Trening za prvi večdnevni pohodniški izlet

Trening za prvi večdnevni pohodniški izlet
27.07.2022 AVTOR: Maja Vojska
Večdnevno ali večtedensko planinarjenje je aktivnost, ki privlači vse več ljudi, a na takšen podvig se moramo pravilno pripraviti.

Bi tudi vi radi uresničili svoje želje in se peš odpravili na pot za nekaj dni ali celo tednov? Prednosti tovrstnih izletov je veliko, saj se resnično odklopimo od stresnega vsakdana in z nekaj časa uživamo le v naravi in njenih lepotah. Za nekatere tovrstna dogodivščina zahteva malo več priprav kot le to, da si oprtamo nahrbtnik in obujemo pohodne čevlje ter se opravimo na pot. Če niste vajeni dolgih pohodov oziroma večdnevne hoje je pomembno, da že prej utrdite svojo kondicijo in tako pripravite telo na napore, saj boste tako zadano destinacijo zagotovo dosegli.

Najboljši trening za dolg pohod je pohod!

Ni dvoma, da je najboljša stvar, ki jo lahko naredite mesece preden se opravite na dolg večdnevni pohod, da se čim večkrat odpravite v hribe. Pomembno je, da hoja postane rutina, naj si bo po polurni sprehod po službi ali sobotni pohod na bližnji hrib.

Kardio trening

Za tiste, ki se odločijo, da bodo mesece pred dolgim pohodom preživeli v telovadnici je pomembno, da se fokusirajo na kardio vadbo, ki bo pomagala pri pridobivanju kondicije. Čeprav moramo na pohodih nositi nahrbtnik in potrebujemo nekaj več moči v zgornjem delu telesa se na treningu ni treba posebej posvetiti temu, razen če poleg hoje nameravamo tudi plezati, potem morajo biti del treninga tudi vaje za moč zgornjega dela telesa.

Tek in kolesarjenje sta tudi zelo koristna načina, da pridobimo določeno kondicijo za naš prvi večdnevni pohod.

Stopnjevanje treninga

Bolj, ko se vaš pohodniški izlet približuje, bolj morate stopnjevati treninge. Pomembno je, da vključite tudi nekaj celodnevnih pohodov.

Če med tednom delate poskusite vsaj kakšen vikend izkoristiti, da se na pohod odpravite v soboto in nedeljo in tako telo pripravite na večdnevno hojo.

Simulirajte svoj pohodniški izlet

Pri pripravah poskušajte simulirati pohod in teren, torej v svoje treninge vključite podoben teren, kot ga boste premagovali na svojem večdnevnem pohodu. Če boste večinoma časa hodili v visokogorju se morate na to pripraviti. Če boste celotno opremo nosili s seboj, potem je pomembno, da se navadite na nošnjo nahrbtnika in hojo s težkim nahrbtnikom, zato se na enodnevne pohode odpravite s težkim nahrbtnikom- tako se boste navadili hoje z njim, ob enem pa se vam bodo okrepile mišice.

Pazite na svoja stopala!

Najpomembnejši del vašega telesa na katerega morate paziti med večdnevno hojo so vaša stopala, zato pazite nanje in za pohode izberite pravo in kakovostno obutev. Če ste kupili nove čevlje, poskrbite, da jih pred ekspedicijo dobro uhodite in se tako izognete nepotrebnim žuljem in težavam na poti. Ne pozabite s seboj vzeti tudi kakšnega dodatnega para nogavic, saj boste lahko na poti ugotovili, da vam bolj ustreza hoja z dvema paroma nogavic.

Značke: Pohodništvo, Aktivnosti
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ