Veste, kje lahko preverite stanje planinskih poti?

Veste, kje lahko preverite stanje planinskih poti?
11.01.2019 AVTOR: M.V., FOTO: PZS

Preden se odpravite na pohod, preverite ali so planinske poti v dobrem stanju.

V Sloveniji imamo 10.014 km planinskih poti, za katere skrbi 201 planinskih društev. Planinske poti urejajo in markirajo markacisti prostovoljci - letos jih je registriranih kar 774. Poleg rutinskih pregledov, markiranja in čiščenja poti, se morajo občasno spopasti z raznimi ujmami. Med najbolj odmevnimi je bil žledolom (februar 2014), dokaj pogoste so tudi (hudourniške) poplave, zaradi katerih so občasno potrebne tudi tehnično zahtevnejše akcije.
Planinske poti so vpisane v register planinskih poti, zanj pa skrbi strokovna služba PZS. 

Slovenska posebnost so tudi planinske obhodnice. Med slovenskimi obiskovalci gora je najbolj prepoznavna Slovenska planinska pot, ki jo je osnoval Ivan Šumljak, odprta pa je bila 1. avgusta 1953. Poteka od Maribora do Debelega rtiča, preči pa celotni slovenski del Alp ter dobršen del predalpskega sveta.

ZA VARNEJŠE GIBANJE V GORAH


Obiskovalci gora, pred turo (ne samo dan ali dva prej, temveč več dni prej) spremljajte vremensko napoved za gore, upoštevajte podatke in vsa opozorila o razmerah v gorah. Izberite poti, primerne svojim psihofizičnim sposobnostim, na turi pa se prilagodite najšibkejšemu udeležencu. S seboj imejte primerno planinsko opremo in se jo pred tem tudi naučite uporabljati. Preverite odprtost planinskih koč ter ne uporabljajte planinskih poti, ki jih je za uporabo zaprlo planinsko društvo, skrbnik planinske poti. Odpravite se na pot dovolj zgodaj ter o svojih poteh in načrtih obvestite domače.

Obiskovalcem gora, ki niso vešči gibanja v gorskem svetu in nimajo dovolj lastnih izkušenj, priporočamo, da se vključijo v planinska društva in se z njimi pod vodstvom vodnika PZS v organiziranih skupinah odpravijo v gore. Posvetujte se z vodniki PZS, povprašajte jih za nasvet, povejte jim svoje izkušnje pri hoji v gore. Vodnik PZS vam bo znal svetovati tudi pri izbiri vodenega pohoda s planinskim društvom.

Zaprte planinske poti

Planinska zveza Slovenije opozarja vse obiskovalce gora, naj dosledno upoštevajo zaporo planinskih poti, ki so jih skrbniki zaprli zaradi objektivne nevarnosti na prizadetih območjih.

Zemljevid poškodovanih planinskih poti >>>

OBVEŠČANJE O POŠKODBAH NA PLANINSKIH POTEH



V kolikor ste na planinskih poteh opazili kakršnekoli poškodbe poti ali njihovo neustrezno urejenost (slabe markacije, zaraščenost, ipd.) prosimo, da o tem pišete na elektronski naslov

poskodbe.poti@pzs.si

.



Navedite,

na kateri poti ste opazili poškodbe ali pomanjkljivosti

in jih

na kratko opišite

. V kolikor je mogoče prosimo, da dodate

tudi fotografijo

poškodbe poti.

Značke: Pohodništvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ