Tudi planinske koče so do preklica zaprte, izogibajte se zahtevnih gora in planinarjenja v skupini

Tudi planinske koče so do preklica zaprte, izogibajte se zahtevnih gora in planinarjenja v skupini
16.03.2020 AVTOR: M.V., FOTO: Planinski dom na Kofcah
Zaradi širjenja novega koronavirusa so od polnoči zaprte tudi planinske koče, so sporočili iz Planinske zveze Slovenije.

Kjer hkrati ljubitelje gora prosijo, naj se v teh težkih dneh izognejo zahtevnejšim gorskim podvigom, ki bi v primeru poškodb dodatno obremenili delo zdravstvene službe, in planinarjenju v skupinah, kjer bi se lahko širil virus.

Ker so zaposleni v slovenskih bolnišnicah zaradi vse več virusnih okužb vedno bolj obremenjeni, omejene pa so tudi materialne zmožnosti, kot npr. oskrba s krvjo, se vrstijo pozivi zdravstvenih delavcev, naj ljudje pazijo nase in se izogibajo nepotrebnim tveganjem, kot je tudi obisk gora.

Tudi Gorska reševalna zveza Slovenije odsvetuje dejavnosti na prostem, pri katerih je večja možnost poškodb, še posebej naj se ljudje izogibajo visokogorja, saj so razmere v gorah še vedno zelo zahtevne in nevarne. Javnost mora vedeti, da so v sedanji epidemiološki situaciji omejitve tudi pri gorskem reševanju. Ob sumu na okužbo ponesrečenca s COVID-19 bodo piloti prevoz s helikopterjem zelo verjetno odklonili, gorski reševalci pa bodo najprej poskrbeli za lastno varnost in reševanja se lahko precej zapletejo, saj v tej situaciji ni nič samoumevno.

Vlada RS je poostrila ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Danes, 16. marca 2020, ob polnoči je stopil v veljavo odlok o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Sem se uvrščajo gostinske in nastanitvene dejavnosti, kar pomeni, da je prepoved obratovanja tudi za vse planinske koče, ki ostajajo zaprte do preklica. O spremembi delovnega časa koče bomo javnost obveščali prek spletnih strani www.pzs.si.

Planinska zveza Slovenije vse planince, alpiniste, plezalce, turne smučarje in kolesarje ter druge obiskovalce in ljubitelje gora poziva, naj se glede na trenutne razmere vsem aktivnostim v gorskem svetu odpovejo, razen lažjih sprehodov v bližini doma, brez obiskovanje zahtevnejših in obljudenih ciljev. Prav tako odsvetuje vse skupne dolinske aktivnosti v okviru društev, odsekov ali posamezno organiziranih skupin. Za preprečitev širjenja koronavirusa bomo največ naredili, če ostanemo doma v družinskem krogu ... gore nas bodo počakale.

Zaradi širjenja epidemije koronavirusa v Sloveniji in po svetu PZS poziva vse obiskovalce gora k upoštevanju naslednjih priporočil:

  • Planinska društva oz. klubi in njihovi odseki naj začasno ustavijo izvajanje vseh dejavnosti - planinskih izletov, dejavnosti alpinističnih, športnoplezalnih, turnokolesarskih, turnosmučarskih in planinskih šol, tečajev, usposabljanj, družabnih dogodkov, krožkov, občnih zborov ... 
  • Članstvo odsekov in alpinističnih klubov naj ne izvaja alpinističnih vzponov, alpinističnih smukov, turnega smučanja, plezanja vseh večraztežajnih smeri, vsega gorništva ter drugih dejavnosti na prostem ali v gorskem svetu, skratka vseh dejavnosti, pri katerih se udeleženci izpostavljajo potencialni možnosti poškodb in posledične potrebe po reševanju, hospitalizaciji itd.
  • Planinske koče so do nadaljnjega zaprle svoja vrata, prav tako plezalni centri in telovadnice, zavedajmo pa se, da vsako druženje dveh ali več planincev, plezalcev, smučarjev, kolesarjev ... bodisi na turi, v plezališču ali avtomobilu, pomeni nepotrebno izpostavljanje prenosa virusa
  • Velika možnost prenosa okužbe je z dotikanjem površin, na katere se je prenesel virus z dotikom človek-predmet in tudi predmet-predmet. Sem spadajo jeklenice, klini, skobe zelo zahtevnih zavarovanih planinskih poti, plezalni oprimki, kompleti, vrvi v plezališčih, ograje, klopce ... 
  • Priporočamo, da se vse načrtovane gorniške aktivnosti v tujini do preklica odpovejo.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ