Tudi v gorah letos vse drugače

Tudi v gorah letos vse drugače
12.08.2020 AVTOR: M.V.

Letos več domačih planincev v slovenskih kočah in gorah.

Letošnja planinska poletna sezona je zaradi ukrepov po epidemiji koronavirusa drugačna kot pretekla leta. Zaradi sprejetih ukrepov za omejitev širjenja koranavirusa je manjše število nočitev v planinskih kočah, planinci pa se morajo držati določenih ukrepov in navodil. Oskrbniki koč opažajo, da se je za obisk slovenskih gora odločilo precej manj tujcev, a več Slovencev. A ker je za obisk gora primeren še ves avgust, upamo, da bodo gore v svoj objem privabile še kakšnega Slovenca več.

Planinstvo je že desetletja eden izmed bolj uspešnih turističnih produktov v alpskem delu Slovenije, kot tudi v ostalih hribovitih delih dežele. Slovenijo prepreda mreža več kot deset tisoč kilometrov planinskih poti, ki pripeljejo do 179 planinskih koč, zavetišč in bivakov s 7.400 ležišči in več kot 10.000 sedišči. Letos oskrbniki koč tožijo o manjšem obisku gora in manjšem številu prenočitev kot pretekla leta, kar za 25 odstotkov manj. »Najvišji upad nočitev beležijo nekatere visokogorske koče, tudi za polovico. V preteklih letih so glavnino nočitev naredili tujci, teh pa je v letošnjem letu kar za 70 odstotkov manj. K sreči opažamo povečan obisk slovenskih gostov. A ker v primeru slabega vremena Slovenci ne gremo v gore, ostajajo postelje prazne,« je razložil strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar.

Tradicionalno so na vrhuncu sezone najbolj obiskane koče v Triglavskem pogorju in Kamniško-Savinjskih Alpah, pa tudi tiste, ki so lažje dostopne za družine. Z dobrim obiskom in večjim številom nočitev se lahko pohvalijo nekatere koče na izhodiščih gora. Številne koče so namreč dostopne z vozili in pri njih mnogi koristijo turistične bone. O dobrem obisku nižje ležečih koč se lahko pohvalijo v PD Srednja vas v Bohinju, ki upravlja štiri koče. »Letos se je glede na pretekle sezone spremenila struktura gostov. Če je bilo lani 70 odstotkov tujcev, jih je letos le še za peščico. Večino gostov na naših kočah je Slovencev, skoraj 95 odstotkov. Ker smo pravočasno vpeljali sistem koriščenja turističnih bonov, naši gosti pogosto koristijo to storitev. Več je obiskovalcev v kočah v sredogorju, manj pa v visokogorju. Verjetno se tudi zaradi tega spremembe v strukturi gostov. Letos je v primerjavi z lani v Vodnikovem domu na Velem polju pol manj nočitev,« je razložil predsednik društva PD Srednja vas v Bohinju Jakob Zupanc.

Posebni ukrepi zmanjšali število razpoložljivih postelj v planinskih kočah

Po zadnjih podatkih Finančne uprave RS je bilo do sedaj v planinskih kočah vnovčenih 1833 bonov, kar je 1,6 odstotkov vseh bonov. V nekaterih kočah bi sicer lahko prenočilo več gostov, vendar pa jih omejuje ukrep, ki ga je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje (Higienska priporočila za izvajanje turistično-gostinske dejavnosti za preprečevanje širjenja okužbe s SARS-CoV-2). »Bistven ukrep za planinske koče določa, da lahko v eni sobi spita dve osebi oziroma več ljudi, ki so iz istega gospodinjstva ali če več ljudi potuje skupaj, torej skupina prijateljev na skupnem pohodu ali skupina na društvenem izletu. Zaradi teh ukrepov je v planinskih kočah posledično manj razpoložljivih nočitvenih kapacitet, zato obiskovalce pozivamo k pravočasnim rezervacijam za spanje (priporočamo vsaj tri dni pred prihodom), še posebej v primeru načrtovanega koriščenja turističnih bonov,« je povedal Dušan Prašnikar.

Obiskovalci in oskrbniki ne poročajo o posebnih zapletih pri koriščenju bonov. A vseeno je potrebno opozoriti, da imate za koriščenje bonov s seboj fotokopijo osebnega dokumenta (visokogorske koče namreč nimajo fotokopirnih strojev). V kolikor bo koristnik bona druga oseba kot upravičenec bona, je potrebno s seboj imeti še izpolnjeno izjavo o prenosu bona. Pri posebnih primerih, če bo za mladoletne osebe bon vnovčil nekdo, ki ni zakoniti zastopnik, bo le-ta moral imeti s seboj podpisano pooblastilo tretji osebi za unovčitev bona. Vse izjave lahko najdete na Fursovi spletni strani.

Turistični boni privabili nove planince


Bone planinci v največji meri koristijo v planinskih kočah, ki so dostopne z vozili, nekaj pa tudi v visokogorskih kočah. »Lahko rečemo, da bi bilo brez bonov nekoliko manj nočitev. Oskrbniki koč opažajo, da bone v kočah koristijo tudi takšni, ki sicer ne hodijo v gore, a so jim boni motiv, da preizkusijo tudi nekaj drugega,« je še dodal Dušan Prašnikar.

Koča na planini Loki (1534m, PD Luče) na vzhodnem pobočju Raduhe, tik nad gozdno mejo, je pogosta izbira planincev. Mojca Kramar Kokalj, oskrbnica Koče na Loki pod Raduho je potožila, da se tudi na tej koči pozna, da je letos manj tujih planincev, a zaradi koriščenja turističnih bonov je nekaj več slovenskih. »Opažamo, da pri nas prespijo tudi takšni, ki jih pretekla leta nismo videli v koči. Zagotovo se pozna, da je manj tujcev, ki so pogosteje prespali v koči. Na različne načine poskušamo privabiti slovenske ljubitelje gora, tudi z različno kulinarično ponudbo.«

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ