Velika Raduha (2062 m) iz Luč

Velika Raduha (2062 m) iz Luč
30.10.2013 AVTOR: Matej Zalar
Na najvišji vrh v pogorju Raduhe smo se odpravili v begu pred napovedano oblačnostjo v zahodnem ...

Velika Raduha: 2062 m
Zahtevnost: nezahtevna označena pot
Čas vzpona: 3–4,5 ur
Skupaj: 5–8 ur

Smer poti: Luče–Planina Loka–Velika Raduha–Durce–Planina Loka–Luče

Kje se okrepčamo?
Koča na Loki pod Raduho (1543 m)
T: 041 968 022

Izhodišče: Luče (522 m)
GPS: N 46° 21' 18" / E 14° 44' 53"
Z avtoceste Ljubljana–Maribor: Avtocesto zapustimo na izvozu Šentrupert in se usmerimo proti Logarski dolini. V Lučah pred desnim ovinkom, za katerim cesta zavije po mostu čez Savinjo, parkiramo na velikem makadamskem parkirišču na levi strani ceste.
Iz smeri Kamnika: Najbližja pot v Luče iz osrednje Slovenije vodi čez prelaz Volovljek. V Kamniku zavijemo proti Stahovici kjer se usmerimo proti prelazu Črnivec in Gornjemu Gradu. Le malo pod vrhom Črnivca zavijemo ostro levo proti Kranjskemu Raku oziroma Volovljeku. Po asfaltirani cesti se vzpenjamo dobre štiri kilometre do prelaza, kjer se držimo desno in se po ozki cesti strmo spustimo proti Lučam. Ko pridemo na glavno cesto, zavijemo desno proti Mozirju. Takoj, ko prečkamo most čez Savinjo, cesta zavije levo – veliko makadamsko parkirišče je takoj za ovinkom na desni strani ceste.

Turistične informacije:
TIC Luče
Luče 106, 3334 Luče
T: 03 839 35 55

Na najvišji vrh v pogorju Raduhe smo se odpravili v begu pred napovedano oblačnostjo v zahodnem delu Slovenije. Severozahodna pobočja pogorja nad Zgornjo Savinjsko dolino so strma, praktično prepadna, proti jugovzhodu pa so položnejša.

Na Veliko Raduho vodijo s severa poti iz doline Bistre in bistveno krajša od kmetije Bukovnik, ki slovi kot najvišje ležeča gorska kmetija v Sloveniji. Z zahoda čez planino Grohat vodijo poti iz Solčave ali od Rogovilca čez planino Arto. Najdaljša pa je južna smer iz Luč. Žal pot kar nekaj kilometrov vodi po gozdni cesti. Izognemo se ji lahko, če se do nadmorske višine okoli 1500 m do parkirišča pod Planino Loko zapeljemo z avtomobilom, vendar, pozor: to zahteva dodatnih 22 kilometrov, večidel po makadamu.

Proti Koči na Loki
S parkirišča se po cesti usmerimo nekaj deset korakov proti središču Luč, takoj za ovinkom pa se levo po stopnicah odcepi pešpot, po kateri se dvignemo na greben, ki se zarezuje v okljuk Savinje. V zmernem vzponu že čez minuto ali dve pridemo do razpotja z božjim znamenjem, kjer markacijam sledimo naravnost. Vzpnemo se po ozki in strmi pešpoti, ki pripelje do gozdnega roba. Preskočimo vrvno ograjo in se po stezi vzpnemo naravnost čez travnik do zaselka Nadlučnik. Na drugi strani vrvne ograje nas morda z laježem pozdravita prijazna psa. Med hišami sledimo markacijam, ki pripeljejo do asfaltirane ceste. Prečkamo jo in vzpon mimo božjega znamenja nadaljujemo po pešpoti. Že po nekaj minutah hoje pridemo na asfaltirano cesto, ki ji sledimo le nekaj deset korakov in zavijemo pol levo na gozdno cesto.

Sledili ji bomo pol ure do 45 minut in med tem časom se le zlagoma vzpenjamo. Enega od ovinkov lahko krajšamo, če na levem ovinku zavijemo desno skozi gozd. Kasneje mimo lovske opazovalnice pridemo do ostrega desnega ovinka, kjer se pešpot odcepi desno: to je bližnjica, ki nas višje spet pripelje na gozdno cesto. Zdaj jo le prečkamo in se napotimo po pešpoti, kot nam kaže oznaka za Kočo na Loki. Po petnajstih do dvajsetih minutah pridemo na makadamsko cesto s parkiriščem pod planino Loko. Prečkamo jo in se po kolovozu čez planino vzpnemo do Koče na Loki.

Na vrh pod Malo Raduho
Za kočo takoj pridemo na razpotje, kjer se usmerimo rahlo levo proti Raduhi (desno daljša pot čez Durce in pot na planino Grohot). Po slabo vidni poti nadaljujemo čez planino in počasi zavijemo v levo, potem pa se med rušjem in grmičevjem pot strmeje vzpne proti grebenu. Ko strmina nekoliko popusti, pridemo do razpotja, kjer se desno odcepi pot proti Durcam in planini Grohot, mi pa počasi zavijemo levo po položnejši poti. Pod Malo Raduho (2029 m) pred seboj že lepo vidimo cilj, kamor pridemo v petnajstih minutah.

Spustili bi se lahko po isti poti, a smo izlet nekoliko podaljšali čez Durce, od koder smo se spustili do Koče na Loki.

Razgled
Raduha je od Kamniško Savinjskih Alp ločena z dolino Savinje, a osrednji Grintovci so kot na dlani. Na zahod se lepo vidi Krofičko, Ojstrico in v ozadju Brano ter Tursko goro in Rinke, nad katerimi kraljuje mogočna Skuta. Naprej je lepo viden celoten greben Košute in v lepem vremenu tudi Triglav. Proti severu seveda ne moremo zgrešiti Kordeževe glave oziroma Pece, vzhodneje pa se čez Smrekovec lepo vidi Uršlja gora, na jugu pa Veliki Rogatec in na zahodu Velika planina ter Konj.

Značke:
Ključne besede:
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ