zraku

Sprehod v zraku
10.12.2022 AVTOR: Matej Luzar
V češkem letovišču Dolní Morava turiste vabijo z atrakcijo Sky Walk, ki omogoča hkrati zabaven in poučen sprehod 55 metrov nad tlemi. Za spust nazaj na tla so poskrbeli s toboganom.

Letovišče Dolní Morava na severovzhodu Češke tik ob meji s Poljsko turiste poleti vabi z dobrimi možnostmi za pohodništvo, kolesarjenje in zabavo na poletni stezi za bob. Ponaša se tudi z vodnim in adrenalinskim parkom ter območjem za piknike, pozimi pa zasnežene strmine vabijo smučarje in sankače. Letovišče se nenehno razvija in k paleti možnosti za aktivno preživljanje dopusta dodaja nove in nove možnosti.

Zadnja pridobitev je 55 metrov visok leseni kompleks spiralno prepletenih sprehajalnih poti, imenovan Sky Walk. Ideja sega v leto 2012, ko so v letovišču želeli postaviti razgledni stolp, ki bi omogočal nekoliko več gibanja od ostalih. Do uresničitve je prišlo letošnjega aprila, ko so odstranili preostali sneg na tistem delu smučišča in pričeli z gradnjo. Atrakcijo, za katero je načrt izdelal arhitekt Zdenêk Fránek, so se odločili postaviti na 1116 metrov visokem vrhu. To je s seboj prineslo kar nekaj težav, saj je vreme na tem območju zelo spremenljivo in pogosto neugodno. Gradnjo so tako morali večkrat prekiniti.

Dostopno vsakomur

Skupna dolžina lesenih poti znaša 700 metrov. Za gradnjo stolpa so porabili 600 kubičnih metrov macesnovega lesa, ki ga na tistem območju ne manjka, in 380 ton jekla. Zgradba lahko prenese sunke vetra s hitrostjo 300 kilometrov na uro, njena nosilnost pa znaša 4000 oseb, čeprav je praktična kapaciteta približno 1400 obiskovalcev. Po zagotovilih vodstva letovišča je naklon poti zaradi spiralne zasnove zelo majhen, zato je vzpenjanje nezahtevno, pot pa je dovolj široka tudi za otroške in invalidske vozičke. Z vrha zgradbe se odpira čudovit razgled na reko Moravo in okoliške gore, turistom pa so na voljo številne informativne table, namenjene izobraževanju o zgodovini, geologiji in vremenskih posebnostih območja. Za lažji in predvsem bolj zabaven povratek poskrbi 100-metrski tobogan oziroma drča, ki obiskovalce varno pripelje nazaj na tla.

Atrakcijo so uradno odprli 5. decembra. Spodnji videoposnetek prikazuje potek gradnje, na njem pa je lepo vidna tudi spremenljivost tamkajšnjih vremenskih razmer. Na tej povezavi pa najdete spletno stran letovišča.

Značke: Turizem
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ