Tudi na lahki planinski poti nujni primerna telesna pripravljenost in ustrezna obutev

Tudi na lahki planinski poti nujni primerna telesna pripravljenost in ustrezna obutev
10.02.2020 AVTOR: M.V., FOTO: Manca Ogrin

Včasih so pozimi v gore hodili samo izkušeni alpinisti, danes se v zasnežene vršace podaja vse več nepripravljenih in neizkušenih pohodnikov. Zato je na mestu, da še enkrat opozorimo na vse nevarnost.

Slovenske gore obiskuje vse več ljudi, tudi tistih s premalo predznanja, slabo opremo in pomanjkanjem zavedanja, da je alpski svet zahteven; vse več je tudi intervencij gorskih reševalcev. PZS je danes na sejmu Alpe-Adria skupaj z organizacijami gorniške dejavnosti in turizma osvetlila to problematiko in nakazala smernice za varnejši obisk gora.

Vse več obiskovalcev gora tudi pozimi

Kot so sporočili s Planinske zveze Slovenije (PZS), slovenske gore letno obišče 1,7 milijona ljudi, našo državo pa prepreda zelo gosta mreža 10.000 kilometrov markiranih planinskih poti, za katere skrbi več kot 800 prostovoljcev, markacistov PZS. Planinske poti glede na tehnično zahtevnost delimo na lahke, zahtevne in zelo zahtevne.

"Na lahki poti si pri hoji ni treba pomagati z rokami in je na strmih pobočjih dovolj široka, da omogoča varno hojo tudi manj izurjenim. Tudi tu so potrebni pazljivost, primerna telesna pripravljenost in ustrezna obutev. Planinci se tega večinoma zavedajo, turisti pa hitro zaidejo v težave. Na usmerjevalnih tablah je zahtevnost poti označena z logotipi, za boljšo obveščenost pa bo ponekod treba namestiti tudi dodatne opozorilne table," pravi predsednik PZS Jože Rovan.

Slovenske gore so pozimi še bolj zahtevne kot poleti

Generalni sekretar PZS Matej Planko je predstavil tudi najpomembnejše korake in cilje PZS v tej smeri: "Slovenski alpski svet je zahteven in zahteva odlično pripravljenega posameznika z izkušnjami in znanjem uporabe opreme, zato smo lani v začetku poletja v sodelovanju z GRZS pripravili zgibanko z napotki za varnejši poletni obisk gora v slovenskem in angleškem jeziku. K povečanju varnosti prispevajo tudi dobri planinski zemljevidi in vodniki, ki jih izdaja PZS. Gotovo imajo naši zemljevidi najnatančnejše podatke, zato si želimo, da bi to prepoznali tudi turistični ponudniki in dali prednost kakovosti pred videzom. Lani smo v bolj obiskane koče Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp že namestili posebne plastificirane zemljevide, z njimi bomo postopoma opremili tudi druge planinske koče. Zaradi vse večjega zanimanja tujcev za Slovensko planinsko pot smo izdali vodnik v angleščini Slovenian Mountain Trail, ki predstavlja celotno pot po dnevnih etapah, dodani so tudi napotki za varnejši obisk gora. Pomembno je, da informacije dosežejo tujce, še preden pridejo v Slovenijo, da se bodo že ob načrtovanju dopusta zavedali zahtevnosti gorskega sveta v Sloveniji, zato je naš cilj, da bi priporočila o varnem obiskovanju gora našla mesto v vseh predstavitvenih in promocijskih materialih turističnih ponudnikov."

Kaj pozimi vzeti v gore?

1. Popolno zimsko opremo – cepin, dereze in čelado, ob obisku visokogorja tudi plazovni trojček.
2. Pred vsako turo preverite stanje opreme, snežne razmere na območju, kamor se odpravljate, in odprtost planinskih koč.

3. Ne pozabite na dobre zimske planinske čevlje, gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, kakovostna oblačila, ki ščitijo pred vetrom, mrazom in vlago ter imajo dobre izolacijske lastnosti.

4. Zaščitite se pred močnim soncem, ne pozabite na rezervna oblačila in na dejstvo, da je pozimi dan krajši in da je večina planinskih koč zaprta, zato potrebujemo več tople tekočine in hrane v nahrbtniku.

5. Ne pozabite na izolacijsko steklenico, prvo pomoč, železno rezervo v obliki suhega sadja, oreščkov ali konzervirane hrane.

6. Primerno se opremite in se podučite o uporabi opreme.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ