Tradicionalni avstrijski recept za prave božične medenjake

Tradicionalni avstrijski recept za prave božične medenjake
24.12.2018 AVTOR: M.V.

Naj tudi pri vas doma zadiši po domačih medenjakih, nekoč znanimi kot medeno pecivo, ki naj bi imelo zdravilne učinke, danes pa nepogrešljiv sestavni del božične peke.

Mestece Mariazell na avstrijskem Štajerskem je med drugim znano po posebni slaščici – medenjaku. Tam jih ne pečejo samo v božičnem času, slastne medenjake lahko dobite vse leto, in sicer v obliki srca, okrašene z napisi iz sladkorne glazure, oblite s čokolado ali pa posipane s koščki mandljev.

Sestavine:
  • 500 g ržene moke
  • 120 g masla
  • 1,5 čajne žličke pecilnega praška
  • 120 g sladkorja v prahu
  • 250 g medu
  • 2 jajci
  • 2 zavojčka začimb za medenjake
  • 1 čajna žlička cimeta
  • limonina lupinica (nastrgana, neobdelana)
  • 50 g mletih oreščkov
  • 1 jajce (za premaz)

Priprava:

Rženo moko zmešamo s pecilnim praškom in dodamo še na kosmiče narezano maslo. Masi primešamo še sladkor v prahu, začimbe, fino nastrgano limonino lupinico, med in jajca ter vse skupaj dobro pregnetemo. Maso pustimo stati 1 uro. Nato maso razvaljamo in izrežemo kroge oz. poljubne oblike. Pred pečenjem namažemo z jajcem in posujemo z oreščki.
Medenjake lahko po želji okrasimo tudi s sladkorno glazuro ali kandiranim sadjem.


Nasvet:

V posodo, v kateri boste shranili medenjake, lahko dodate tudi rezine jabolk. Tako bodo medenjaki ostali mehki, hkrati pa jim bodo jabolka dala enkratno aromo.

Značke: Kulinarika
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ