V hribe nikar na prazen želodec: Izdelajte si svoje energijsko ploščico!

V hribe nikar na prazen želodec: Izdelajte si svoje energijsko ploščico!
10.04.2017 AVTOR: Maja Vojska
Zapomnimo si, da v gore vzamemo le takšno hrano, ki je preprosta za pripravo in uporabo, polnovredna in težko pokvarljiva.

Prigrizek, ki ga poleti s seboj vzamemo v hribe ali na plažo, mora ustrezati več kriterijem: po njem se moramo počutiti site, a nikakor ne zaspane, biti mora sočen, da nas v poletni vročini ne izsuši.

V gorah si privoščimo več manjših obrokov, ki jih pripravimo že doma lahko le prigriznete in si napolnite nove energije.

Za to so idealni polnozrnati piškoti ali energijske ploščice. Tako pomalicate hitro in si zagotovite energijo, ki bo trajala vse do vrha. Takšne žitne ploščice ali keksi so veliko boljši od čokolade, saj si, če jeste sladkarije, zvišate krvni sladkor.

Naredite si sami energijsko ploščico!

1. Verzija: SESTAVINE:

 • 1,5 skodelice (270 g) izkoščičenih datljev
 • 1 skodelica (160 g) suhih višenj
 • 1 skodelica (145 g) mandljev

PRIPRAVA: Vse sestavine zmešamo v kuhinjskem mešalniku, da dobimo maso, ki se ob stisku s prsti sprime skupaj. Po potrebi dodamo še nekaj mandljev (če je masa preveč lepljiva) ali datljev oz. višenj (če je masa presuha oziroma se drobi). Maso nato prestavimo na nelepljivo podlogo (npr. papir za peko, jo pokrijemo še z enim papirjem za peko in z valarjem razvaljamo v pravokotnik debeline približno 1-1,5 cm. Obrežemo in poravnamo robove in narežemo na dvanajst ploščic (približno 2,5 x 7,5 cm).

2. verzija: SESTAVINE:

 • 1 jedilna žlica kokosovega olja ali prečiščenega masla ghee
 • 1 1/4 skodelice ovsa
 • 1/2 skodelice nadrobljenega ohrovtovega čipsa
 • 1/2 skodelice sesekljanih, v olju namočenih oliv
 • 1 skodelica sesekljanih, popečenih orehov
 • 1 1/2 skodelice nesladkanega riževega krispija
 • 1 skodelica rjavega riževega sirupa
 • ščepec žafrana (po želji)
 • ščepec posušenih kosmičev čilija (po želji)
 • 1/2 čajne žličke fino mlete morske soli

PRIPRAVA: Pekač namažete s kokosovim oljem ali maslom ghee. Velikost pekača izberite glede na to, ali želite manjše/tanjše ali večje/debelejše ploščice.


V veliko skledo zmešajte oves, ohrovtov čips, olive, orehe in riž.

Nato v manjši kozici posebej zmešajte rižev sirup, žafran, kosmiče čilija in sol ter kozico postavite na zmerni ogenj. Med segrevanjem približno 4 minute mešajte, dokler se masa ne zgosti. S tem prelijte ovseno mešanico in nato oboje skupaj mešajte, dokler ne bo zmes enakomerno gosta.

Nato zmes enakomerno zlijte v pripravljeni pekač, tam naj se ohladi na sobno temperaturo. Sredi hlajenja po vsej površini pritiskajte navzdol, da maso še bolj zgostite. Nato zarežite v zgoščeno jed in oblikujte ploščice poljubne velikosti.

Vse več ljudi pa prisega tudi na smoothije, le ti pa so manj primerni za visokogorske pohode in daljše ture, saj predstavljajo dodatno težo. Še vedno pa je odličen obrok za energijo preden se odpravimo na takšno turo.

Preverite še 14 receptov za energijske tablice!

Več receptov za ostale domiselne pohodniške prigrizke si oglejte TUKAJ! 

Povzeto po: www.svet-je-lep.com/zdrav-duh-za-v-hribe-ali-na-plazo/

Značke: Kulinarika
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ