Tudi vas muči ena od najbolj pogostih pohodniških tegob?

Tudi vas muči ena od najbolj pogostih pohodniških tegob?
01.09.2018 AVTOR: M.V., FOTO: .The adventure junkie

In sicer govorimo o nadležni bolečini v kolenu, ki se največkrat pojavi pri hoji navzdol.

Pohod v hribe je za mnoge vrhunec tedna, ki pa ga pri veliko pohodnikih pokvari neprijetna bolečina v kolenih. Ali sploh obstaja, kakšen način kako se znebiti oziroma preprečiti bolečino v kolenih? Seveda obstaja in spodaj vam bom predstavila kar nekaj koristnih nasvetov, da bo vaš naslednji pohod povsem brez bolečin.

Preventiva

1. Pravilna prehrana

Kdaj se bolečine v kolenu pojavijo tudi zaradi najrazličnejših vnetji. Strokovnjaki pravijo, da so nekatera živila še posebej priporočljiva, da se telo lažje sooča z vnetji in tako tudi ne pride do bolečin. To so živila kot na primer: paradižnik, oljčno olje, zelena listnata zelenjava, oreščki, mastne ribe, jagode, borovnice, češnje, pomaranče in še mnoge druge.

2. Redna telovadba

Najboljša stvar, ki jo lahko naredite za vaša kolena je redna telovadba, ki okrepi vaše mišice in ohranja sklepe fleksibilne. Če so mišice v nogah močne in krepke, pomagajo podpirati koleno.

V spodnjem videu si lahko ogledate nekaj primerov vaj za bolj krepka kolena:

Kako zmanjšate/preprečite bolečino v kolenu med pohodom

1. Izberite prave čevlje

Prav ste slišali tudi to kaj obujete na vaša stopala je pomembno. Izberite čevlje, ki vam ustrezajo, saj boste v naslednjem primeru obremenjevali kolena. Kako? Če vas bodo začeli čevlji tiščati oziroma boste dobili žulje bo to vplivalo na to, kako hodite in posledično boste lahko še bolj obremenili vaša kolena.

2. Pakirajte premišljeno

Vse kar položite v vaš nahrbtnik še dodatno pritiska na kolena, zato dobro premislite kaj na pohodniškemu izletu resnično potrebujete. Poleg tega pa je zelo pomembno tudi, da pravilno zložite vso opremo v nahrbtnik. Več o tem pa smo že pisali.

3. Pri hoji navzdol bodite zelo previdni

Pri hoji navzdol na kolena pritiskate z 8,5 večjim pritiskom kot ko hodite po ravnem. Hitreje ko greste večji je pritisk na kolena, zato raje pojdite lepo počasi in prilagodite tempo zmožnostim v vaših kolenih.

4. Uporabljajte pohodniške palice

V pohodništvu povečajo vašo stabilnost in lahko zmanjšajo sile na kolena, to pa se predvsem pri dolgih pohodih zelo pozna. Če še nikoli niste uporabljali pohodniških palic in ne veste, kako jih pravilno izbrati si preberite naš prispevek o pohodniških palicah.

5. Uporabite opornico za koleno

Opornica nudi dodatno podporo za koleno in stabilizira šibkosti v vašem kolenu. Na trgu najdete najrazličnejše »kolenčnike«, tako da vam svetujemo, da se o ustrezni izbiri pogovorite z vašim zdravnikom.

Po pohodu

Po pohodu se ne pozabiti raztezati, saj lahko tako preprečite nadaljevanje bolečin v kolenu. Če vas po prihodu domov koleno še vedno boli pote nanj položite mrzle obkladke.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ