Veste, kako ravnati, če se v gorah zgodi nesreča?

Veste, kako ravnati, če se v gorah zgodi nesreča?
27.08.2020 AVTOR: M.V., FOTO: GZS

Ljudje v gorski svet zahajamo z različnimi nameni in cilji. Žal se večkrat ne izide po naših načrtih. Pomanjkanje izkušenj, naključen splet okoliščin, nepremišljenost ... nesreča je tu

Ker smo v njej lahko udeleženi tudi sami, oziroma smo po naključju prvi pri ponesrečencu, ponovimo kako ravnamo v takem primeru:
- ostanemo mirni, prisebni, pomirimo ostale udeležence;
- ocenimo situacijo, zaščitimo sebe in ponesrečenca;
- nudimo prvo pomoč v okviru svojega znanja in sposobnosti;
- pokličemo številko 112 in o nesreči obvestimo center za obveščanje; na pomoč lahko pokličemo z mobilnim telefonom ali UKV radijsko postajo (nahajajo se v planinskih kočah).

Gorska reševalna zveza Slovenije in Planinska zveza Slovenije prosita vse obiskovalce gorskega sveta, da v primeru reševalne intervencije upoštevate navodila reševalcev.

KO PRIDE POMOČ ...

  • V primeru, da ste priča gorski nesreči in so pri ponesrečenem že reševalci, se območju reševanja varno izognite ali počakajte na varnem mestu do zaključka intervencije.
  • Ne vstopajte v smer (prav tako ne v bližnje smeri), v kateri se je pripetila nesreča, saj s tem ogrožate svoje življenje in življenja drugih (močan veter, ki ga povzroči helikopter vas lahko vrže iz ravnotežja, padajoče kamenje ... )
  • V primeru, da ste v plezalni smeri, prenehajte s plezanjem in upoštevajte navodila reševalcev. Plezanje nad mestom nesreče je zelo nevarno za ponesrečenca in reševalno moštvo zaradi padajočega kamenja, ki lahko poškoduje tudi helikopter in s tem ogrozi varnost letenja.
  • Pri naletu helikopterja ne navajajte znakov, ki jih ne poznate. To je delo reševalcev oziroma pooblaščene osebe.
  • V bližini helikopterja se ne premikajte, mirujte v čepečem položaju. Opremo pospravite v nahrbtnik, jo pripnite na plezalni pas ali počepnite nanjo. Vsak leteč kos opreme lahko poškoduje helikopter in ogrozi varnost letenja.
  • Ne prestopajte zaščitnih trakov z napisom reševalna intervencija in ne vstopajte v omejeno območje. V nasprotnem primeru ogrožate svoje življenje in življenja reševalcev. Prestop trakov z napisom Policija je kazniv.
  • Ne gibajte se po območju plazu, če na njem poteka iskalna ali reševalna intervencija. Z vašo prisotnostjo motite delovanje plazovnih žoln in RECO naprav, lahko zabrišete morebitne sledi in s tem zavedete reševalne pse pri iskanju. Ogrožate tudi svoje življenje, saj obstaja verjetnost ponovnega plazu.
  • Upoštevajte navodila vodje intervencije in gorskih reševalcev. Ne prinašajte slabe volje in agresije. Jutri boste mogoče pomoč potrebovali prav vi.
  • Objave fotografij ponesrečenca na družabnih omrežjih, blogih ali spletnih straneh so neetične.
Ob nesreči v gorah pokliči 112
- KDO kliče
- KAJ in KJE se je zgodilo
- KDAJ se je zgodilo
- KOLIKO je ponesrečencev
- KAKŠNE so poškodbe
- KAKŠNE so okoliščine na kraju nesreče (pomembno v primeru helikopterskega reševanja)
- KAKŠNO pomoč potrebujete
Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ