Veste katero obletnico beležimo danes?

Veste katero obletnico beležimo danes?
26.08.2019 AVTOR: M.V., Foto: Gore.ljudje.net

Na današnji dan pred 241 leti so se štirje srečni možje prvi povzpeli na Triglav. Šlo je za velik podvig in prvi dokumentiran vzpon je spodbudil in financiral baron Žiga Zois.

Danes mineva natanko 241 let, odkar so štirje srčni možje iz Bohinja 26. avgusta 1778 kot prvi stopili na vrh Triglava. Pomemben jubilej za lokalne skupnosti in institucije na območju Julijskih Alp predstavlja priložnost za razmislek o pomenu Triglava, njegovi simboliki, množičnosti obiska in razvoju turizma.

Na najvišji slovenski vrh so se prvi povzpeli štirje domačini iz Bohinja, in sicer rudarja Luka Korošec in Matevž Kos, lovec Štefan Rožič ter zdravnik Lovrenc Willomitzer. V dokaz vzpona so v skalo vklesali svoje začetnice in tudi začetnice lastnika bohinjskih fužin barona Žige Zoisa, ki je z obljubljeno nagrado spodbudil odpravo na Triglav.

Prvi vzpon na 2864 metrov visok Triglav, ki je po leta 1744 opravljenih meritvah meril celo 3018 metrov, je za osem let prehitel osvojitev Mont Blanca, bil je 22 let pred Grossglocknerjem in 87 let pred Matterhornom. Tako so se Slovenci s tem dosežkom uvrstili visoko v vrh tudi v okviru alpskih narodov.

Kot je ob praznovanju 240. obletnice prvega zabeleženega pristopa na Triglav povedal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus, je prav, da se spominjamo tega posebnega dogodka. Posebnega ne samo za Bohinj ampak za celo Slovenijo, saj je Triglav simbol slovenstva, je dodal.

Ali pa je morda pred 26. avgustom 1778 že bil na vrhu še kdo, sam in neznan, ki ga še skriva zgodovina? Gotovo so okrog triglavskega vrha že pred prvim znanim vzponom krožili domači ljudje - gamsji lovci, od kod bi se sicer vedelo, da je Zeleni sneg najbolj primerno izhodišče za vzpon na Triglav? Tako piše Tone Strojin v knjigi Triglav, gora naših gora.

Tudi Aljaž je menil, da "lovcu in pastirju srce ne miruje, dokler ne pride na najvišji vrh". Toda pisanih virov o tem ni. Pač pa govori o prvem pristopu na vrh Triglava pred 225 leti zapis slavnega naravoslovca in gorohodca Baltazarja Hacqueta. Bili so to štirje srčni možje: ranocelnik Lovrenc Willomitzer, lovec Štefan Rožič, rudar Matevž Kos ter kmet in rudar Luka Korošec. V tistih časih je tak vzpon v neznano zahteval veliko mero poguma in vztrajnosti.

Značke: Aktivnosti
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ