Varno jesensko pohajkovanje

Varno jesensko pohajkovanje
09.10.2020 AVTOR: M.V., FOTO: soca-valley.com

Vrhovi gora so pokriti z belo tančico. Njihova podoba je  nakazala, da v naše kraje počasi prihaja zima.

Vremenska napoved sicer obeta lepo jesen, ki je vedno mamljiva za osamljene potepe po gorah, ki so v tem času najlepše. Poskrbeti pa moramo tudi za svojo varnost. Zato naj ne bo odveč nasvet, da se s snegom obiskovanje gora spremeni.

»Dnevi so krajši. Temperature nizke, pogosto jih spremlja tudi veter, orientacijo pa nam slabša megla, ki v popoldanskem času zakrije podobo planin in vršacev. Planinske poti so mokre, višje lahko že pokrite s snegom, ki razmoči zemljo in jo spremeni v blato na katerem korak tudi v najboljših planinskih čevljih ni varen. Pozno popoldne so te zaplate snega, blata in moče že pomrznjene in prava past za zdrs. Če je možno, se jim izognimo, sicer je nujno, da uporabimo primerno opremo, dereze in cepin. Seveda ju moramo znati uporabljati. V nahrbtnik dodajmo dodatna topla oblačila, tanko kapo, rokavice zamenjajmo za debelejše. Če smo v poletnih dneh kdaj še lovili dan pri sestopu in čisto na koncu uspeli pridobiti nekaj svetlobe iz pametnega telefona, naj bo naglavna svetilka obvezen spremljevalec v nahrbtniku. Izberimo si cilje, ki so nekoliko lažji glede na naše izkušnje in znanje. Ta čas pa je tudi primeren za obnovitev znanja iz zimske tehnike in pregled opreme kot so plazovna žolna, plazovni nahrbtnik, cepini in dereze. Poleg kvalitetnih planinskih čevljev ne bo odveč, če bo na glavi čelada, pod njo pa - pamet. Gore bodo počakale,« k preudarnosti poziva strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi.

Čeprav statistični podatki pravijo, da je v jesenskem času manj nesreč, pa je prav jesen tista, ki od nas terja več pozornosti za pripravo na izbrani gorski podvig.

Dan se krajša

V jesenskem času izbiramo krajše ture, dnevi so krajši in naše poti morajo biti načrtovane tako, da nas v gorah in na neznanih poteh ne ujame noč. Med obvezno opremo sodi baterijska svetilka, za daljše ture moramo žrtvovati kakšno uro več jutranjega spanca.

Koče zapirajo svoja vrata

Pred odhodom dobro preverite, kdaj so odprte koče na vaši poti. Jeseni namreč večina koč zapre svoja vrata, zlasti med tednom. To pomeni, da moramo s seboj vzeti dobro založen nahrbtnik, v katerem naj bosta malica in zadostna količina pijače. Prav lahko se zgodi, da se bomo na naši poti lahko zanesli samo na malico, ki jo bomo imeli s seboj.

Jeseni je v gorah manj ljudi

To je verjetno eden od razlogov, da je med pohodniki prav jesen najbolj priljubljena. Brez stalnega srečavanja večjih skupin se bomo polno naužili gorskega miru. Prav zato pa bodo nekatere poti, ne samo manj, ampak povsem neobljudene, kar pomeni, da je dobro, da imamo na naših poteh družbo in vso opremo, ki nam bo pomagala, da se ne izgubimo. Zemljevid, kompas in telefon z napolnjeno baterijo.

Dodatni napotki:

  • načrtujte turo, ki ustreza vašim sposobnostim
  • spremljajte vremensko napoved
  • visokogorje lahko kadarkoli pobeli sneg, ki je na izpostavljenih mestih hitro vzrok za zdrs
  • računajte na krajši dan in temu primerno opremo
  • pred odhodom v gore se dobro informirajte o poti in zahtevnosti ture
  • če terena ne poznate se odločite za spremstvo izkušenih gornikov, planinskih ali gorskih vodnikov
  • preverite delovanje planinskih koč (na spletni strani PZS)
  • v primeru težav ne odlašajte in pokličite 112

Značke: Pohodništvo
Ključne besede:
varno v hribe jeseni
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ