Turistične bone boste lahko izkoristili tudi v planinskih postojankah

Turistične bone boste lahko izkoristili tudi v planinskih postojankah
16.06.2020 AVTOR: M.V.

Vlada RS je izdala uredbo o načinu uporabe turističnih bonov. Bon, ki bo unovčljiv za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom, bo deljiv in se bo lahko unovčil v večkratnem znesku

Tako bo koriščenje možno tudi v planinskih kočah in upamo, da bi se čim več Slovencev letos odločilo počitnice preživeti v objemu gora.

Slovenske gore po oceni PZS letno obišče okoli 1,7 milijona obiskovalcev. Po podatkih Statističnega urada RS je bilo v letu 2019 vseh nočitev v planinskih kočah 120 tisoč. »Na PZS smo veseli, da bo bone mogoče koristiti tudi v planinskih kočah. Naše aktivnosti usmerjamo predvsem v promocijo doživetja gora in vzpodbujanje planinskih koč, da pripravijo turistične pakete, za katere bi lahko za nočitve z zajtrkom plačevali tudi z boni,« je razložil generalni sekretar PZS Matej Planko.

Kot pravijo so v PZS veseli daljnega koriščenja bonov tudi zato, ker so v času priprave zakona aktivno sodelovali. PZS je na vse poslanske skupine naslovila pobudo, ki bi omogočila koriščenje bonov v več ločenih delih.

Razlogov, zakaj se pri tem ukrepu ni smelo spregledati planinskih koč, je seveda več. »V kolikor koriščenje bonov v več delih ne bi bilo mogoče, bi planinske koče ukrep bonov obšel in jih celo postavil v konkurenčno slabši položaj. Poudariti je potrebno, da je delež nočitev tujcev v visokogorskih kočah v prejšnjih letih presegel 50 odstotni delež in je potrebno zagotoviti preživetje koč v teh oteženih razmerah,« je dodal Matej Planko.
Postopek koriščenja bonov

Od 19. junija naprej bodo torej upravičenci lahko unovčili turistične bone. Postopek koriščenja je enostaven. Upravičenec bo moral ob prijavi na dan prihoda ponudnika storitve obvestiti, da bo za opravljeno storitev unovčil bon. Ponudnik bo nato v informacijski sistem finančne uprave vnesel njegove podatke, finančna uprava pa bo ustrezno zmanjšala dobroimetje upravičenca ter znesek opravljene storitve izplačala ponudniku storitve. Turistične bone bodo prejeli vsi prebivalci s stalnim bivališčem v Sloveniji, polnoletni v višini 200 evrov, mlajši pa v višini 50 evrov.

Katero kočo izbrati? Preverite na naši podstrani Planinske postojanke >>>

Pomembno je upoštevanje higienskih ukrepov

S turističnimi boni želi slovenske vlada pomagati turističnim delavcem po epidemiji koronavirusa. V PZS ob tem vse pohodnike opozarjamo, da v planinskih kočah veljajo določeni ukrepi in priporočila pri obisku koč. »Obiskovalcem planinskih koč priporočamo, da si naj ob prihodu še vedno razkužijo roke, skrbijo za ustrezno higieno rok in kašlja, zagotavljajo zadostno medsebojno razdaljo, priporočljiva je tudi uporaba obrazne maske pri prihodu v planinsko kočo in pri uporabi sanitarij. Več omejitev še vedno velja za zaposlene v planinskih kočah in pri njihovem poslovanju. Je pa z zadnjim sproščanjem ukrepov dovoljeno, da lahko v sobah z več posteljami poleg gostov istega gospodinjstva, skupaj prenočijo tudi gostje, ki potujejo skupaj in so že sicer v tesnem stiku,« je zaključil Matej Planko in ob tem izrazil pričakovanje, da se bodo Slovenci letos pogosteje odločili za dopust ali vsaj del dopusta preživeti v naših gorah, že zaradi omejitev ali pomislekov glede potovanja v tujino.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ